Cand se face plantarea pomilor fructiferi toamna
Cand se face plantarea pomilor fructiferi toamna

Cand se face plantarea pomilor fructiferi toamna


Cand se face plantarea pomilor fructiferi toamna. Afla in ce perioada este bine sa plantezi pomii in gradina sau in livada ta, dar si care sunt pasii pentru a face aceasta operatiune in mod corect. Ce trebuie sa stii!

Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi la plantare

Pom fructifer
Pom fructifer

Dupa cum era de asteptat, este bine sa urmezi anumiti pasi inainte sa faci plantarea propriu zisa a pomilor fructiferi. Nu de alta, dar vrei sa ii plantezi in mod corect si in 2 ani sa te bucuri deja de primele roade.

Primul pas pe care trebuie sa il iei in considerare, daca plantezi pomii pe un teren unde a mai existat o alta plantatie de pomi fructiferi, va fi sa defrisezi suprafata. Pe scurt, va trebui sa scoti radacinile de la pomii vechi, dar sa tii cont si de rotatia culturilor, pentru a nu planta aceeasi specie pe aceeasi suprafata.

Dupa ce ai scos radacinile, ar fi bine sa nivelezi si terenul pe care urmeaza sa plantezi pomii fructiferi. Este necesar sa faci si aceasta operatiune pentru a nu avea portiuni unde se acumuleaza apa.

Desfundarea este necesara pentru a marunti pamantul si pentru a te asigura ca solul va fi plin de nutrienti pentru viitori pomi fructiferi. Va fi nevoie de un plug, iar desfundarea se va face la o adancime de 60-70 cm pe perioada verii, dupa care se va nivela terenul folosind un disc.

Citeste si: Cand se face plantarea usturoiului toamna. Sfaturi utile!

Daca urmeaza sa plantezi o suprafata mai mare, nu ar fi rau sa faci si pichetarea terenului, adica sa marchezi locurile unde urmeaza sa plantezi pomii fructiferi. Nu uita de distanta de plantare, aceasta nu trebuie sa fie mai mica de 3.5-4.5 metri, pentru ca pomii au nevoie de lumina.

Bineinteles, va trebui sa pregatesti si gropile, iar acest lucru trebuie sa il faci cu aproximativ 40-60 de zile inainte de plantarea pomilor toamna. Pamantul va avea timp sa se aereze, ceea ce va asigura o dezvoltare prielnica radacinilor.

Gropile pe care le faci trebuie sa aiba o adancime minima de 50 cm, in timp ce valoarea maxima nu trebuie sa depaseasca 80 cm. Pamantul de la suprafata, adica primul strat de 30 cm este cel fertil si trebuie depozitat in partea dreapta a gropii. Restul de pamant se pune in partea stanga.

Atunci cand trebuie sa faci umplerea partiala a gropilor, cam cu doua saptamani inainte de plantare, umple fundul cu 15-20 cm de pamantul din partea stanga, iar apoi completeaza cu pamant din partea dreapta, pentru a intra in contact cu viitoarele radacini ale pomului. Completeaza cu pamantul din partea dreapta pana ce vei acoperi 2/3 de groapa.

Cand se face plantarea pomilor fructiferi toamna. Sfaturi utile

Plantarea pomilor fructiferi toamna
Plantarea pomilor fructiferi toamna

Daca inca nu stiai, este recomandat sa faci plantarea pomilor fructiferi toamna, iar principalul avantaj este ca temperaturile din acest sezon sunt mai scazute decat pe perioada verii, iar pomii vor beneficia si de prezenta umiditatii. Umiditatea se acumuleaza in sol, iar acestia vor beneficia pe toata perioada sezonului rece.

Pomii fructiferi plantati toamna vor intra in perioada de vegetatie cu aproximativ 10 zile inainte de cei care au fost plantati primavara. Totodata, acestia vor rezista mai bine la temperaturile scazute din urmatoarea iarna.

Cand se face plantarea pomilor fructiferi toamna? Ei bine, primul semn care va da startul la plantarea pomilor este atunci cand frunzele celorlalti pomi incep sa se ingalbeneasca si sa cada. Asta inseamna ca pomii vor intra in perioada de repaus vegetativ, asa ca poti incepe plantarea celorlalti pomi fructiferi.

Ca si perioada, poti incepe plantarea pomilor fructiferi toamna atunci cand vine luna octombrie si o poti face pana la jumatatea lunii noiembrie, in functie de zona in care locuiesti. Pomii trebuie plantati inainte de venirea primului inghet!


Like it? Share with your friends!

Cristian P.