Cand se stropesc caisii. Afla cand si cum sa aplici stropirile la acesti pomi fructiferi. De asemenea, trebuie sa stii si ce produse sunt recomandate, dar si cantitatile necesare pentru a stropi caisii din gradina ta.
Care sunt cele mai bune zone pentru cultivarea caisilor
Inainte sa iti spunem cand se stropesc caisii, ar fi bine sa stii si care sunt cele mai bune zone pentru cultivarea caisilor (Prunus armeniaca). Vorbim de 5 zone de cultura, in care conditiile de mediu sunt favorabile pentru cultivarea acestor pomi fructiferi.
Cea mai buna zona pentru a cultiva caisi este situata de-a lungul Dunarii, dar si in apropierea litoralului Marii Negre. A doua zona cuprinde si terasele mai indepartate ale Dunarii, dar si o parte din Campia Timisului.
Citeste si: Cand se stropesc prunii si ce produse sa folosesti
Cea de-a treia zona include campille de est, sud-est si de vest ale Romaniei, unde iernile sunt reci si verile calde. A 4-a zona include latura interioara a Subcarpatilor de Curbura, Campiile Aradului, Crisurilor si Somesului, unde exista inversiuni termice primavara.
Cea de-a 5-a zone unde se poate cultiva cais se afla in centrul tarii, dar si in partea de nord-vest. Totusi, trebuie sa manetionam ca in aceasta zona conditiile sunt mai putin favorabile.
Cand se stropesc caisii. Iata care este schema de tratament pentru cais
Ca la fiecare tratament pentru pomii fructiferi, trebuie sa stii ca prima stropire la caisi se face in perioada de repaus vegetativ, toamna, adica atunci cand au cazut 70-80% din frunze. Tratamentul se face cu produse cuprice (zeama bordeleza sau Champ).
Pentru aplicarea tratamentului se foloseste 50 grame de produs cupric, pe care il amesteci cu 10 litri de apa. Stropirea are ca scop reducerea rezervei de boli.
Urmatorul tratament se va face in lunile februarie-martie, adica in ferestrele iernii. Stropirile se fac pentru forme hibernante ale daunatorilor si se foloseste Ovipron, Midos oil, Toil sau Fortis Mineral.
Citeste si: Cand se stropesc merii si care sunt produsele recomandate
Pentru stropire se aplica 150 de ulei horticol, adica unul din produsele mentionate mai sus, care se amesteca impreuna cu 10 litri de apa.
La umflarea mugurilor, caisii au nevoie de un alt tratament cu produse cuprice, zeama bordeleza sau Champ. Exact cum am procedat in perioada de repaus vegetativ, se va amesteca 50 g produs cupric, impreuna cu 10 litri de apa.
Acest tratament are ca scop protejarea caisului impotriva bolilor, adica a diverselor putregaiuri sau impotriva ciuruirii frunzelor.
Cand se stropesc caisii. Atunci cand are loc dezmuguritul, adica apar primele frunzulite la cais, se aplica un tratament cu Score (2 ml la 10 litri de apa). In faza de buton roz, va fi nevoie de un tratament cy Syllit (20 ml la 10 litri de apa). Atunci cand are loc scuturarea petalelor, caisul mai are nevoie de o stropire cu Score (2 ml la 10 litri de apa).
Recomandam alternarea acestor doua produse si efectuarea a 1-2 tratamente in fiecare sezon, inainte si dupa inflorire. Daca ai folosit 2 tratamente cu Score si unul cu Syllit, in anul urmator este bine sa faci 2 tratamente cu Syllit si doar unul cu Score.
Citeste si: Cand se pune ingrasamant la pomii fructiferi si cum il aplici
Aceste stropiri se fac impotriva moniliozei si uscarea ramurilor. Mai mult, se combat urmatoarele boli si ciuperci: rapan, deformarea frunzelor de piersic, patarea rosie a frunzelor de prun.
Cand au cazut peste 40% din petale, adica la scuturarea florilor, caisii au nevoie de 3 tratamente. Se aplica o stropire cu Topsin (10 ml la 10 litri de apa), Dithane (20 g la 10 litri de apa) si Faster/Fastac/ Decis sau Regalis Plus (3 ml la 10 litri de apa). Aceste tratamente se aplica pentru monilioza, uscarea ramurilor si ciuruirea frunzelor (Stigmina carpophila).
Schema tratament cais. Cand fructele caisului au un diamentru de 0.5-1.0 cm, va fi nevoie de urmatoarele tratamente: Score (2 ml la 10 litri de apa), Syllit (20 ml la 10 litri de apa), Calypso (4 ml la 10 litri de apa), dar si de un ingrasamant foliar (Cropmax – 50 ml la 10 litri de apa). Tratamentele se fac pentru monilioza, uscarea ramurilor si ciuruirea frunzelor.
Atunci cand fructele depasesc diametrul de 1.0 cm, caisul are nevoie de tratamente cu Folpan (20 g la 10 litri de apa), Faster/Fastac/Decis (3 ml la 10 litri de apa), dar si un ingrasamant foliar (Cropmax – 50 ml la 10 litri de apa). Tratamentele se fac pentru monilioza, uscarea ramurilor si ciuruirea frunzelor.
Ultimul tratament la cais se aplica in atunci cand fructele sunt in crestere, pana in stadiul de parga incipienta. Tratamentele necesare sunt urmatoarele: Topsin (10 ml la 10 litri de apa), Dithane (20 g la 10 litri de apa), Faster/Fastac/Decis/Regalis Plus (3 ml la 10 litri de apa).