Cand se stropesc prunii si ce produse sa folosesti
Cand se stropesc prunii si ce produse sa folosesti

Cand se stropesc prunii si ce produse sa folosesti


Cand se stropesc prunii. Afla care este schema de tratament la prun si in ce perioade trebuie sa aplici stropirile la acest pom fructifer. Mai mult, iti recomandam si ce produse sa folosesti, pentru a putea aplica tratamentele in mod corect.

Cand se stropesc prunii si ce produse sa folosesti

Cand se stropesc prunii. Schema de tratament la acest pom fructifer

Cand se stropesc prunii
Cand se stropesc prunii

Primul tratament pe care trebuie sa il aplici la prun va fi in perioada de repaus vegetativ, mai exact inainte de dezmugurit.

Prunul (Prunus domestica) are nevoie de o stropire pentru a combate patarea rosie a frunzelor, monilioza si ciuruirea micotica a frunzelor. Recomandam un produs cupric, asa ca poti incerca zeama bordeleza sau Champ. Timpul de pauza va fi de 3 zile.

Dupa ce au trecut 10-12 zile de la primul tratament, pomul fructifer mai are nevoie de o stropire cu Mospilan Oil pentru afide, oua de acarieni si paduchele din San Jose.

Cand are log dezmuguritul, recomandam un tratament cu Alcupral pentru aptarea rosie a frunzelor, ciuruirea frunzelor si monilioza. In aceeasi perioada se va face un tratament cu Nissorun pentru distruge ouale paianjenului rosu comun. Timpul de pauza este de 28 de zile.

Cand se stropesc prunii. In fenofaza de buton alb, se face un tratament pentru patarea rosie a frunzelor de prun si monilioza fructelor folosind Signum. Timpul de pauza va fi de 7 zile.

Citeste si: Cand se pune ingrasamant la pomii fructiferi si cum il aplici

La inceputul scuturarii petalelor, recomandam un tratament pentru patarea rosie a frunzelor si monilioza cu Luna Experience. Timpul de pauza va fi de 7 zile. In aceeasi perioada va fi nevoie si de un tratament pentru paduchele cenusiu folosind Mavrik, iar timpul de pauza va fi de 30 de zile.

Dupa ce au trecut 10-12 zile de la ultimul tratament, prunul va avea nevoie de inca o stropire pentru monilioza, iar aici recomandam Chorus. Timpul de pauza va fi de 7 zile.

Pentru a combate paduchele testos, viespea semintelor de prun si paduchele cenusiu al prunului trebuie sa faci in aceeasi perioada o stropire cu Movento. Timpul de pauza va fi de 21 de zile.

Tot in aceeasi perioada va fi necesara o stropire pentru acarianul rosu comun si acarianul filocoptid al marului. Recomandam Vertimec, iar timpul de pauza va fi de 28 de zile.

Schema tratamente prun
Schema tratamente prun

Cand se stropesc prunii. Dupa ce au trecut 10-12 zile de la tratamentul anterior va fi nevoie o stropire cu Prolectus pentru monilioza (timp de pauza o zi), dar si un tratament cu Laser pentru viermele prunelor si viespea semintelor (timpul de pauza este de 7 zile).

In aceeasi perioada se va face o stropire cu Teppeki pentru paduchele cenusiu, iar timpul de pauza va fi de 21 de zile.

Cand fructele au ½ din marimea normala va fi nevoie de un tratament pentru monilioza cu Folicur Solo, iar timpul de pauza va fi de 7 zile. Pentru a combate viermele prunelor este nevoie de un tratament cu Coragen, timpul de pauza fiind de 14 zile.

Cand spunem timp de pauza, ne referim la numarul de zile care trebuie sa treaca de la aplicarea ultimului tratament si pana la recoltarea fructelor. Pana atunci, fructele nu sunt recomandate pentru consum.

Citeste si: Cand se planteaza pomii fructiferi si ce trebuie sa stii

Atunci cand fructele au ¾ din marimea normala recomandam o stropire cu Switch, pentru a combate monilioza. Timpul de pauza dupa acest tratament va fi de 7 zile. Pentru paduchele din San Jose se va folosi Mospilan (timp de pauza 14 zile). Combaterea viermelui prunelor se face cu Affirm Opti, iar timpul de pauza va fi de 7 zile.

Cand fructele au intrat in parga, prunul are nevoie de o stropire cu Teldor pentru monilioza fructelor, iar timpul de pauza va fi de 3 zile. Pentru a combate molia orientala a fructelor si molia vargata a fructelor se recomanda Bactospeine, iar timpul de pauza va fi de 2 zile.

La finalul sezonului, mai exact dupa ce au cazut 50% din frunze mai este nevoie de inca un tratament cu produs cupric, zeama bordeleza sau Champ.

Stropirea se face pentru monilioza, ciuruirea micotica a frunzelor si pentru patarea rosie a frunzelor de prun, iar timpul de pauza este de 3 zile.

In aceeasi perioada se va aplica un tratament cu Ovipron Top pentru formele hibernante ale acarienilor, pentru paduchele din San Jose si afide.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.