Cand se taie pomii fructiferi in functie de specie
Cand se taie pomii fructiferi in functie de specie

Cand se taie pomii fructiferi in functie de specie


Cand se taie pomii fructiferi in functie de specie si care este perioada ideala. Ce specii pomicole se pot taia si care sunt pomii fructiferi sensibili la ger. Ce trebuie sa stii daca si tu vrei sa tai pomii fructiferi din gradina ta.

Cand se taie pomii fructiferi in functie de specie – Cuprins:

Cand se taie pomii fructiferi in functie de specie si ce trebuie sa stii

Cand se taie pomii fructiferi
Cand se taie pomii fructiferi

Inainte sa te apuci de taiatul pomilor, ar trebui sa stii ca doar anumite specii pomicole se pot taia in zilele favorabile ale iernii. Aici aducem in discutie pomii rezistenti la ger, adica marul, prunul si parul.

Taierile la samburoase (cais, piersic, cires, visin, migdal) se pot face de la inceputul lunii martie si in luna aprilie.

Totusi, specialistii recomanda sa facem taierile pomilor fructiferi dupa ce a trecut pericolul de ger, insa ia in vedere faptul ca acestea trebuie facute pana la pornirea in vegetatie.

Taierile facute inainte de geruri inseamna o vindecare mai grea a pomilor, iar la samburoase pot aparea si acele scurgeri de clei.

Citeste si: Cand se stropesc pomii fructiferi. Dimineata sau seara?

In acelasi timp, la fiecare specie pomicola trebuie sa initiezi taierile in plantatiile de rod, iar abia apoi sa le faci pe cele in plantatiile tinere.

De retinut si faptul ca taierile mari pe ax sau ramuri de schelet se vor face doar dupa ce a trecut pericolul de ger!

Cand se taie merii? In cazul in care vrei sa tai merii din gradina ta, ar trebui sa stii ca aceasta operatiune se poate incepe dupa caderea frunzelor, adica in luna noiembrie sau inceputul lunii decembrie. Retine faptul ca taierile se fac mai intai in livezile pe rod.

Mai mult decat atat, taierile trebuie sa fie facute pana la pornirea in vegetatie si temperatura nu trebuie sa coboare sub -5 grade Celsius.

Daca vorbim despre livezile tinere, taierile se vor face incepand cu a doua jumatate a lunii februarie.

Cand se taie merii
Cand se taie merii

Cand se fac taierile la par? Ei bine, taierile la par sunt identice cu taierile la mar, deoarece vorbim tot despre o specie samantoasa. Asadar, taierile se fac dupa ce parul pierde toate frunzele, la sfarsitul lunii noiembrie, inceputul lunii decembrie.

Nu uita de temperatura minima de -5 grade Celsius, pentru ca nu vrei ca perii sa se vindece mai repede dupa ce ai provocat acele rani. La perii tineri, taierile se vor face incepand cu a doua jumatate a lunii februarie.

Citeste si: Cand se stropesc pomii fructiferi cu ulei horticol

Taierile la gutui se fac in a doua jumatate a lunii februarie. Cand vorbim de prun, trebuie sa stii ca aceasta specie pomicola rezista la temperaturi de pana la -32 de grade Celsius.

Totusi, taierile la pomii din livezile pe rod se fac la sfarsitul lunii noiembrie sau inceputul lunii noiembrie. Ramane valabila regula cu taierile care se fac in zilele in care temperatura nu coboara sub -5 grade Celsius.

In livezile de pruni tineri, taierile se vor face in a doua jumatate a lunii februarie.

Cand se taie caisul, visinul, ciresul sau migdalul? Pentru ca vorbim de specii pomicole care sunt sensibile la ger, taierile la acesti pomi fructiferi se vor efectua in lunile martie si aprilie.

Citeste si: Foarfeca nicovala sau bypass? Cum sa o alegi pentru taierea pomilor fructiferi

Cand se taie piersicul? Specialistii recomanda sa se faca taierile la piersic in faza de buton roz, adica atunci cand pomii sunt imbobociti.

Daca vorbim despre un numar mare de pomi fructiferi, taierile se incep la sfarsitul lunii februarie, pentru a avea timpul necesar sa se acopere toata suprafata.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.