Cand se taie liliacul si cum sa faci acest lucru in mod corect
Cand se taie liliacul si cum sa faci acest lucru in mod corect

Cand se taie liliacul si cum sa faci acest lucru in mod corect


Cand se taie liliacul si de ce este importanta aceasta operatiune. De asemenea, iti explicam si cum sa faci acest lucru in mod corect, pentru a te asigura ca te vei bucura de multe flori ce te vor bucura cand vine primavara.

Cand se taie liliacul si cum sa faci acest lucru in mod corect – Cuprins:

Cand se taie liliacul

Cand se taie liliacul
Cand se taie liliacul

Cand se taie liliacul. Pentru cei ce nu stiu, cea mai buna perioada de a taia liliacul este primavara, dupa ce florile s-au uscat. Este necesar sa faci taierea in acea perioada deoarece liliacul are nevoie sa isi dezvolte noi lastari pana in primavara urmatoare.

Evita sa tai liliacul mai tarziu deoarece este posibil sa faci mai mult rau decat bine. O sa reduci numarul lastarilor si al mugurilor, asa ca nu te vei bucura de flori si va trebui sa mai astepti inca un an pana ce va inflori.

Citeste si: Cand se face ciupirea muscatelor si de ce este necesara

Daca vorbim despre un liliac tanar, ar trebui sa stii ca acesta nu se va taia pana nu va atinge inaltimea de 2-2.5 metri. Operatiunea de taiere estre benefica pentru acest arbust deoarece imbunatateste starea de sanatare, dar in acelasi timp mareste si productia de flori.

Asadar, daca stii cand se taie liliacul, ar trebui sa o faci si tu pentru a mentine starea de sanatate a arbustului.

Cum trebuie sa tai liliacul

Taiere liliac
Taiere liliac

Cand se taie liliacul. Trebuie sa stii ca taierea este necesara si pentru a tine sub control inaltimea arbustului. Liliacul poate atinge o inaltime de 9 metri, asa ca nu credem ca vrei asta. Mai mult, taierea ajuta si arbustul sa infloreasca mai mult.

Dupa cum am zis, trebuie sa tai florile uscate, dar ia in considerare taierea untregii ramuri. Astel, in urmatorul an liliacul va dezvolta si mai multi lastari, dar va si inflori mai mult.

Daca vei taia o treime din ramuri, liliacul se va dezvolta si mai bine, aerul va circula mai bine si liliacul va beneficia de mai multa lumina.

Citeste si: Cand se planteaza Glicina (Wisteria) in curtea ta

Acum ca stii cand se taie liliacul, ar trebui sa fiti atenti si la lastarii care pornesc din radacinile liliacului sau din tulpina. Acesti consumatori consuma din seva arbustului, iar asta inseamna ca se vor dezvolta mai putini muguri si liliacul va avea parte de mai putine flori.

In cazul in care liliacul a devenit o tufa prea mare si inestetica, este recomandata taierea totala, adica sa mai ramana aproximativ 20 cm din tulpina.

Daca o sa aplici aceasta taiere, ar fi bine sa stii ca o sa dureze aproape 3 ani pana ce va creste din nou si va inflori.

Totodata, ar fi bine sa indepartezi si acele ramuri batrane sau cele prea groase. In cazul in care ai un liliac batran, iti recomandam taierea totala a arbustului si sa ai un pic de rabdare pana cand va rasari in cativa ani.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.