Cand se stropesc pomii fructiferi cu ulei horticol
Cand se stropesc pomii fructiferi cu ulei horticol

Cand se stropesc pomii fructiferi cu ulei horticol


Cand se stropesc pomii fructiferi cu ulei horticol. Iata care este cea mai buna perioada pentru a proteja pomii din livada ta si de ce ar trebui sa iei in considerare acest lucru. Iti explicam ce trebuie sa fac si cum sa aplici uleiul horticol.

Ce este uleiul horticol?

Ulei horticol
Ulei horticol

Inainte de a aplica acest produs, ar trebui sa stii ca denumirea de ulei horticol este una generala. De fapt, uleiul horticol este un ulei mineral sau vegetal, pe care il aplici pomilor fructiferi pentru a tine departe daunatorii.

Citeste si: Cand se stropesc rosiile cu urzica si cum sa prepari maceratul

Beneficiile sunt majore, deoarece uleiul horticol omoara insectele prezente pe scoarta pomilor fructiferi, dar si ouale acestora pentru ca penetreaza cojile si le distruge.

Mai important este faptul ca uleiul horticol are un impact minor asupra sanatatii mediului inconjurator.

Modul de actionare al acestui produs este destul de simplu: omoara insectele sufocandu-le.

Printre daunatorii care pot fi indepartati folosind uleiul horticol sunt gargarita bobocilor de mar, viermele merilor, paduchele de San Jose, paduchele lanos, afidele sau paianjenul rosu al pomilor fructiferi.

Cand se stropesc pomii fructiferi cu ulei horticol. Cea mai buna perioada

Cand se stropesc pomii cu ulei horticol
Cand se stropesc pomii cu ulei horticol

Exista mai multe perioade in care se poate aplica ulei horticol la pomii fructiferi, asa ca ar trebui sa stii si tu cand il poti folosi.

Conform expertilor, uleiul horticol se poate face toamna, dupa ce frunzele pomilor au cazut si acestia au intrat in perioada de repaus vegetativ.

Totusi, uleiul horticol se poate aplica si primavara, pana la umflarea mugurilor.

Perioada optima pentru aplicarea uleiului horticol este la sfarsitul perioadei de repaus vegetativ, adica primavara.

Iti recomandam sa aplici uleiul primavara, dupa ce toaletezi pomii fructiferi si dupa ce i-ai tratat cu o solutie de cupru.

Citeste si: Reteta ulei horticol pentru pomii fructiferi. Cum sa faci aceasta solutie la tine acasa

Si temperatura este esentiala, asa ca te sfatuim sa aplici uleiul horticol atunci cand temperaturile sunt intre 4 si 21 de grade Celsius.

Nu aplica solutia daca temperaturile urmeaza sa scada sub 0 grade Celsius in urmatoarele 3-4 zile sau in cazul in care temperaturile urmeaza sa depaseasca 30 de grade Celsius.

Stropire pomi fructiferi
Stropire pomi fructiferi

Mai mult decat atat, iti recomandam sa aplici uleiul horticol atunci cand temperaturile nu scad sub 10 grade Celsius, timp de 24 de ore.

Uleiul horticol se aplica folosind un vermorel sau un atomizor mecanizat. Si perioada zilei este importanta, asa ca aplica-l dimineata sau dupa masa! Aceasta substanta este obligatorie daca ai in livada meri, peri si gutui.

Citeste si: Cand se varuiesc pomii fructiferi din gradina ta

Daca ai ciresi, visini, pruni sau caisi, aplica uleiul doar daca ai avut probleme cu acarieni sau afide in urma cu un an. Piersicii sau nectarinii nu au nevoie de acest tratament cu ulei horticol.

Un alt aspect important este sa anunti apicultorii din zona, atunci cand urmeaza sa folosesti ulei horticol. Nu de alta, dar albinele trebuie protejate!

In cele din urma, iti mai spunem ca nu este cazul sa aplici mai mult de doua tratamente pomilor fructiferi. Este de ajuns sa aplici un tratament toamna, dupa caderea frunzelor si primavara, dupa ce pomii au fost toaletati.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.