Cand se schimba anvelopele de iarna
Cand se schimba anvelopele de iarna

Cand se schimba anvelopele de iarna la masina


Cand se schimba anvelopele de iarna. Daca nici tu nu stii acest lucru, o sa iti explicam care este perioada ideala pentru a face schimbul periodic de cauciucuri la masina ta. Orice sofer trebuie sa stie acest lucru, pentru a isi proteja anvelopele de iarna, adica pentru a face o economie de bani.

Cum sa iti dai seama ca anvelopele trebuie inlocuite

Anvelope uzate
Anvelope uzate

Inainte de toate, ar trebui sa mai stii si cand se schimba anvelopele uzate ale unei masini. Acest lucru este esential pentru siguranta ta si a afamiliei tale. Iata cum sa iti dai seama ca anvelopele tale trebuie inlocuite.

Cel mai usor mod de a iti da seama daca anvelopele sunt uzate sau nu este sa inspectezi barele de uzura ale benzii de rulare.

Dupa cum bine stii, majoritatea anvelopelor au niste benzi de cauciuc pe care le poti observa doar cand adancimea benzii de rulare a depasit limita de siguranta, adica 1.6 mm.

Daca adancimea benzii de rulare este mai mica de 1.6 mm, atunci este nevoie sa schimbi anvelopele la masina ta. Nu trece cu vederea, pentru ca acest lucru afecteaza si siguranta pasagerilor.

De asemenea, trebuie sa verifici si uzura anvelopelor. Daca uzura este neuniforma, atunci exista probleme cu anvelopele sau cu vehiculul.

Cand ai facut ultima data geometria rotilor? Dar echilibrarea acestora? In cazul in care nu iti amintesti, mai mult ca sigur este nevoie sa dai o fuga la un service de specialitate.

Cand exista o umflatura pe flancul anvelopei, adica acele „basici”, te sfatuim sa schimbi anvelopa imediat.

Nu este recomandat sa circuli cu o astfel de anvelopa, pentru ca este extrem de periculos. La drum lung, sansele ca anvelopa sa explodeze sunt extrem de mari!

In cazul in care exista perforatii ale flancului sau ale benzii de rulare mai mari de 0.64 cm, atunci anvelopele trebuie schimbate. Perforatiile cu o astfel de dimensiune nu mai pot fi reparate sub nicio forma.

Desigur, atunci cand schimbi o anvelopa este recomandat sa nu cumperi una, ci minimum doua.

In cazul in care nu iti permiti sa le schimbi pe toate, schimba anvelopele pe partea din fata sau pe partea din spate, in functie de problemele pe care le ai la masina.

Cand se schimba anvelopele de iarna

Cand se schimba anvelopele de iarna
Anvelope de vara

Primul lucru pe care trebuie sa il stii ca sofer este ca anvelopele de vara sunt dedicate conditiilor meteorologice din primavara pana toamna.

Drept urmare, acestea pot fi utilizate daca temperaturile depasesc 7 grade Celsius. Vorbim aici si de temperatura de pe timpul noptii.

Acesta este momentul cand anvelopele de iarna trebuie schimbate cu cele de vara.

Nu uita nici de faptul ca atunci cand temperaturile cresc, anvelopele de iarna se vor toci mult mai repede, asa ca daca vrei sa faci si o economie de bani este necesar sa le schimbi.

Mai mult, anvelopele de iarna au o distanta mai mare de franare atunci cand le comparam cu cele de vara.

Cauciucurile de iarna sunt fabricate dintr-un material mai moale, ceea ce inseamna ca nu vor fi la fel de eficiente ca anvelopele de vara.

Asadar, nu amana schimbul periodic pentru ca te va costa mai mult! Dupa ce ai montat anvelopele de vara, te sfatuim sa faci si o geometrie a rotilor, dar si o echilibrare. Este necesar si conteaza pentru siguranta pasagerilor!


Like it? Share with your friends!

Cristian P.