Cand se face taierea pomilor fructiferi toamna. Reguli de baza
Cand se face taierea pomilor fructiferi toamna. Reguli de baza

Cand se face taierea pomilor fructiferi toamna. Reguli de baza


Taierea pomilor fructiferi toamna este foarte importanta, mai ales daca vrei ca acestia sa rodeasca la fel sau chiar mai mult in anii urmatori. Tocmai de aceea, este necesar sa te ocupi de toaletarea acestora atunci cand vine sezonul rece.

Cand se face taierea pomilor fructiferi toamna. Reguli de baza – Cuprins:

Cand se face taierea pomilor fructiferi toamna

Cand se face taierea pomilor fructiferi toamna
Cand se face taierea pomilor fructiferi toamna

Daca si tu vrei sa te ocupi de livada ta, ar trebui sa stii si cand se face taierea pomilor fructiferi toamna. Ei bine, taierile se fac pana la jumatatea lunii noiembrie, dupa ce acestia au intrat in perioada de repaus vegetativ. In cazul in care nu stii care este perioada, iti spunem ca se face dupa caderea frunzelor.

Totodata, ia in vedere si faptul ca temperaturile exterioare nu trebuie sa fie sub valoarea de 5 grade Celsius, asa ca daca locuiesti intr-o zona cu temperaturi mai joase, ar fi bine sa urmaresti prognoza meteo.

Nu uita ca gerul va sensibiliza pomii fructiferi, iar in anii urmatori este posibil sa afectezi productia. Daca a venit deja inghetul, iti sugeram sa amani totul pentru la primavara, pentru ca risti ca lucrarile sa afecteze serios pomii fructiferi.

Acum ca stii si in ce perioada, o sa iti spunem si cateva reguli de baza pe care sa le respecti atunci cand faci lucrarile de toamna. In primul rand, o sa ai nevoie de unelte foarte bine ascutite, asta pentru a nu provoca ranirea pomilor. Mai mult, ar fi bine sa folosesti alcool sanitar dupa ce tai ramurile, pentru a nu transmite bolile si la alti pomi. Taierea pomilor fructiferi toamna trebuie sa fie facuta in conditii optime.

Ramura taiata
Ramura taiata

Incepe taierea pomilor fructiferi toamna cu drajonii ce pornesc din portaltoi, adica ramurile care pornesc de la baza trunchiului. Acestia nu reprezinta altceva decat niste consumatori, asa ca trebuie sa ii tai de la baza pentru a stopa dezvoltarea lor.

Daca pomii au ramuri uscate sau rupte, acestea trebuie indepartate. Mare atentie! Cele uscate sunt afectate de boli, asa ca ar fi bine sa nu le folosesti la producerea compostului ci sa le distrugi prin ardere. De asemenea, nu uita sa dezinfectezi uneltele dupa fiecare taiere, pentru a nu raspandi bolile in tot pomul.

Citeste si: Cand se planteaza bulbii de narcise toamna

Si ramurile crescute haotic trebuie taiate pentru a favoriza patrunderea luminii in coroana. Aceasta este necesara pentru dezvoltarea fructelor, asa ca trebuie sa iei in considerare si acest lucru.

Daca ai taiat ramuri mai mari si ranile au un diametru mai mare de 5 centimetri, atunci va fi nevoie sa folosesti un mastic special cu care sa le acoperi. Acesta favorizeaza vindecarea ranilor provocate in urma taierilor. Afla de aici cum sa prepari un mastic la tine acasa.

La final, aplica si o stropire cu produs cupric, iar dupa ce au trecut doua saptamani aplica o stropire cu ulei horticol. Acum ca stii mai multe despre taierea pomilor fructiferi toamna, iti dorim spor la treaba!


Like it? Share with your friends!

Cristian P.