Cand sa faci musuroirea trandafirilor si in ce consta asta
Cand sa faci musuroirea trandafirilor si in ce consta asta

Cand sa faci musuroirea trandafirilor si in ce consta asta


Cand sa faci musuroirea trandafirilor. Afla in ce perioada se facea aceasta operatiune, dar si in ce consta asta. Sfaturi utile pentru cei ce vor sa isi protejeze plantele pe toata durata sezonului rece.

Cand sa faci musuroirea trandafirilor si in ce consta asta – Cuprins:

Cum sa pregatesti trandafirii pentru iarna

Taiere tufa de trandafir
Taiere tufa de trandafir

Inainte de a afla mai multe despre musuroirea trandafirilor, ar trebui sa stii mai multe despre ingrijirea acestor plante. Odata cu venirea toamnei, trebuie sa stii ca plantele incep sa intre in perioada de repaus vegetativ. Daca pe toata durata sezonului rece trandafirii te-au bucurat cu florile lor, atunci si tu ar trebui sa te asiguri ca acestia sunt protejati pe durata iernii, pentru a nu fi afectati de temperaturile negative.

Atunci cand toate frunzele tufei de trandafir au cazut, este semnul ca planta a intrat in perioada de repaus vegetativ. Drept urmare, se poate face curatarea tufei, o taiere de usurare si in acelasi timp de curatare.

Ramurile trebuie taiate la o lungime de 50-60 cm, iar in acest fel tufa va fi mai rezistenta in fata viscolului, sub greutatea zapezii si se va evita si ruperea ramurilor.

De asemenea, trebuie taiate toate ramurile bolnave sau cele slab dezvoltate, dar si ramurile care cresc spre interiorul tufei. In acest fel vei favoriza si circulatia aerului, dar acest lucru va fi util la musuroirea trandafirilor.

Dupa ce ai facut lucrarile de taiere, ar fi bine sa aplici si o stropire cu zeama bordeleza sau sa folosesti un alt tratament cu fungicide pe baza de cupru. Astfel, faci o dezinfectie a tufei si te asiguri ca trandafirul va fi sanatos.

Musuroirea trandafirilor. Ce este si cand se face

Musuroirea trandafirilor
Musuroirea trandafirilor

Pentru ce nu stiu, musuroirea trandafirilor consta in acoperirea altoiului de trandafir cu un musuroi de pamant. Practic, pamantul va actiona ca un strat protector si va proteja altoiul pe toata durata sezonului rece, atunci cand temperaturile coboara mult sub valoarea de 0 grade Celsius.

Cand se face musuroirea trandafirilor? Ei bine, operatiunea se face la sfarsitul lunii noiembrie sau inceputul lunii decembrie, atunci cand temperaturile sunt negative atat ziua cat si noaptea.

Pentru a te ocupa cum trebuie de trandafiri ai nevoie de un pamant bine maruntit, fara bulgari, deoarece acestia formeaza goluri de aer si nu vei proteja cum trebuie plantele.

Citeste si: Cand se planteaza trandafirii cu sticla si cum sa procedezi

Un aspect foarte important de mentionat este ca pentru musuroirea trandafirilor ai nevoie de pamant adus din alta parte a gradinii sau cumparat, evita folosirea pamantului din jurul tufei pentru ca acesta protejeaza radacinile de inghet.

Musuroiul trebuie sa aiba o inaltime de aproximativ 25 cm intr-o zona cu temperaturi moderate si de 30 cm daca in zona in care locuiesti se inregistreaza frecvent temperaturi foarte scazute pe timp de iarna.

Respecta perioada in care se face musuroirea, pentru ca daca o sa o faci prea devreme vei favoriza cresterea lastarilor si cu siguranta nu vrei asta. Lastarii vor degera peste iarna, pentru ca vor fi afectati de temperaturile scazute.

Daca temperaturile scad foarte mult si vrei sa protejezi tufele de trandafiri mai poti acoperi acel musuroi cu rumegus, paie sau coceni de porumb. Evita folosirea plasticului deoarece acesta nu favorizeaza circulatia aerului, asa ca exista riscul de aparitie a mucegaiului.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.