Cand se rup primele frunze la rosii. Afla cand se face si de ce este necesara defolierea tomatelor din gradina ta. Cum va ajuta plantele tale si de ce o sa obtii o productie mult mai bune si fructe delicioase.
Defolierea tomatelor. Ce este si de ce e necesar sa faci acest lucru?
Cand se rup primele frunze la rosii. In cazul in care nu stii, defolierea tomatelor reprezinta o operatiune simpla ce consta in indepartarea frunzelor de la baza plantelor, pana la primul etaj de rod.
Exista multe avantaje dupa ce faci acest lucru, asa ca defolierea este recomandata te toti gradinarii. Practic, frunzele batrane si bolnave se indeparteaza de la baza plantelor, asa ca poti evita bolile ce apar atunci cand acestea intra in contact cu solul.
In acelasi timp, defolierea rosiilor va ajuta si aerisirea plantelor, asa ca aerul va circula mult mai bine prin cultura ta, ceea ce inseamna ca vor fi mult mai sanatoase. Tomatele se vor coace mai repede si vor fi mai gustoase.
Defolierea este necesara la soiurile cu crestere nedeterminata, care pot atinge inaltimi de peste 1.8 metri. Trebuie sa mai stii ca, de obicei, ruperea frunzelor se face in culturile din sere sau solarii. Bineinteles, se poate face si in gradina, insa nu atat de des.
Cand se rup primele frunze la rosii
Daca si tu vrei sa faci defolierea rosiilor, atunci trebuie sa stii si cand se rup primele frunze la rosii. Conform expertilor, poti rupe primele frunze la 2 saptamani de la plantare, atunci cand rasadurile au prins radacini si au o inaltime de aproximativ 30 cm deasupra solului. Se vor rupe primele frunze, adica cele din imediata apropiere a solului, adica 2-3 frunze de la o adaancime de 10-15 cm.
Dupa aceea, defolierea tomatelor se va face cand s-a legat si a 3-a inflorescenta. Poti rupe frunzele de sub prima inflorescenta, adica de la primul etaj. Vorbim doar de frunzele de sub aceasta inflorescenta.
Citeste si: Cand se stropesc rosiile cu piatra vanata si de ce sa faci asta
Dupa ce fructele din prima inflorescenta incep sa se parguiasca, poti rupe frunzele de sub a doua inflorescenta. Iti recomandam sa nu faci rani plantelor, asa ca poti folosi si un cutit bine ascutit.
De asemenea, in cazul in care exista frunze ofilite, uscate sau ingalbenite, acestea trebuie indepartate imediat. Cel mai bine este sa distrugi aceste frunze, pentru ca in caz contrar risti aparitia si unor boli.
Si inca ceva! Defolierea tomatelor se face cand nu exista apa pe frunze. Asadar, o poti face dimineata, dupa ce roua s-a uscat. Nu uita nici de tratamentele care se aplica dupa ruperea frunzelor, asa ca iti recomandam sa folosesti un fungicid pentru a preveni putregaiul cenusiu sau atacul tantarului tomatelor.