Cand se stropesc rosiile cu piatra vanata si de ce sa faci asta
Cand se stropesc rosiile cu piatra vanata si de ce sa faci asta

Cand se stropesc rosiile cu piatra vanata si de ce sa faci asta


Cand se stropesc rosiile cu piatra vanata sau sulfat de cupru. Afla care sunt perioadele in care poti aplica acest tratament la tomatele din gradina ta, dar mai ales de ce este necesara piatra vanata. Iata ce trebuie sa stii.

Cand se stropesc rosiile cu piatra vanata si de ce este indicat sa faci asta – Cuprins:

Ce este piatra vanata sau sulfatul de cupru

Sulfat de cupru
Sulfat de cupru

In cazul in care nu stiai, piatra vanata mai este cunoscuta si sub numele de sulfat de cupru. Acesta este unul dintre cele mai vechi fungicide folosite in agricultura, iar daca ai bunici la tara cu siguranta ai mai auzit de acest tratament.

Practic, piatra vanata este o sare a cuprului in reactie cu acidul sulfuric si are o culoare albastra. Desigur, piatra vanata era folosita pentru a prepara zeama bordeleza, impreuna cu hidroxidul de calciu sau varul stins.

Citeste si: Cand se stropesc rosiile prima data si ce produse sa folosesti

Pe langa utilizarea substantei in agricultura si viticultura, sulfatul de cupru mai este folosit ca si germicid, mordant pentru piele si textile, dar si ca pigment in acoperiri galvanice. In medicina, in industria petrolului, dar si ca reactiv in chimia organica.

Totusi, trebuie sa stii ca sulfatul de cupru este autorizat pentru agricultura ecologica si este destinat eliminarii carentelor de cupru, care pot dezvolta diverse boli precum mana.

Cand se stropesc rosiile cu piatra vanata

Cand se stropesc rosiile cu piatra vanata
Cand se stropesc rosiile cu piatra vanata

Inainte de toate, ar trebui sa stii ca stropirea cu piatra vanata sau sulfat de cupru trebuie aplicata intr-o zi fara vant si fara ploaie.

De asemenea, iti sugeram sa aplici tratamentul dimineata devreme sau dupa masa, niciodata sa nu o faci in timpul zilei, atunci cand este foarte cald.

Totodata, trebuie sa te protejezi, asa ca iti recomandam sa folosesti ochelari de protectie, pantaloni lungi si o bluza cu maneca lunga. Piatra vanata poate cauza iritatii ale pielii, dar si ale ochilor.

Pentru a aplica tratamentul o sa ai nevoie de o lingurita de piatra vanata pentru fiecare litru de apa folosit. Amesteca foarte bine, iar apoi foloseste un vermorel pentru a aplica stropirile la rosiile din gradina ta.

Citeste si: Cand se stropesc rosiile cu lapte si ce efect are asupra plantelor

Primul tratament pe care il aplici rosiilor va fi la 3-4 saptamani dupa ce ai plantat rasadurile. Acest fungicid protejeaza tomatele impotriva mai multor boli precum mana, rugina, antracnoza, patarea frunzelor, mucegaiul frunzelor sau patarea bacteriana a tomatelor. Mare atentie! Tratamentul trebuie aplicat si pe spatele frunzelor, pentru a te asigura ca este eficient!

Stropirea cu piatra vanata la tomate trebuie sa se faca inainte ca acestea sa infloreasca si dupa ce fructele sunt formate, insa inainte ca acestea sa se coaca. Nu uita ca dupa ce ai aplicat stropirea, trebuie sa aplici un timp de pauza de 3-4 saptamani.

Timpul de pauza se refera la numarul de zile care trebuie sa treaca de la aplicarea ultimului tratament si pana la recoltarea rosiilor in vederea consumului. Nu recomandam consumul tomatelor daca timpul de pauza nu a trecut!


Like it? Share with your friends!

Cristian P.