Cand se taie caisul si de ce sunt necesare taierile
Cand se taie caisul si de ce sunt necesare taierile

Cand se taie caisul si de ce sunt necesare taierile


Cand se taie caisul. Afla care este perioada ideala pentru a face taierile la pomii fructiferi din livada ta si de ce sunt necesare. Ce trebuie sa stii, sfaturi utile pentru incepatori. Iata de ce trebuie sa le urmezi si tu.

Cand se taie caisul si de ce sunt necesare taierile – Cuprins:

De ce sunt necesare taierile la cais

Taieri la cais
Taieri la cais

Dupa cum am spus, ar fi bine sa stii si de ce sunt necesare taierile la cais. Nu de alta, dar orice gradinar trebuie sa stie aceste lucruri, mai ales daca este la inceput de drum.

In primul rand, taierile sunt necesare pentru a asigura o dezvoltare armonioasa a coroanei acestuia. Bineinteles, taierile reduc si rezerva de boli sau daunatori, dar in acelasi timp asigura si durata de viata mai lunga a pomului.

Taierile asigura o recolta mai bogata, iar acestea se pot face in verde sau in uscat. Mare atentie, pentru ca taierile se fac in functie de speciile de pomi pe care le ai in livada ta.

Taierile in verde se fac pe timpul verii, iar cele in uscat se vor efectua la sfarsitul sezonului rece si au rolul de a elimina ramurile uscate.

Cand se taie caisul

Cand se taie caisul
Cand se taie caisul

Cand se taie caisul? Ei bine, trebuie sa stii ca cea mai buna perioada pentru a taia caisul este la inceputul primaverii, inainte ca pomii sa iasa din perioada de repaus vegetativ, adica inainte de inmugurire.

Fiind o specie mai sensibila, caisii trebuie protejati pe perioada iernii, asa ca vor avea nevoie de seva pe perioada sezonului rece. Daca o sa faci taierile, risti sa afectezi rodirea pomilor in anul ce urmeaza.

De asemenea, daca faci taierile la cais, trebuie sa stii ca orice taietura cu diametru mai mare de 2 cm va necesita si aplicarea unui mastic pentru cicatrizarea ranei. In acest fel, vei proteja pomii fructiferi de boli sau daunatori. Poti cumpara un mastic din comert sau il poti prepara chiar tu la tine acasa.

Citeste si: Cand se stropesc pomii cu piatra vanata si de ce se face acest lucru

Totodata, taierile trebuie facute oblic, iar instrumentele pe care le folosesti trebuie sa fie foarte bine ascutite. Te sfatuim sa dezinfectezi ramurile dupa fiecare taiere, mai ales atunci cand tai ramurile uscate. In acest fel, vei stop si raspandirea bolilor.

Daca planuiesti sa plantezi un cais, ar fi bine sa stii ca cea mai buna perioada pentru a face acest lucru este toamna. Desigur, ar fi bine sa fasonezi (tai) radacinile inainte de plantare si apoi sa faci o mocirlire ca la carte.

Groapa in care urmeaza sa plantezi caisul trebuie sapata cu aproximativ 2 luni inainte, daca vorbim despre un teren care nu a fost pregatit sau lucrat. Daca terenul este pregatit, groapa se va face cu 2 zile inainte.

Caisii se fertilizeaza cu gunoi de grajd, care se aplica la baza tulpinii. Fertilizarea se face toamna sau primavara, dupa ce caisul a inflorit.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.