Cand se planteaza capsunii primavara sau toamna
Cand se planteaza capsunii primavara sau toamna

Cand se planteaza capsunii primavara sau toamna


Cand se planteaza capsunii. Capsunile sunt unele dintre cele mai iubite fructe. De aceea multi dintre noi vrem sa ne facem propria cultura. Daca vrei sa obtii o recolta bogata si sanatoasa, ai nevoie de cateva secrete, secrete ce le vom dezvalui in cele ce urmeaza.

Cum se planteaza capsunii

Rasaduri de capsuni
Rasaduri de capsuni

Cand se planteaza capsunii. Pana sa detaliem cele doua culturi, am vrea sa va explicam cum se face plantarea capsunilor, deoarece exista mai multe tipuri.

Plantarea manuala implica trei etape:

  • Vom sapa gropi cu o adancime de 10 – 15 centimetri
  • Vom introduce stolonii (tulpinile) de capsuni in groapa
  • Vom strange pamantul in jurul plantelor, astfel incat sa faca masa cu solul

Plantarea mecanica este folosita pentru culturile in masa. Aceasta se face cu ajutorul masinilor de plantat rasaduri. Acestea au sisteme care se pot adapta pentru plantarea tulpinilor de capsuni.

Pentru aceasta metoda, capsunii trebuiesc plantati:

  • in randuri amplasate la o distanta de 50 – 100 centimetri, in functie de modalitatea de ingrijire a plantelor: manuala sau cu masinile specializate. Distanta dintre plante trebuie sa fie de 20 – 25 centimetri pe terenul nemodelat
  • In benzi, atunci cand terenul este modelat. Aici distanta dintre plante trebuie sa fie intre 20 – 25 centimetri, iar intre benzi de 90 centimetri.

Plantarea capsunilor in solarii si sere

Plantare stoloni capsuni
Plantare stoloni capsuni

Cand se planteaza capsunii. Avantajul culturii in sera si solar este acela ca puteti sa obtineti o cultura mult mai timpurie decat in cam liber. Cat despre modalitatile de plantare a capsunilor, acestea sunt la fel ca cele din exterior. Mai exact, plantarea se face in benzi a cate doua randuri.

Astfel, distanta dintre randuri trebuie sa fie de 35 centimetri, iar distanta dintre benzi e musai sa fie de 90 centimetri. Pentru o recolta bogata trebuie sa tinem cont si de distanta dintre plante care trebuie sa fie de 20 – 25 centimetri.

Citeste si: Cultivarea capsunilor. Cum sa o faci si care este cea mai buna perioada

Acum ca am pus la punct metodele de cultivare a capsunilor, sa trecem la perioadele in care ne ocupam de plantare.

Asadar, exista doua tipuri de culturi de capsuni: cea de primavara si cea de toamna.

Cultura de primavara se face in perioada martie – aprilie, iar cultura de toamna in perioada septembrie – octombrie. Asta in functie de zona in care veti face cultura, dar si de temperaturile de afara.

Cand se planteaza capsunii primavara

Cand se planteaza capsunii primavara
Cand se planteaza capsunii primavara

In piete, capsunile sunt primele fructe aparute si, de obicei, au preturi mult prea mari. De aceea venim in ajutorul vostru, cu sfaturi, pentru a obtine propria cultura in gradinile voastre.

Cultivarea capsunilor de primavara are nevoie de o mare atentie din partea voastra deoarece necesita multa grija, altfel exista riscul ca plantele sa moara.

Cand se planteaza capsunii. Odata cu venirea primaverii, temperaturile cresc si astfel putem sa ne apucam de propria plantatie. Mai exact in intervalul 15 martie – 15 aprilie.

Citeste si: Cand se planteaza zmeura in gradina. In ce perioada?

Daca ati cumparat stoloni de capsuni si nu aveti timp sa le plantati in aceeasi zi, trebuie sa stiti ca acestea trebuiesc pastrate in pamant, la umbra si trebuiesc pulverizate cu apa ca sa nu se deshidrateze.

Trebuie stiut ca, la cultura de primavara, putem sa folosim stoloni tinuti in camere frigorifice, nu doar planta verde.

Inainte de plantare, pamantul trebuie udat cu moderatie, astfel incat sa nu omoram planta.

Urmatorul pas este sa ne ocupam de plantele de capsuni, lucru ce se face in doi pasi: fasonare si mocirlire.

Citeste si: Cand se planteaza rasadurile de rosii in gradina ta

Fasonarea inseamna indepartarea frunzelor uscate sau a celor rupte de pe tulpina. Mocirlirea presupune introducerea radacinii intr-o mocirla realizata din pamant galben, apa si balegar.

Dupa ce am pregatit terenul, dar si plantele, capsuni sunt gata sa fie plantati. Nu uitati sa tineti cont de distantele dintre plante ( 20 – 25 cm) si cea dintre randuri (90 cm).

Dupa plantare, stolonii de capsuni trebuiesc udati prin picurare ca sa nu afectati florile.

Cand se planteaza capsunii toamna

Cand se planteaza capsunii toamna
Cand se planteaza capsunii toamna

Cand se planteaza capsunii. Cultura de toamna se realizeaza, mai exact, in perioada 10 septembrie – 15 octombrie.

Daca fortezi cultivarea plantelor de capsun dupa a doua saptamana a lunii octombrie, riscul e mare ca o parte din plante sa moara. Asta pentru ca deseori se intampla ca gerul iernii sa vina mai repede decat te-ai fi astepta.

Citeste si: Cand se varuiesc pomii fructiferi din gradina ta

Dezavantajul fata de culturile de primavara este acela ca nu putem folosi stoloni congelati, ci doar plante proaspete. Asta pentru ca, tinute prea mult in camerele frigorifice (8 – 10 luni), calitatea plantelor scade.

Inainte de plantare trebuie pregatit terenul.

Pentru inceput va trebui sa aruncam gunoiul din grajd pe terenul ce urmeaza sa plantam. Apoi vom ara terenul sau il vom sapa la o adancime de 28 – 32 centimetri.

Si ultimul pas este plantarea plantelor folosind una dintre medodele enumerate mai sus.

Un secret important in obtinerea unei recolte bogate de capsuni este calitatea solului. Acesta nu trebuie sa fie prea argilos deoarece mentine apa la suprafata si risti ca plantele sa moara. De asemenea trebuie sa verifici si PH-ul pamantului sa nu fie puternic acid, dar nici puternic alcalin.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.