Cand se stropesc gutuii. Perioadele si schema de tratament
Cand se stropesc gutuii. Perioadele si schema de tratament

Cand se stropesc gutuii si ce schema de tratament sa aplici


Cand se stropesc gutuii. Afla care sunt perioadele ideale si ce schema de tratament ar trebui sa aplici. Mai mult, iti facem si recomandari de produse, asa ca o sa stii exact cum sa tratezi bolile si daunatorii la gutui.

Cand se stropesc gutuii si ce schema de tratament sa aplici – Cuprins:

Cand se stropesc gutuii. Perioadele si schema de tratament

Cand se stropesc gutuii
Cand se stropesc gutuii

Primul tratament pe care trebuie sa il aplici gutuiului (Cydonia oblonga) va fi in faza de repaus vegetativ, mai exact inainte de dezmugurit. Tratamentul are ca scop combaterea focului bacterian si se va face cu produs cupric, zeama bordeleza sau Champ.

In aceeasi perioada, va fi nevoie si de un tratament cu Ovipron Top pentru formele hibernante ale acarienilor, afidelor si paduchelui din San Jose.

Citeste si: Cand se stropesc caisii. Schema de tratament la cais

Cand se stropesc gutuii. La inceputul dezmuguritului, gutuiul are nevoie de o stropire cu Apollo pentru formele hibernante ale acarianului rosu.

La rasfirarea inflorescentelor, se va face un tratament pentru focul bacterian folosind Alcupral.

In fenofaza de scuturare a petalelor, gutuiul are nevoie inca un tratament pentru focul bacterian cu Alcupral. Totodata, va fi nevoie de o stropire cu Vertimec pentru acarianul filocoptid al marului, acarieni si pentru molii miniere. Timpul de pauza va fi de 28 de zile.

Gutui verzi
Gutui verzi

Cand se stropesc gutuii. Cand fructele sunt in crestere, recomandam aplicarea unui tratament pentru fainare si rapan cu Thiovit Jet. Timpul de pauza va fi de 7 zile.

Atunci cand fructele atunci ½ din marimea normala va fi nevoie de un tratament cu Switch pentru rapan, putregaiul fructelor, cancerul deschis al ramurilor, putregaiul cenusiu, mucegai verde-albastrui, monilioza si patari ale frunzelor. Timpul de pauza dupa acest tratament va fi de 3 zile.

In aceeasi perioada se va face un tratament cu Vertimec pentru acarianul filocoptid al marului, acarieni si molii miniere. Timpul de pauza va fi de 28 de zile.

Cand fructele au atins ¾ din marimea normala, se va face inca un tratament pentru rapan, putregaiul fructelor, cancerul deschis al ramurilor, putregaiul cenusiu, mucegai verde-albastrui, monilioza si patari ale frunzelor. Timpul de pauza va fi de 3 zile.

Schema tratament gutui
Schema tratament gutui

La caderea frunzelor, adica atunci cand mai mult de jumatate au cazut, gutuiul va avea nevoie de un tratament cu zeama bordeleza sau Champ. Un produs cupric pentru a combate focul bacterian.

La aproximativ 2 saptamani de la tratamentul anterior sau dupa caderea completa a frunzelor, va fi necesar un tratament pentru formele hibernante ale acarienilor, paduchelui din San Jose, dar si pentru afide.

Citeste si: Cand se stropesc merii si care sunt produsele recomandate

Mare atentie! Tratamentele trebuie sa se aplice atunci cand scoarta pomului este uscata, dar si in zilele fara vant, cand temperaturile minime nu scad sub 5 grade Celsius.

Timpul de pauza reprezinta zilele care trebuie sa treaca de la aplicarea ultimului tratament si pana la recoltarea fructelor. Nu recomandam consumul de fructe daca timpul de pauza nu a trecut!


Like it? Share with your friends!

Cristian P.