Cand se planteaza ceapa de toamna. Ce trebuie sa stii
Cand se planteaza ceapa de toamna. Ce trebuie sa stii

Cand se planteaza ceapa de toamna. Ce trebuie sa stii


Cand se planteaza ceapa de toamna. Afla care este cea mai buna perioada pentru a planta ceapa la tine in gradina si cand este bine sa eviti sa faci asta. Sfaturi utile pentru gradinarii incepatori!

Cand se planteaza ceapa de toamna. Ce trebuie sa stii – Cuprins:

Cum sa cultivi ceapa de toamna

Arpagic
Arpagic

Atunci cand faci plantarea cepei trebuie sa stii ca adancimea santurilor in care se pun bulbii va fi de 3-4 cm. Totodata, distanta intre bulbi va fi de 5 cm pe acelasi rand, in timp ce distanta dintre randuri este recomandata sa atinga valoarea de 25 cm.

Dupa plantare, batatoreste bine pamantul, scopul fiind protejarea bulbilor de temperaturile scazute din sezonul rece. Daca nu exista precipitatii si ai de a face cu o toamna secetoasa, ceapa trebuie udata pentru a mentine un nivel minim de umiditate in sol.

Citeste si: Cand se face plantarea usturoiului toamna. Sfaturi utile!

Atunci cand plantezi ceapa toamna, trebuie sa mai stii ca lucrarile de intretinere constau in retinerea zapezii sau evacuarea apei in cazul in care aceasta balteste in zonele mai joase. Este recomandat sa nivelezi suprafata terenului inainte de a planta ceapa, pentru a nu te lovi de aceste lucruri.

Si culturile premergatoare sunt importante, asa ca te sfatuim sa cultivi ceapa pe aceleasi suprafete pe unde ai cultivat vinete, varza, castraveti, pepeni, dovlecei, tomate sau ardei. Expertii recomanda sa eviti cultivarea cepei pe suprafetele unde ai cultivat fasole sau mazare.

Pentru ca ceapa are nevoie de lumina, ar fi bine sa stii ca aceasta leguma nu se va cultiva in locuri umbroase. Planta va avea nevoie de 14-16 ore de lumina pentru a forma bulbii. Asadar, ia in considerare aceste lucruri atunci cand cultivi ceapa la tine in gradina!

Cand se planteaza ceapa de toamna

Cand se planteaza ceapa de toamna
Cand se planteaza ceapa de toamna

Daca si tu iei in considerare acest lucru pentru gradina ta, ar trebui sa stii ca ceapa se planteaza toamna in perioada 15 septembrie – 15 octombrie. Bineinteles, conteaza si zona in care locuiesti, insa este bine sa stii ca aceasta este perioada ideala.

Daca temperaturile scad sub valoarea de -8 grade Celsius, ar fi bine sa amani plantarea pentru la primavara, deoarece este posibil ca bulbii sa fie afectati de inghet. Asadar, ia in considerare si temperatura exterioara atunci cand faci plantarea de toamna.

Si solul in care plantezi ceapa trebuie sa fie pregatit, asa ca cel mai bine este sa faci o aratura la o adancime de aproximativ 25-30 cm. Poti sa sapi si la cazma daca o sa cultivi ceapa pe o suprafata mica.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.