Gandaci de Colorado. Cand se aplica tratamentele la cartofi
Gandaci de Colorado. Cand se aplica tratamentele la cartofi

Gandaci de Colorado. Cand se aplica tratamentele la cartofi


Gandaci de Colorado. Cand se aplica tratamentele la cartofi si care sunt produsele cu care trebuie sa facem stropirea legumelor. Nu uita de faptul ca gandacul din Colorado poate sa afecteze recolta de cartofi in totalitate, asa ca tratamentele sunt absolut necesare.

Cand a aparut gandacul din Colorado in Romania si cum identifici un atac

Atac al gandacului de Colorado
Atac al gandacului de Colorado

Pentru cei ce nu stiu, gandacul din Colorado (Leptinotarsa decemlineata) a fost semnalat pentru prima data pe teritoriul Romaniei in Maramures, mai exact in comuna Sapanta. Acest lucru s-a intamplat in anul 1952, iar de atunci insectele s-au raspandit pe toata suprafata tarii noastre.

Dupa cum o spune si numele, gandacul este originar din statul Colorado, din America de Nord. Atacul gandacului se face de cele mai multe ori la cartofi, insa trebuie sa stii ca acesta va ataca si alte legume precum vinetele sau tomatele.

Dupa cum spuneam, acesti gandaci de Colorado pot sa distruga o recolta in totalitate, asa ca trebuie sa stii faptul ca atacul poate incepe de la sfarsitul lunii martie si poate dura pana la mijlocul lunii mai.

Citeste si: Cand se stropesc cartofii. Ce produse sa folosesti si schema de tratament

Prima generatie de larve se dezvolta in lunile mai si iunie, iar o a doua generatie urmeaza sa se dezvolte in lunile iulie si august. Tocmai de aceea, putem intalni gandacii de Colorado pana in luna octombrie.

Un atac al gandacului de Colorado poate fi identificat destul de usor, deoarece adultii vor roade frunzele plantelor, insa se intampla ca acestia sa atace si tuberculii de cartof sau vinetele.

In acelasi timp, gandacul de Colorado poate ataca si rasadurile, in primele 10 zile de la plantare. Acesti gandaci de Colorado vor distruge mugurii de crestere, ceea ce inseamna ca intreaga cultura poate fi compromisa.

Gandaci de Colorado. Cand se stropesc cartofii

Gandaci de Colorado
Gandaci de Colorado

In primul rand, aducem in discutie preventia, deoarece este cea mai buna metoda. Pentru ca gandacul adult va ierna in pamant pana la o adancime de 90 de cm, va fi nevoie de o aratura adanca. Adultii vor fi distrusi de temperaturile scazute, ceea ce inseamna ca vei putea tine sub control populatia daunatoare. In acelasi timp, trebuie sa faci si prajilele in perioada de vegetatie.

Daca nu vrei sa aplici tratemente chimice pentru gandaci, trebuie sa stii ca va fi nevoie sa culegi gandacii de Colorado cu mana de pe plantele afectate. Ouale trebuie distruse, asa ca va fi nevoie sa le strivesti, odata ce ai identificat atacul pe plante.

Citeste si: Cand se planteaza cartofii primavara. Care este perioada ideala?

Larvele care apar pe cartofi trebuie scuturate de pe frunze. Iti recomandam sa folosesti un lighean sau un alt recipient in care acestea sa cada pentru a putea fi distruse. In caz contrar, vor urca din nou pe plante.

In cazul in care vrei sa aplici tratamente folosind produse chimice pentru gandaci de Colorado, trebuie sa stii ca acestea se fac in timpul perioadei de vegetatie.

Cel mai bun moment in care sa faci stropirile la cartofi este atunci cand ouale eclozeaza sau ai vazut primele semne ale unui atac. Iti recomandam sa folosesti Coragen, insa nu uita ca nu poti aplica mai mult de 2 tratamente in fiecare sezon. Efectul acestui tratament este de 14-21 de zile.

Mai poti folosi si Mavrik 2F, al carui efect dureaza pana la 21 de zile. Alte produse sunt: Alverde, Mospilan sau Fastac Active.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.