Cand se stropesc merii si care sunt produsele recomandate
Cand se stropesc merii si care sunt produsele recomandate

Cand se stropesc merii si care sunt produsele recomandate


Cand se stropesc merii. Afla in ce perioada este bine sa aplici tratamentele pentru acest pom fructifer, dar mai ales care sunt produsele recomandate. Pentru a obtine o recolta bogata, va fi nevoie sa aplici stropirile la timp.

Cand se stropesc merii si care sunt produsele recomandate – Cuprins:

Cand se stropesc merii

Flori de mar
Flori de mar

Bineinteles, primul tratament care se aplica la meri (Malus pumila) va fi inainte de dezmugurit, mai exact in perioada de repaus vegetativ. Se va folosi un produs cupric, zeama bordeleza sau Champ, iar tratamentul se face pentru rapan, focul bacterian si boli ale scoartei.

Dupa ce au trecut 10-12 zile de la tratamentul anterior, marul are nevoie de un tratament cu Mospolan Oil pentru afide, paduchele din San Jose si pentru a distruge ouale de acarieni.

Cand are loc dezmuguritul, se aplica o stropire cu Thiovit Jet pentru fainare, iar timpul de pauza este de 7 zile. Pentru acarieni, se aplica o stropire cu Nissorun, iar timpul de pauza va fi de 28 de zile.

Citeste si: Cand se stropesc prunii si ce produse sa folosesti

Cand apar primele frunzulite, adica acele urechiuse de soarece, se recomanda un tratament cu Alcupral pentru focul bacterian si rapan. In aceeasi perioada se va face o stropire cu Milbeknock pentru a combate paianjenul rosu si minierul marmorat al marului. Timpul de pauza va fi de 14 zile.

In fenofaza de buton roz, adica la deschiderea primelor flori, marul are nevoie de un tratament cu Chorul pentru rapan, iar timpul de pauza va fi de 21 de zile. Pentru fainare, se va aplica un tratament cu Kumulus.

In aceeasi perioada, se aplica un tratament cu Mavrik pentru afide si paduchele lanos, iar timpul de pauza va fi de 30 de zile.

La inceputul scuturarii petalelor, marul are nevoie de o stropire pentru focul bacterian cu Aliette, iar timpul de pauza va fi de 28 de zile. Pentru viermele merelor, molia pielitei fructelor si insectele minatoare se va folosi Coragen, iar timpul de pauza va fi de 14 zile.

Mere coapte
Mere coapte

Cand fructele au un diametru de 0.5 cm, marul are nevoie de un tratament pentru rapan si fainare, iar aici recomandam Orius. Timpul de pauza va fi de 14 zile. Pentru viermele merelor, molii, minierul marului si minierul marmorat se recomanda un tratament cu Affirm Opti, iar timpul de pauza va fi de 7 zile. In aceeasi perioada, mai este nevioe de un tratament pentru paduchele roz galicol al marului, iar timpul de pauza este de 21 de zile.

Atunci cand fructele vor avea un diametru de 1-1.5 cm, se aplica o stropire pentur rapan si fainare folosind Sercadis, iar timpul de pauza este de 35 de zile. Pentru viermele merelor si minierul marmorat se va face un tratament cu Laser, iar timpul de pauza este de 7 zile. In aceeasi perioada, mai este nevoie de un tratament pentru acarieni folosind Envidor, iar timpul de pauza este de 14 zile.

Cand fructele vor avea un diametru de 2-3 cm, marul are nevoie de o stropire pentru fainare si rapan. Recomandam Score, iar timpul de pauza va fi de 28 de zile. Pentru viermele merelor, minierul circular si minierul marmorat se recomanda Faster, iar timpul de pauza este de 14 zile.

Citeste si: Cand se pune ingrasamant la pomii fructiferi si cum il aplici

Cand fructele au ajuns la ½ din marimea normala, pomii fructiferi au nevoie de un tratament cu Polyram pentru rapan, timpul de pauza fiind de 21 de zile. Pentru fainare se recomanda Topas, iar impul de pauza este de 14 zile. Tot in aceeasi perioada se va aplica o stropire cu Movento pentru paduchele lanos, paduchele din San Jose, musculite si afide. Timpul de pauza este de 21 de zile.

Dupa 2 saptamani de la ultimul tratament se va face o stropire cu Luna Experience pentu fainare si rapan. Timpul de pauza este de 14 zile. Pentru paduchele din San Jose, afide si paduchele lanos se va aplica un tratament cu Mospilan, iar timpul de pauza va fi de 14 zile.

Cand fructele au un diamentru de ¾ din marimea normala, marul are nevoie de un tratament cu Systhane Forte pentru rapan si fainare. Timpul de pauza va fi de 14 zile. Pentru viermele merelor si minierul marmorat se va face o stropire cu Laser, iar timpul de pauza va fi de 7 zile.

Cand se stropesc merii
Cand se stropesc merii

Dupa ce au trecut 2 saptamani de la tratamentul anterior se va aplica o stropire cu Thiovit Jet, pentru fainare si rapan. Timpul de pauza va fi de 7 zile. Pentru cotarul verde, viermele de matase, molia punctata si omizi defoliatoare se va aplica o stropire cu Bactospeine. Timpul de pauza este de 2 zile.

Cand fructele sunt in parga, marul are nevoie de un tratament cu Switch pentru rapan, monilioza, cancerul de deschis al ramurilor, putregaiul fructelor, patari ale frunzelor si mucegai verde-albastrui. Timpul de pauza va fi de 3 zile.

Pentru molia pielitei fructelor si viermele merelor este nevoie de un tratament cu Affirm, iar timpul de pauza este de 3 zile.

Atunci cand 50% din frunze au cazut, se face un tratament pentru rapan, focul bacterian si boli ale scoartei. In aceeasi perioada va fi nevoie de un tratament pentru paduchele din San Jose, afide si acarieni cu Ovipron Top.

Timpul de pauza reprezinta numarul de zile care trebuie sa treaca de la aplicarea ultimului tratament si pana la recoltarea fructelor. Daca perioada recomandata nu a trecut, atunci fructele nu sunt recomandate pentru consum.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.