Cand se planteaza rasadurile de rosii
Cand se planteaza rasadurile de rosii

Cand se planteaza rasadurile de rosii in gradina ta


Cand se planteaza rasadurile de rosii. Care este cea mai buna perioada pentru a le planta si ce trebuie sa ai in vedere atunci cand vrei sa faci acest lucru in gradina ta.

Rosiile sunt unele dintre cele mai consumate fructe… sau legume. Intr-adevar, multi isi pun intrebarea: ce este, de fapt, rosia: fruct sau leguma?

Ce este rosia, fruct sau leguma?

Rosii
Rosii

Ei bine, din punct de vedere botanic, rosia este un fruct. Insa, in anul 1893 Curtea Suprema a Statelor Uinite ale Americii, intr-un mod unanim, a decis ca rosia sa fie considerata leguma, la colectarea taxelor vamale.

Uniunea Europeana a decis oficial, in anul 2001, ca rosia este fruct si nu leguma!

Daca vreti sa aveti rosii cat mai sanatoase, cel mai bine este sa le cultivati in propria gradina. Astfel veti fi siguri de ceea ce veti pune pe masa, familiei voastre.

In articolul ce urmeaza va vom divulga mai multe secrete pentru a obtine o recolta reusita. Unul dintre secrete se refera la distanta dintre rasaduri care este foarte importanta.

Cand se planteaza rasadurile de rosii?

Cand se planteaza rasadurile de rosii in gradina
Cand se planteaza rasadurile de rosii in gradina

Dupa ce am plantat semintele de rosii in ghiveci sau ce recipient aveti la indemana, va trebui sa asteptam intre 55 si 60 de zile ca sa obtinem rasadul dorit.

Cel mai important lucru pe care trebuie sa il stiti este acela ca niciodata nu plantam rasadurile cand solul este rece!

Temperatura pamantului trebuie sa fie de plus 10 – 11 grade timp de 4 – 5 zile consecutiv!

Atentie, temperatura din sol este diferita fata de cea din aer! Ca sa aflam temperatura din sol ne putem folosi de un termometru de exterior.

Mai exact, vom lua termometrul si il vom introduce in pamant, la o distanta de 10 cm adancime si apoi il vom lasa timp de 10 minute.

Daca temperatura este sub 8 grade, mai astepam pana vin zilele calduroase.

Daca e sa va dam date calendaristice, aceste conditii le puteti avea in jurul datei de 15 – 25 aprilie. Asta daca sunteti din partea de sud, pentru celelalte regiuni, conditiile pot fi obtinute dupa jumatatea lunii mai.

Cand trebuie udate rasadurile de rosii

Rasaduri de rosii
Rasaduri de rosii

Va spuneam, inca de la inceput, ca un aspect foarte important de care trebuie sa tinem cont este distanta dintre firicelele de rosii. Ei bine, trebuie sa avem o distanta de 60 – 80 de cm intre randuri si o distanta de 25 – 35 cm intre plante.

Firul de rosie trebuie bagat in pamant pana la prima frunza.

Dupa plantare, timp de 5 zile, este vital ca rasadul de rosii sa fie udat cu 0,5 – 1 litru pentru fiecare planta.

Apoi, plantele vor fi udate o data la 9 – 10 zile cu apa din abundenta.

De ce nu mai trebuiesc udate zilnic? Pentru ca umiditatea in abundenta va favoriza cresterea prea mari a coroanei verzi, in detrimentul florilor care ne dau fructele.

In primele 3 – 5 zile trebuie sa cercetati plantatia de rosii si sa verificat daca sunt firicele care nu s-au prins. Va trebui sa il inlocuiti cu alte plante, de aceeasi varsta cu cele pe care le-ati pus deja. Si, nu uitati ca trebuie sa le udati si pe cele nou plantate.

Acestea fiind… scrise, rasadul nostru este plantat si ateptam recolta bogata de rosii sanatoase!


Like it? Share with your friends!

Cristian P.