Cand se planteaza pomii fructiferi si ce trebuie sa stii
Cand se planteaza pomii fructiferi si ce trebuie sa stii

Cand se planteaza pomii fructiferi si ce trebuie sa stii


Cand se planteaza pomii fructiferi. Afla care este perioada ideala pentru a planta pomi fructiferi in gradina si ce trebuie sa iei in considerare. De asemenea, iti explicam si cum sa faci groapa in mod corect.

Cum sa sapi groapa pentru plantarea unui pom fructifer

Groapa plantare pom fructifer
Groapa plantare pom fructifer

Inainte de toate, ar fi bine sa stii si cum sa sapi groapa pentru plantarea unui pom fructifer, in mod corect. Nu de alta, dar este un lucru esential, pentru ca pomul sa se prinda si sa iti ofere roadele peste cativa ani.

In general, adancimea minima a gropii pentru plantare nu trebuie sa fie mai mica de 50 de centimetri, in timp ce adancimea maxima nu trebuie sa fie mai mare de 80 de centimetri. Totusi, adancimea este influentata si de tipul profilului de sol in care faci groapa.

Citeste si: Cand se taie pomii fructiferi in functie de specie

Legat de latimea si lungimea gropii, trebuie sa mai stii ca aceasta trebuie sa aiba 50 x 50 centimetri.

Daca aducem in discutie solurile usor nisipoase, trebuie sa maresti adancimea la 60 cm, dar si latimea si lungimea la 60 x 60 cm. Pe un teren aflat in panta, mareste adancimea cu 5 cm.

Cand se planteaza pomii fructiferi
Cand se planteaza pomii fructiferi

O sa iti dai seama destul de usor de adancimea ideala de plantare a pomului fructifer dupa nodul sau punctul de altoire. Dupa ce ai tasat pamantul, punctul de altoire trebuie sa se situeze la nivelul solului sau la 2-3 cm deasupra acestuia.

Daca nu stii care este punctul de altoire, este usor de indentificat. Reprezinta ace ingrosare care se afla la capatul inferior al trunchiului.

Citeste si: Cand se stropesc pomii fructiferi. Dimineata sau seara?

Atunci cand faci groapa este important sa pui in partea dreapta primul strat de pamant, adica primii 25-30 cm, deoarece acela este stratul roditor.

Urmatorul strat pune-l in partea stanga, deoarece il vei folosi pentru umplerea gropilor. Stratul inferior nu contine foarte multi nutrienti.

Dupa ce ai facut groapa, iti recomandam sa mai astepti doua luni pana ce plantezi pomul fructifer. Cu doua saptamani inainte de plantare, pune in groapa pamant, aproximativ 20 cm din stratul inferior.

Stratul roditor trebuie sa completeze aproximativ 2/3 din groapa si il vei adauga la plantare. Acesta trebuie sa ajunga in zona radacinilor.

Cand se planteaza pomii fructiferi si cand se face groapa

Cand se planteaza pomii fructiferi
Cand se planteaza pomii fructiferi

Pomii fructiferi pot fi plantati toamna si primavara, insa expertii de la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Pomicultura Baneasa recomanda plantarea pomilor pe timp de toamna.

De ce? Pentru ca umiditatea din sol este mai ridicata, radacinile se prind cu usurinta si vor intra in perioada de vegetatie cu 10 zile mai devreme de cat cei care sunt plantati primavara.

Totusi, pomii se pot planta incepand cu luna octombrie si pana in lunile aprilie sau mai. Este esential ca temperatura minima sa nu fie mai mica de -4 grade Celsius si pamantul sa nu fie inghetat.

Un alt avantaj este faptul ca pomii fructiferi plantati toamna sunt mult mai rezistenti. Explicatia este destul de simpla, acestia sunt mai bine aclimatizati, iar radacinile au timp sa se vindece pana ce pomul va intra in perioada de vegetatie.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.