Cand se scot bulbii de lalele si cum se pastreaza
Cand se scot bulbii de lalele si cum se pastreaza

Cand se scot bulbii de lalele si cum se pastreaza


Cand se scot bulbii de lalele. Afla tot ce trebuie sa stii despre aceste flori de primavara, cum se depoziteaza bulbii si mai ales cand se planteaza in gradina. Perioada este esentiala, insa trebuie sa stii ci cum sa ii pastrezi, pentru ca acestia sa dea nastere la flori in urmatorul sezon.

Cand se scot bulbii de lalele si cum se pastreaza – Cuprins:

Istoria lalelelor

Lalele
Lalele

Cand se scot bulbii de lalele. Cultivarea lalelelor a inceput in secolul al X-lea, in Persia, iar primele flori erau niste hibrizi obtinuti din plante salbatice. Totusi, lalelele nu sunt mentionate de scriitorii acelor vremuri.

Abia in anul 1554 laleaua a ajuns pe Batranul Continent, iar cel ce le-a adus a fost Ogier Ghiselin de Busbecq, un cunoscut diplomat care a servit trei generatii de monarhi austrieci. Acesta a fost ambasador al Regelui Ferdinand I trimis la Constantinopol. In limba turca, florile se numeau „lale”, de unde si numele pe care il stim astazi.

Citeste si: Cand se planteaza bujorii in gradina de acasa

Totusi, intre anii 1634 si 1637, valoarea lalelelor a atins apogeul si acestea erau folosite ca si moneda de schimb in Olanda. Bulbii devenisera atat de scumpi incat guvernul olandez a introdus anumite restrictii.

In anul 1637, valoarea bulbilor de lalele s-a prabusit, asa ca cei care detineau o cantitate mare s-au vazut fortati sa suporte un colaps financiar. Istoricii mentioneaza aceasta criza economica drept una dintre cele mai dure ale vremurilor moderne.

Cand se scot bulbii de lalele

Cand se scot bulbii de lalele
Cand se scot bulbii de lalele

Dupa cum bine stim, lalelele infloresc primavara, insa trebuie sa stii ca acestea nu se scot din pamant imediat. Trebuie sa lasi planteel sa acumuleze cat mai multe substante nutritive in bulbi, asa ca poti indeparta doar tijele floarele.

Abia in luna iunie, lalelele intre in perioada de repaus vegetativ, asa ca aceasta este perioada ideala pentru a scoate bulbii din pamant. Dupa ce se curata de pamant, acestia se depoziteaza in locuri uscate, aerisite, unde nu ajunge lumina soarelui. Temperatura de pastrare a bulbilor este de 18-22 grade Celsius.

Bulbii trebuie tinuti in acel loc timp de doua luni, mai exact pana in luna august. Aceasta este cea mai importanta perioada, deoarece in interiorul bulbilor se formeaza si mugurii florali. Dupa ce trece luna august, poti depozita bulbii in pivnite sau beciuri, unde temperatura este de aproximativ 9 grade Celsius.

Citeste si: Cand se planteaza narcisele sau bulbii de narcise

Cand se scot bulbii de lalele. Mare atentie! Locul in care bulbii se pastreaza trebuie sa fie lipsit de umezeala. Pentru a te asigura ca acestia vor fi pastrati in stare perfecta, iti sugeram sa pui bulbii in hartie de ziar, pentru ca aceasta va absorbi eventuala umezeala.

Daca decizi sa plantezi bulbii primavara atunci trebuie sa stii si cum sa ii pastrezi. Pe timpul iernii, iti sugeram sa acoperi bulbii cu frunze uscate, pentru a te asigura ca nu vor ingheta. De asemenea, nu uita de protectia impotriva rozatoarelor, care considera bulbii un deliciu.

In cazul in care vei planta bulbii toamna, ar trebui sa stii ca acest lucru se face in lunile septembrie, octombrie si noiembrie. Bulbii trebuie plantati la o adancime de 8-10 cm, si la o distanta de 10-15 cm unul fata de celalalt.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.