Cand se culege zmeura si cum pastrezi fructele
Cand se culege zmeura si cum pastrezi fructele

Cand se culege zmeura si cum pastrezi fructele


Cand se culege zmeura. Afla care este perioada ideala pentru a recolta fructele, dar mai ales cum sa le pastrezi dupa ce le-ai cules. De asemenea, iti explicam si ce poti sa faci cu tufa dupa recoltare, pentru a te asigura de o productie bogata in anul urmator.

Cand se recolteaza zmeura si cum pastrezi fructele – Cuprins:

Cum sa ingrijesti zmeurul

Zmeura coapta
Zmeura coapta

Pentru a te asigura ca obtii o recolta pe masura, ar trebui sa stii cate ceva si despre ingrijirea zmeurului. Din start, o sa iti spunem ca nu este o planta chiar pretentioasa, asa ca nu-ti imagina ca va avea nevoie de prea multa atentie din partea ta.

La capitolul irigare, zmeurul are nevoie de apa doar atunci cand ploua destul de rar, adica atunci cand nu exista precipitatii pentru mai mult de 3 saptamani. Udarea se face doar in zona radacinilor, insa iti sugeram sa nu exagerezi cu cantitatea de apa pentru a nu afecta sanatatea acestora.

Citeste si: Cand se planteaza zmeura in gradina. In ce perioada?

In acelasi timp, zmeura va avea nevoie de un sistem de sustinere, pentru a se dezvolta in mod corect. Cosmetizarea tufei de zmeur se face doar primavara, atunci cand va trebui sa tai plantele la o inaltime de un metru si sa o cureti de frunzele uscate.

Desigur, va fi necesara inlaturarea buruienilor din apropierea tufelor, dar si aplicarea fertilizatorilor pe baza de azot. Nu exagera cu cantitatile, deoarece azotul va ajuta la o dezvoltare prea puternica a sistemului foliar!

Zmeurul se va dezvolta foarte bine pe un teren bogat in humus, care sa aiba un pH cuprins intre 5.5 si 6.5. Mai mult, planteaza tufele de zmeur intr-un loc unde vor avea parte de lumina soarelui, insa unde vor fi protejate pe timp de canicula.

Cand se culege zmeura

Cand se culege zmeura
Cand se culege zmeura

Bineinteles, perioada in care se recolteaza zmeura depinde in functie de soiul pe care l-ai plantat. Zmeura se va coace incepand cu luna iulie, iar cea care este coapta se va desprinde foarte usor. O sa vezi ca dupa fiecare cules, o sa recoltezi zmeura o data la 3-4 zile, deoarece aceasta se va coace in continuare.

Ar trebui sa stii ca dupa culegere, fructele se pun in frigider, deoarece vor mucegai foarte usor si apoi nu vor mai fi bune pentru consum. Nu uita ca zmeurul are tepi, asa ca atunci cand culegi fructele ar fi bine sa te protejezi si sa te imbraci adecvat.

Mai avem un mic secret pentru tine! Dupa ce ai cules fructele, toate tulpinile care au rodid trebuie taiate de la nivelul solului, fara a lasa vreun ciot. Acest lucru se face pentru ca tulpinile care au rodid nu vor mai face fructe.

In anul urmator, fructele vor aparea pe lastarii tineri. In acelasi timp, taierea tulpinilor epuizate are ca scop si reducerea riscului de aparitie a bolilor sau a daunatorilor.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.