Cand se planteaza zmeura in gradina
Cand se planteaza zmeura in gradina

Cand se planteaza zmeura in gradina. In ce perioada?


Cand se planteaza zmeura. Cu siguranta, multi dintre cei care vor sa isi faca propria recolta de zmeuri se intreaba cand ar trebui sa se apuce de treaba. Toamna sau primavara? In ambele cazuri avem avantaje si dezavantaje.

Plantatul zmeurilor iarna – avantaje si dezavantaje

Cand se planteaza zmeura. Plantatie de zmeura iarna
Plantatie de zmeura iarna

Cand se planteaza zmeura in gradina. In cazul in care alegeti sa plantati zmeurul iarna, trebuie sa stiti ca exista un dezavantaj, acela ca puteti nimeri o iarna foarte geroasa, iar planta sa fie afectata.

Daca locuiti intr-o zona in care stiti ca iernile sunt blande, atunci acesta este anotimpul perfect pentru a va apuca de plantat.

Cel mai important beneficiu daca plantati iarna este acela ca zmeurul va rodi inca din vara, cel tarziu la inceputul lunii octombrie. Asta in functie de soiul pe care l-ati ales.

Citeste si: Cand se face rotatia culturilor de legume din gradina

Conform specialistilor agronomi, plantarea arbustilor si a pomilor este cea mai benefica toamna. Explicatia este aceea ca radacinile vor avea o perioada mai lunga de timp sa se acomodeze cu noul sol.

Aratul de toamna este diferit fata de cel de primavara. Mai exact, adancimea la care se ara toamna este de 30 – 40 centimetri.

Trebuie sa retinem ca putem intampina probleme cum ar fi: vremea nefavorabila, alegerea gresita a soiului sau a solului.

Cand se planteaza zmeura. Primavara – avantajele si dezavantajele

Flori de zmeur
Flori de zmeur

Daca va e teama de iernile geroase, puteti indeparta acest pericol si plantati zmeurul in primavara.

Dezavantajul in acest caz este acela ca rodul zmeurului va fi, cel mai probabil, anul urmator.

Insa, va spun ca plantatul zmeurului de primavara este cel mai usor, scapati de inghet, si veti fi siguri ca veti avea o temperatura perfecta pentru cultura voastra.

Citeste si: Cand se planteaza trandafirii. Cea mai buna perioada!

Cand se planteaza zmeura in gradina. Lunile optime pentru a planta zmeurii in primavara sunt martie si aprilie, depinde din ce zona va aflati. Daca sunteti de la munte nu plantati primavara devreme, ci asteptati temperaturile mai blande.

In cazul in care este o primavara secetoasa este foarte important ca plantele sa fie udate periodic cu cate un litru de apa pentru fiecare.

Zmeura coapta
Zmeura coapta

Inainte sa ne apucam de plantat, trebuie sa ne ocupam de pregatirea solului.

 In cazul in care terenul nu a fost arat de toamna, in primavara solul trebuie arat doar la suprafata. Asta ca sa se mentina apa din sol.

Inainte sa va achizitionati zmerurii, trebuie sa stiti ca este indicat sa ii cumparati de la pepiniere autorizate.

Astfel veti avea toate documentele cu privire la denumirea soiului si tara de provenienta. Recomandat este ca tara de provenienta sa fie Romania, pentru ca zmeurii vor fi aclimatizati.

De ce este important acest lucru? Pentru ca, daca aveti zmeuri din tari cu o clima mult mai calda decat la noi, atunci plantele nu vor trece peste iernile grele.

Daca aveti un soi de zmeur dintr-o tara cu temperaturi mai reci decat in tara noastra, atunci planta nu va suporta verile secetoase de la noi.

Cum sa alegi solul pentru plantarea zmeurei

Cand se planteaza zmeura. Plantare butasi de zmeura
Plantare butasi de zmeura

Cand se planteaza zmeura in gradina. Punctul de pornire pentru o recolta productiva este un sol bun.

In cazul in care pamantul in care vor fi plantate plantele tale nu ofera un mediu prielnic pentru crestre si dezvoltare, zmeurii vor avea mult de suferit.

Asadar, aveti un teren cu un sol argilos, renuntati la cultura de zmeuri pentru ca nu de vor dezvolta. Solul argilos nu este prielnic pentru aceste fructe pentru ca retine apa la suprafata.

Citeste si: Cand se planteaza rasadurile de rosii in gradina ta

Butasii trebuie sa fie introdusi intr-un sol bine drenat si fertil. Ce inseamna sol drenat?

Ei bine, este solul care nu permite ca apa sa se scurga foarte repede, nici foarte lent (asa cum e pamantul argilor care mentine apa la suprafata). Asadar, drenat inseamna ca solul permite o scurgere moderata a apei.

Daca solul are scurgere foarte rapida, plantele nu au timp suficient pentru a absorbi apa si pot muri.

Daca solul nu se scurge foarte repede, atunci plantele „baltesc” in apa, scade oxigenul din sol si astfel zmeurii nostru pot muri.

Butasi de zmeura
Butasi de zmeura

Un alt lucru important este ca terenul sa fie bogat in humus si sa aiba un pH de 6 – 6.5.

Trebuie sa stiti ca sunt plante care, odata cultivate inainte de cultura de zmeuri, ajuta la dezvoltarea acestora. Mai exact este vorba despre cereale ca orz, ovaz, grau, ori secara, dar si leguminoase.

Citeste si: Cum sa folosesti cenusa ca ingrasamant in gradina. Care sunt beneficiile?

Daca locuiti intr-o zona cu veri caniculate, aveti grija ca zmeurul sa fie plantat intr-o zona cu multa lumina, dar si cu umbra in timpul verilor calduroase.

Cand aveti toate conditiile indeplinite, puteti sa treceti la plantarea propriu-zisa. Butasii de zmeur se introduc la o adancime de 20 de centimetri, in randuri. Distanta dintre plante trebuie sa fie de minimum 50 de centimetri, iar distanta dintre randuri trebuie sa fie de 2 metri.

Cum se ingrijesc zmeurii

Cand se planteaza zmeura Mulcire zmeura

Cand se planteaza zmeura in gradina. Zmeurii nu sunt plante foarte pretentioase si care sa necesita foarte mare atentie din partea ta. Insa este bine sa ii ingrijesti la timp, ca sa aiba o dezvoltare sanatoasa si armonioasa.

Asa cum am mentionat si mai sus, zmeurii au nevoie de apa in cazul in care este seceta. Asta pentru ca butasii sunt introdusi la o adancime mica, iar radacinile nu se extind foarte mult in pamant ca sa isi poata trage singure apa din sol.

Citeste si: Cand se face rotatia culturilor de legume din gradina

Udarea se face doar in jurul radacinii si nu in exces, ca sa eviti acumularea de apa care poate sa afecteze butasul.

Niciodata sa nu cureti zmeurul toamna! Frunzele uscate il vor ajuta sa reziste mai bine la temperaturile care scad sub -10 grade celsius.

Daca este o iarna lipsita de zapada si cu un ger naprasnic, poti sa acoperi radacina zmeurului cu rumegus sau frunze uscate, pentru o mai buna protectie.

Cum se ingrijesc zemurii
Cum se ingrijesc zemurii

Zmeurii trebuie musai cosmetizati primavara. Fiecare planta se curata de frunzele uscate si se taie la o inaltime de 1 metru fata de sol.

Zmeurii trebuie sa fie sustinuti de ceva. Poti sa bati tarusi si apoi sa intinzi sarma (un fel de spalier) si legi fiecare planta. Astfel zmeurii vor avea parte de o dezvoltare sanatoasa tot anul.

De un lucru mai are nevoie cultura de zmeuri si anume de saparea pamantului in fiecare an. Asta pentru a inlatura buruienile si pentru a afana solul.

In cazul in care vrei, poti sa folosesti fertilizatori pe baza de azot, dar NU in exces. Cam astea sunt toate pretentiile pe care le au zmeurii. Putine, dupa cum v-am zis.

Cand culegi recolta de zmeura

Cand se culege zmeura
Cand se culege zmeura

Depinde foarte mult de solul pe care l-ai ales si de anotimpul in care ai plantat zmeurii.

Cel mai repede veti putea culege zmeura in luna iulie. Fructele trebuiesc culese cu blandete pentru ca sunt firave.

In cazul in care ai o cultura mare de zmeuri, fructele trebuiesc pastrate la rece.

Zmeura se culege manual si cu o imbracaminte adecvata pentru ca planta poate intepa.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.