Cand se planteaza catina si cum sa faci acest lucru
Cand se planteaza catina si cum sa faci acest lucru

Cand se planteaza catina si cum sa faci acest lucru


Cand se planteaza catina. Afla care este cea mai bune perioada pentru a planta catina la tine in gradina, dar si cum trebuie sa faci asta in mod corect pentru a te asigura ca se prinde.

Cand se planteaza catina si cum sa faci acest lucru – Cuprins:

Cerinte fata de clima si sol

Catina
Catina

Inainte de a planta catina la tine in gradina, nu ar fi rau sa stii cate ceva despre conditiile de crestere ale acestui arbust fructifer. Nu de alta, dar trebuie sa obtii si rezultatele dorite.

In primul rand, trebuie sa iti spunem ca acest arbust fructifer suporta foarte bine temperaturile scazute de pe timpul iernii si poate rezista pana la -45 grade Celsius. Nici temperaturile ridicate nu ii stopeaza cresterea, asa ca poate suporta pana la +45 grade Celsius.

Legat de sol, nu este recomandat sa plantezi catina (Hippophae rhamnoides) pe un sol cu exces de umiditate, insa poate creste cu usurinta pe toate tipurile de sol, inclusiv pe nisipuri sau pietrisuri.

Totodata, catina poate fi extrem de utila pentru a ameliora terenurile erodate, si pentru a fixa versantii sau taluzurile. Cele mai frecvente zone in care intalnim catina sunt cele de deal si de munte.

Cand se planteaza catina

Cand se planteaza catina
Cand se planteaza catina

Acum ca stii cate ceva despre cerintele de clima si sol, ar fi bine sa iti mai mentionam faptul ca solul in care cultivi catina nu trebuie sa aiba o valoare mai mica de 5.5.

Si acum, sa iti raspundem si la intrebarea: cand se planteaza catina? Ei bine, cea mai bune perioada pentru a face asta este in luna octombrie. Desigur, daca ai ratat aceasta perioada, trebuie sa stii ca mai poti planta catina si la primavara, dupa ce a trecut pericolul de inghet.

Atunci cand plantezi catina, asigura-te ca groapa are dimensiunea de 40 cm adancime, 40 cm lungime si 40 cm latime. Expertii ne recomanda sa punem pe fundul gropii mranita, dar si aproximativ 40 grame de ingrasamant complex de tip NPK. 

Catina trebuie plantata pe suprafetele de teren cu expozitie sudica. Este necesar acest lucru pentru ca arbustul are nevoie de lumina pentru a se dezvolta corect.

Citeste si: Cand se altoiesc pomii fructiferi si cum sa faci asta

Dupa aceea, se recomanda sa folosesti aceleasi proceduri ca si la pomii fructiferi. Incepem cu fasonarea radacinilor, adica scurtarea celor care sunt prea lungi, dar si indepartarea celor care sunt rupte sau moarte.

Dupa fasonare, urmeaza mocirlirea. Adica operatiunea ce presupune introducerea radacinilor intr-un amestec de pamant galben, balegar si apa. Acest procedeu este util pentru a favoriza prinderea catinei si eliminarea golurilor de aer de la nivelul radacinilor.

Nu uita ca dupa ce ai plantat catina sa tasezi farte bine pamantul pe care l-ai pus in groapa, pentru a elimina posibilele goluri de aer de la nivelul radacinilor.

In cazul in care nu stiai, catina este o planta unisexuat dioca, asa ca pentru a pentru o plantatie vei avea nevoie ca raportul dintre plantele mascule si cele femele sa fie de 1:8.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.