Cand se planteaza ciresii si care sunt pasii pe care sa ii urmezi
Cand se planteaza ciresii si care sunt pasii pe care sa ii urmezi

Cand se planteaza ciresii si care sunt pasii pe care sa ii urmezi


Cand se planteaza ciresii. Afla care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi atunci cand vrei sa plantezi acesti pomi fructiferi si de ce ar fi bine sa faci totul in mod corect, daca vrei sa ai si rezultate pe masura. Iata ce trebuie sa stii!

Cand se planteaza ciresii si care sunt pasii pe care sa ii urmezi – Cuprins:

Cerintele ciresului fata de factorii de mediu

Cirese coapte
Cirese coapte

Daca si tu vrei sa plantezi ciresi la tine in gradina, avem cateva recomandari, pentru ca acesti pomi fructiferi sunt destul de pretentiosi si au anumite cerinte fata de factorii de mediu. Nu de alta, dar nu credem ca vrei sa ii plantezi si sa nu obtii si roadele mult asteptate. Asa ca, inainte sa stii cand se planteaza ciresii, trebuie sa stii mai multe despre acesti pomi.

In primul rand, ciresii cresc foarte bine in zonele unde temperatura medie anuala este cuprinsa intre 9 si 10.5 grade Celsius, iar temperatura critica pana la care ciresul poate rezista este de -27 grade Celsius.

Totusi, este bine sa stii ca mugurii florali pot fi afectati daca temperaturile scad sub -20 grade Celsius, asa ca mare atentie la temperaturile care se inregistreaza in zona in care locuiesti. Vestea buna este ca ciresul rezista mult mai bine la temperaturile scazute fata de piersici sau caisi. Vestea proasta este ca ciresii sunt mai sensibili decat visinii, merii, perii sau prunii.

De asemenea, si precipitatiile sunt importante, asa ca ia in vedere faptul ca zonele unde valorile medii anuale ating 600-800 mm sunt cele mai indicate. Asadar, pentru a obtine rezultate bune, va trebui sa analizezi un pic situatia inainte de toate.

Cand se planteaza ciresii si cum sa faci asta

Cand se planteaza ciresii
Cand se planteaza ciresii

Cand se planteaza ciresii? Cea mai buna perioada in care poti planta ciresii este toamna, mai exact dupa aparitia primelor brume si dupa caderea totala a frunzelor. Conform expertilor, este indicat sa plantezi ciresii toamna pentru ca pomii suporta mai bine transplantarea si vor intra in vegetatie mult mai usor cand vine primavara.

Si distanta de plantare este importanta, asa ca daca vrei sa plantezi un numar mare de pomi ar trebui sa stii ca distanta este de 4 metri pentru pomii plantati pe acelasi rand si de 5 metri intre randuri.

Groapa in care plantezi un cires trebuie sa fie pregatita cu 2-3 luni inainte, insa daca terenul este lucrat nu este o problema sa o faci inainte de a planta pomul fructifer. Dimensiunile gropii trebuie sa fie de 100 cm latime, 100 cm lungime si 80 cm adancime pentru un teren care nu a fost lucrat si de 50 cm latime, 50 cm lungime si 50 cm adancime pentru un teren lucrat.

Citeste si: Cand se planteaza arpagicul toamna si cum sa faci asta

Pamantul pe care il scoti din partea superioara a gropii trebuie amestecat cu mranita si pus pe urma la baza gropii. Acest lucru se face pentru ca radacinile sa beneficieze de stratul fertil si sa se dezvolte mai repede.

Inainte de plantare, va fi nevoie sa fasonezi radacinile ciresului, adica sa le tai pe cele moarte (necrozate) sau rupte si sa le scurtezi cu 7-8 cm pe cele lungi. Dupa fasonare urmeaza mocirlirea, adica inmuierea radacinilor intr-un amestec de pamant galben, gunoi de grajd proaspat si apa. Daca tot stii cand se planteaza ciresii, ar fi bine sa o faci si in mod corect!

Dupa ce ai pus ciresul in groapa, acopera cu pamant 2/3 din adancimea acesteia si taseaza pamantul foarte bine. Adauga si restul de pamant si taseaza foarte bine, pentru ca astfel vei evita formarea golurilor de aer la nivelul sistemului radicular. Nu uita nici de faptul ca punctul de altoire nu trebuie sa fie acoperit cu pamant si trebuie sa fie indreptat inspre nord.

Nu mai trebuie sa spunem ca va fi necesar sa adaugi si 1-2 galeti de apa, pentru ca apa sa ajunga si la nivelul radacinilor. Ar fi bine ca la final sa pui si un tutore pentru a proteja pomul fructifer de vanturile puternice de pe durata sezonului rece.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.