Cand se stropesc pomii cu piatra vanata si de ce se face acest lucru
Cand se stropesc pomii cu piatra vanata si de ce se face acest lucru

Cand se stropesc pomii cu piatra vanata si de ce se face acest lucru


Cand se stropesc pomii cu piatra vanata. Afla care este perioada ideala pentru a face aceasta operatiune in livada ta, dar si care este motivul pentru care pomii fructiferi au nevoie de acest tratament cu sulfat de cupru. Ce trebuie sa stii!

Cand se stropesc pomii cu piatra vanata si de ce se face acest lucru – Cuprins:

Ce este piatra vanata

Sulfat de cupru
Sulfat de cupru

Piatra vanata sau sulfatul de cupru este o sare cristalina de culoare albastra, care se foloseste pentru a prepara zeama bordeleza, adica un sulfat de cupru neutralizat cu hidroxidul de calciu sau var stins.

Pentru cei ce nu stiu, sulfatul de cupru se utilizeaza ca si dezinfectant, fungicid, bactericid sau fertilizant. In amestec cu varul stins si apa va rezulta zeama bordeleza, care se foloseste pentru a face tratamentele de iarna. Tratamentele au rolul de a preveni sau a trata bolile fungice si cele bacteriene.

Zeama bordeleza se poate aplica preventiv, ca si fungicid de contact, dar in acelasi tip se poate amesteca si cu un fungicid sistemic ori un fungicid translaminar-sistemic.

Mare atentie atunci cand faci tratamentele, pentru ca daca vei folosi o cantitate prea mare de sulfat de cupru poti creste cantitatea de cupru din sol, iar plantele vor avea de suferit. Solul devine toxic si atunci are loc poluarea solului cu metale grele. Rezultatul: frunzele plantelor se decoloreaza, iar radacinile vor fi afectate sau vor muri.

Cand se stropesc pomii cu piatra vanata

Cand se stropesc pomii cu piatra vanata
Cand se stropesc pomii cu piatra vanata

Ei bine, daca si tu te intrebi cand se stropesc pomii cu piatra vanata, ar trebui sa stii ca tratamentele se pot face atat in perioada de repaus vegetal, cat si in perioada de vegetatie. Bineinteles, difera forma chimica a cuprului in solutia pe care o aplici.

Asadar, in perioada de repaus vegetativ se poate administra sulfatul de cupru sau piatra vanata fara a se adauga si var in solutie. Impreuna cu apa, solutia va distruge toti agentii patogeni care se afla pe tulpinile pomilor fructiferi, ceea ce se inseamna ca se va reduce rezerva de boli, iar bolile si daunatorii vor fi eliminati. Aplicand aceasta solutie vei elimina boli precum monilioza, ciuruirea frunzelor sau basicarea frunzelor.

Citeste si: Cand se planteaza salcia. Sfaturi utile pentru incepatori

Solutia cu o concentratie de 3% se prepara dupa urmatoare reteta: 10 litri de apa si 300g piatra vanata sau sulfat de cupru. Mare atentie! Solutia nu se va aplica in perioada de vegetatie pentru ca va arde lastarii, frunzele sau mugurii, iar asta inseamna ca toata recolta pe anul respectiv va fi compromisa.

Stropirile pot fi aplicate in luna octombrie sau noiembrie, iar cea de-a doua se poate face imediat dupa ce ai taiat pomii fructiferi sau i-ai curatat. Ai grija ca pomii sa fie inca in perioada de repaus vegetativ!

Daca vrei sa aplici un tratament cu piatra vanata in perioada de vegetatie, trebuie sa stii ca solutia va trebui folosita in combinatie cu var stins. Practic, vei obtine zeama bordeleza de care vorbeam mai sus.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.