Cand se planteaza arpagicul toamna si cum sa faci asta
Cand se planteaza arpagicul toamna si cum sa faci asta

Cand se planteaza arpagicul toamna si cum sa faci asta


Cand se planteaza arpagicul toamna. Afla in ce perioada poti il poti planta, dar si care sunt pasii corect pentru a obtine rezultate pe masura. Nu de alta, dar lucrurile trebuie facute in mod corect pentru ca ceapa sa rasara la primavara.

Cand se planteaza arpagicul toamna si cum sa faci asta – Cuprins:

Cand se planteaza arpagicul toamna

Cand se planteaza arpagicul toamna
Cand se planteaza arpagicul toamna

Datorita faptului ca ceapa nu este pretentioasa atunci cand vine vorba de caldura, arpagicul se planteaza fara nicio problema toamna. Totusi, trebuie sa verifici cu atentie arpagicul inainte de plantare, iar acesta trebuie sa fie sanatos si tare atunci cand il pipai. In caz contrar, se intampla ca bulbii sa putrezeasca in pamant.

Iti recomandam sa alegi arpagic din categoria I, adica cel care are un diametru cuprins intre 0.7 si 1.4 cm. Daca iei in considerare sa folosesti unul mai mare, exista riscul ca plantele sa emita fusti.

Retine si faptul ca ceapa trebuie cultivata pe o suprafata de teren unde nu a mai fost plantata aceasta leguma in ultimii 3-4 ani, iar cel mai bine va creste pe suprafetele unde au fost cultivate mazarea, fasolea sau rosiile. Acest lucru trebuie respectat pentru ca ceapa se va dezvolta mult mai bine atunci cand faci si rotatia culturilor. Afla mai multe despre acest subiect aici.

Ar fi bine sa pregatesti si terenul inainte de plantare, iar in acest caz iti recomandam sa sapi pamantul sau sa il ari. Aratura se va face la o adancime de 25-30 cm sau se sapa la cazma.

Plantarea arpagicului
Plantarea arpagicului

Cand se planteaza arpagicul toamna. Perioada ideala in care poti planta arpagicul este intre 15 septembrie si 15 octombrie. Bineinteles, daca locuiesti intr-o zona cu temperaturi ridicate, o poti face chiar si pana la sfarsitul lunii octombrie si chiar in noiembrie. Totusi, ia in considerare faptul ca bulbii au nevoie de timp sa isi dezvolte radacinile, inainte de venirea primului inghet.

Distanta de plantare trebuie sa fie de 5 centimetri intre plantele de pe acelasi rand si de 25 de centimetri intre randuri. Este nevoie sa respecti aceasta distanta pentru ca ceapa sa creasca si sa se dezvolte in mod corect. Adancimea gropilor trebuie sa fie de aproximativ 3-4 cm.

Citeste si: Cand se face plantarea usturoiului toamna. Sfaturi utile!

Dupa ce ai plantat arpagicul va fi nevoie sa batatoresti solul, pentru a evita formarea golurilor de aer si pentru a proteja arpagicul pe durata sezonului rece. Daca vrei sa protejezi si mai bine arpagicul pe durata iernii poti lua in considerare mulcirea solului. Tocmai de aceea este bine sa stii cand se planteaza arpagicul toamna.

Irigarea suprafetei pe care ai plantat arpagic este iarasi importanta, mai ales daca te confrunti cu o toamna secetoasa. Asadar, acum ca stii tot ce trebuie pentru plantarea arpagicului toamna, iti dorim mult succes!


Like it? Share with your friends!

Cristian P.