Cand se altoiesc pomii fructiferi si cum sa faci asta
Cand se altoiesc pomii fructiferi si cum sa faci asta

Cand se altoiesc pomii fructiferi si cum sa faci asta


Cand se altoiesc pomii fructiferi. Ai auzit ceva despre altoirea pomilor fructiferi dar nu prea stii cu ce se mananca aceasta activitate. Stai linistit, chiar daca esti la inceput intr-ale gradinaritului, trebuie sa stii ca lucrurile nu sunt chiar atat de complicate, ba chiar din contra!

Cand se altoiesc pomii fructiferi si cum sa faci asta – Cuprins:

In ce consta altoirea pomilor

Altoirea pomilor
Altoirea pomilor

In primul si primul rand trebuie sa stii ca altoirea pomilor fructiferi este importanta deoarece aceasta face posibila inmultirea rapida a unei varietati de fructe. Altoirea se face printr-un altoi care intra in contact cu arborele gazda, obtinandu-se astfel un fel de clona a unui pom cu caracteristici superioare. 

Acum ca ne-am lamurit ce reprezinta de fapt altoirea, ajungem la intrebarea multora dintre voi. Cand se altoiesc pomii fructiferi? Ei bine, este o intrebare legitima, iar raspunsul este ceva mai complex.

Asta pentru ca momentul potrivit de altoire a pomilor fructiferi din livada difera in functie de metoda aleasa si de specia de copaci. Aflam impreuna mai multe detalii despre toata aceasta activitate in randurile urmatoare, asa ca va invitam sa ramaneti alaturi de noi! 

Inainte de toate, tineti cont de faptul ca trebuie sa alegeti un portaltoi si un descendent care sa fie compatibili intre ei. Spre exemplu, puietii de mar pot fi uniti cu portaltoi din rasaduri de mere. Exista insa si exceptii, perii spre exemplu fiind altoiti cu o alta specie, cum ar fi gutuiul. Tineti cont si de faptul ca trebuie sa lasati intotdeauna punctul de altoire in aer liber!

Recoltarea coardelor folosite ca altoi in primavara se face in mod normal la sfarsitul iernii. Potrivit specialistilor, cea mai buna perioada este cea de la mijlocul lunii februarie pana la inceputul lunii martie, atunci cand pomii sunt in general intr-o stare latenta. Dupa ce mugurii vor incepe sa creasca, altoiul nu va mai fi de calitate. 

Tineti cont si de faptul ca soiul pe care vreti sa il recoltati, precum si pomul din care provine altoiul, trebuie sa fie sanatosi, sa nu aiba daunatori si sa nu fie purtatori de boli. Pentru altoi se aleg ramuri drepte, tinere, de un an si cu o grosime de cel mult 1 – 1.3 centimetri in diametru.

Lungimea coardelor poate fi de 15, 30 sau chiar 45 de centimetri, pentru a obtine doua sau trei ramuri altoi. Dupa recoltare, capetele lor se sigileaza cu mastic, ceara pentru pomi, iar mai apoi se prind in manunchiuri (cel mult 6 intr-o legatura) care se eticheteaza cu specia si soiul din care au fost recoltate. Inainte de depozitare se va face in mod obligatoriu si tratarea butasilor altoi si portaltoi.

Cand se altoiesc pomii fructiferi

Cand se altoiesc pomii fructiferi
Cand se altoiesc pomii fructiferi

Mai departe, alegerea portaltoiului este, de asemenea, extrem de importanta, deoarece acesta este cel care face de fapt legatura dintre sol si altoi.

Un pom cu tulpina inalta are nevoie de un portaltoi viguros, in timp ce portaltoiul trebuie sa fie mai redus in cazul unui pom fructifer nu prea inalt. Portaltoiul poate fi orice ramura a pomului care nu depaseste 5 sau 6 centimetri in grosime. 

Altoirea in despicatura este una dintre cele mai simple metode de altoire spre care va puteti indrepta atentia, fiind si una dintre cele mai frecvent utilizate. Se poate realiza oricand in sezonul de primavara, incepand cu sfarsitul lunii februarie si pana la sfarsitul lunii aprilie.

Citeste si: Cand se face saparea in jurul pomilor si de ce este necesara

Apoi, altoirea in T sau altoirea in oculatie este, de asemenea, o metoda rapida si eficienta. Mai departe, altoirea sub scoarta este o alta metoda simpla de inmultire vegetativa, care se face prin realizarea unei grefe in scoarta pomilor.

Perioadele de altoire difera in functie de specie. Daca vorbim despre pomii fructiferi din speciile samburoase (cais, visin, prun), este recomandata altoirea incepand cu prima parte a lunii martie si pana la inceputul lunii aprilie.

Mai departe, speciile samantoase, asa cum este parul, gutuiul sau marul, se pot altoi fara niciun fel de griji incepand din luna martie si pana si spre mijlocul lunii iunie. Daca vorbim despre piersici, se poate astepta chiar si pana la sfarsitul verii pentru altoire. 


Like it? Share with your friends!

Cristian P.