Cand se stropeste ceapa si care este schema de tratament
Cand se stropeste ceapa si care este schema de tratament

Cand se stropeste ceapa si care este schema de tratament


Cand se stropeste ceapa. Iata care sunt perioadele in care se stropeste si mai ales ce produse ar trebui sa folosesti pentru a combate bolile si daunatorii. Schema de tratamente si fenofazele in care acestea se aplica.

Cand se stropeste ceapa si care este schema de tratament – Cuprins:

Cand se stropeste ceapa. Ce produse sa folosesti si care este schema de tratament

Cand se stropeste ceapa
Cand se stropeste ceapa

Primul tratament pe care trebuie sa il aplici la ceapa (Allium cepa) va fi atunci cand au aparut primele 2-4 frunzulite. Ceapa are nevoie de o stropire pentru mana, iar in acest caz recomandam Ridomil Gold 68 WG. Timpul de pauza va fi de 28 de zile.

In aceeasi perioada, iti recomandam sa mai faci un tratament pentru tripsul tutunului folosind Mospilan 20 SG. In acest caz, timpul de pauza va fi de 14 zile.

Citeste si: Cand se stropesc rosiile prima data si ce produse sa folosesti

La aproximativ 10-12 zile de la primul tratament, ceapa va avea nevoie de o stropire cu Benevia pentru musca cepei. Timpul de pauza va fi de 14 zile. Pentru mana cepei va fi nevoie de o stropire cu produs cupric, asa ca iti recomandam Alcupral 50 PU si un timp de pauza de 7 zile.

Dupa ce au trecut doua saptamani de la tratamentul anterior, ceapa are nevoie de o stropire pentru rugina, patarea cafenie, alternarioza si mana. Iti acest caz, iti recomandam Ortiva Top si un timp de pauza de 14 zile.

Pentru putregaiul alb si putregaiul cenusiu, este nevoie de un tratament cu Switch 62.5 WG, dar si de un timp de pauza de doua saptamani. In acelasi timp, aplica si un tratament cu Laser 240 SC pentru tripsul tutunului, dar si un timp de pauza de o saptamana.

Schema de tratamente ceapa
Schema de tratamente ceapa

Cand se stropeste ceapa. Dupa ce au trecut 10 zile de la tratamentul anterior, se vor face urmatoarele tratamente: pentru putregaiul cenusiu va fi nevoie de o stropire cu Teldor 500 SC (timp de pauza 3 zile), pentru mana cepei un tratament cu Dithane M45 (timp de pauza 21 de zile), pentru tripsul tutunului un tratament cu Faster 10 CE (timp de pauza de 7 zile).

La 10-12 zile de la ultima stropire aplicata, va fi nevoie de un tratament pentru combaterea tripsilor, iar in acest caz iti recomandam Mavrik 2F si un timp de pauza de o saptamana. Pentru mana cepei, aplica un tratament cu Aliette 80 WG, dar si un timp de pauza de doua saptamani.

Citeste si: Cand se stropesc castravetii. Ce produse sa folosesti pentru legumele din solar

Dupa ce au trecut doua saptamani de la ultimul tratament, ceapa mai are nevoie de o stropire cu Amistar pentru alternarioza, patarea cafenie, rugina si mana. Iti recomanam un timp de pauza de 14 zile. Pentru tripsi, aplica o stropire cu Karate Zeon si un timp de pauza de o saptamana.

La 10 zile de la ultimul tratament, mai este nevoie de un tratament pentru combaterea tripsilor, asa ca iti recomandam sa folosesti Movento 100 SC. Timpul de pauza va fi de 7 zile. Pentru mana cepei, aplica un tratament cu Polyram DF si un timp de pauza de o saptamana.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.