Cand se stropeste via cu piatra vanata. Afla care sunt perioadele in care sa aplici tratamentul, dar si cum sa prepari solutia pentru a nu afecta recolta de struguri. Ce trebuie sa stii!
Sulfatul de cupru sau piatra vanata
Inainte de toate, ar fi bine sa stabilim ce este piatra vanata. Ei bine, trebuie sa stii ca piatra vanata este de fapt sulfatul de cupru, adica acea sare de culoare albastra folosita pentru a prepara zeama bordeleza.
Piatra vanata poate fi utilizata ca si dezinfectant, fungicid, bactericid, dar si ca fertilizant. Aceasta substanta poate fi aplicata preventiv, ca si fungicid de contact, dar poate fi amestecata si cu un fungicid sistemic sau cu unul translaminar-sistemic.
Piatra vanata se foloseste pentru a prepara zeama bordeleza, un tratament eficient pentru legume. Totusi, trebuie sa stii cand se stropeste via cu piatra vanata, dar si cum sa prepari solutia pentru a nu afecta recolta.
Cand se stropeste via cu piatra vanata
Acum ca am stabilit ce este sulfatul de cupru, ar fi bine sa stii cand se stropeste via cu piatra vanata, dar si ce concentratie trebuie sa aiba solutia.
Ei bine, piatra vanata poate fi aplicata atat in perioada de vegetatie, dar si in cea de repaus vegetativ. Totusi, trebuie sa avem grija la modul de preparare al solutiei, pentru ca aceasta poate sa arda lastarii tineri, frunzele si florile.
In perioada de repaus vegetativ, adica dupa ce au cazut toate frunzele (toamna-iarna), piatra vanata poate fi aplicata fara ca in amestec sa fie adaugat var.
Nu este indicat sa aplicam aceasta solutie in perioada vegetativa pentru ca nu facem decat sa ardem mugurii, frunele, dar si lastarii foarte fragezi.
Pentru prepararea solutiei cu o concentratie de 1% ai nevoie de 100 grame de sulfat de cupru sau piatra vanata si 10 litri de apa. Bineinteles, trebuie sa adaptezi cantitatile la nevoile tale, de exempu folosesti 300 grame de sulfat de cupru la 10 litri de apa pentru a obtine o solutie cu o concentratie de 3%.
In perioada de vegetatie, piatra vanata se va folosi in combinatie cu varul stins, pentru a neutraliza aciditatea solutiei.
Citeste si: Cand se altoiesc pomii fructiferi si cum sa faci asta
Pentru a prepara solutia ai nevoie de 100 grame de sulfat de cupru pe care sa il amesteci cu 10 litri de apa. Dupa aceea, ai nevoie de 40 grame de var nestins sau 120 grame de var stins pe care sa il amesteci cu 5 litri de apa. La final amesteca cele doua solutii si ai obtinut zeama bordeleza cu concentratie de 1%.
Nu uita ca solutia trebuie pusa in recipiente de plastic, pentru ca vorbim despre o solutie ce corodeaza metalele. Totodata, trebuie sa stii ca zeama bordeleza nu se pastreaza de pe o zi pe alta, se va aplica imediat dupa ce ai obtinut solutia.