Rotatia culturilor de legume este considerata de specialisti drept una dintre cele mai mari descoperiri din istoria agriculturii. Aplicata deja din urma cu cateva sute de ani, tehnica rotirii culturilor este cea mai simpla si ecologica metoda prin care se poate obtine prevenirea bolilor si a daunatorilor in gradini.
In plus, vorbim despre o metoda care nu este deloc costisitoare! De asemenea, prin aceasta metoda se evita dezechilibrarea compozitiei solului, ceea ce garanteaza practic obtinerea unor recolte bogate.
Ce este rotatia culturilor de legume
Acest proces de rotatie a culturilor este numit in termeni de specialitate asolament si presupune impartirea unui teren agricol in mai multe sole, fiecare dintre acestea urmand sa fie insamantat anual cu un tip de planta. In urmatorii ani, fiecare tip de planta va fi repartizat, succesiv, pe o sola diferita.
Citeste si: Cand se planteaza trandafirii. Cea mai buna perioada!
Asa cum spuneam si in debutul acestui material, rolurile principale ale acestui asolament sunt acelea de a preveni bolile, daunatorii din cultura si dezechilibrele de substante nutritive din sol, de a eficientiza productia si de a obtine o recolta de calitate.
De asemenea, prin aceasta operatiune de rotire a culturilor se obtine si o fertilizare mai buna a solului din gradina. In plus, prin asolament sunt echilibrate si cerintele nutritive ale plantelor.
Vorbind in termeni ceva mai concreti, ne putem gandi mai intai la plantele cu frunze, precum salata, spanacul sau varza, plante care au nevoie de azot pentru a se dezvolta.
Fasolea si mazarea acumuleaza azot din aer si il elibereaza in sol. In aceste conditii, pentru a echilibra substantele nutritive din sol si pentru a asigura o cultura reusita, este recomandata rotirea acestor doua specii.
Mergem mai departe pe lista beneficiilor pe care le aduce acest procedeu de rotire a culturilor si va mai spunem ca prin asolament se mai asigura si protejarea plantelor de atacul insectelor si bolilor.
Plantele care fac parte din aceeasi familie sunt sensibile la aceleasi boli. Astfel, in cazul in care acestea sunt cultivate in aceeasi locatie se poate ajunge in situatia in care o sa va confruntati cu o infestare repetata.
Mai mult decat atat, unele insecte raman in sol in timpul iernii si incep sa se hraneasca abia atunci cand gazda lor specifica este cultivata in acelasi loc si primavara.
Evident, daca vei apela la solutia mutarii culturilor, numarul insectelor va scadea in mod semnificativ.
Rotatia culturilor si grupele de plante
Potrivit specialistilor, este recomandat sa eviti sa cultivi plante din aceeasi familie in mod succesiv. Familia leguminoaselor anuale are un rol extrem de important intr-o gradina, aceste plante imbunatatind solul cu azot.
Citeste si: Cand se planteaza rasadurile de rosii in gradina ta
Din aceasta familie fac parte mazarea, fasolea, soia, lintea, nautul sau lupinul.
Toate acestea sunt premergatoare foarte bune pentru cereale paioase de toamna, in special pentru grau, acestea avand nevoie de apa in sol pentru germinatie si de azot pentru crestere.
Apoi, dupa cerealele paioase este indicata cultivarea speciilor care se prasesc. In cele din urma, dupa acestea este recomandata cultivarea leguminoaselor perene, precum lucerna sau trifoiul.
Cand se face rotatia culturilor
Sa luam insa un exemplu concret si sa vedem ce putem cultiva pentru a asigura o rotatie corecta a culturilor. Asadar, alegem o parcela din gradina si in primul an cultivam cartofi.
Citeste si: Cum sa faci rotatia culturilor de legume in gradina ta
Cartofii vor afana solul si il vor pregati pentru plantarea de leguminoase. Apoi, leguminoasele vor imbogati solul cu azot, ceea ce inseamna ca in al treilea an vom putea plana acolo legume de frunze.
In al patrulea an ne putem indrepta atentia catre legumele de radacini, precum morcovul, patrunjelul sau pastarnacul, toate acestea fiind consumatoare de azot.
Pe o alta parcela vom cultiva in primul an solanacee (rosii, ardei, vinete), ceea ce inseamna ca in al doilea an ne putem indrepta atentia catre legumele de frunze.
Apoi, in al treilea an vom cultiva radacinoase, in timp ce in al patrulea an vom cultiva leguminoase sau chiar lucerna.