Cand se scot bulbii de narcise din pamant
Cand se scot bulbii de narcise din pamant

Cand se scot bulbii de narcise din pamant


Cand se scot bulbii de narcise din pamant. Iata ce trebuie sa stii daca si tu ai aceste flori de primavara in curte. De ce se scot si cum se pastreaza bulbii, este o intrebare la care cu totii trebuie sa stim raspunsul.

De ce se este necesara scoaterea bulbilor din pamant?

Floare de narcisa
Floare de narcisa

Inainte de toate, ar trebui sa stii ca bulbii care au inflorit in ghivece trebuie neaparat plantati in gradina dupa ce au inflorit. Mai mult decat atat, acestia nu mai pot fi fortati sa infloreasca din nou, asa ca au nevoie de o pauza.

Acum, haideti sa vorbim un pic despre narcise. Dupa ce florile acestora s-au ofilit, ar trebuie sa stii ca e necesar sa le indepartezi, deoarece planta va produce seminte, iar asta inseamna si un consum mare de nutrienti din bulb, lucru pe care nu il vrem sub nicio forma.

Citeste si: Cand se planteaza narcisele sau bulbii de narcise

Mai departe, trebuie sa stii ca frunzele sau alte parti verzi nu se taie, deoarece acestea au rolul de a inmagazina energie si nutrienti in bulbi. Pe parcurs, frunzele si partile verzi se vor usca si vor muri, iar apoi le poti tai afara nicio problema.

Bulbii de narcise se vor scoate o data la 3-5 ani. De ce este necesara aceasta operatiune? Ei bine, capacitatea bulbului de a produce flori va scadea in fiecare an, asa dar bulbii trebuie scosi din pamant pentru a le schimba amplasarea.

Cand se scot bulbii de narcise din pamant si cand se replanteaza

Cand se scot bulbii de narcise din pamant
Cand se scot bulbii de narcise din pamant

Dupa cum spuneam, atunci cand frunzele si partile verzi ale narcisei se vor taia abia dupa ce incep sa se usuce. Acela este momentul in care vei stii ca bulbii au acumulat destui nutrienti si energie necesara pentru a da nastere la noi flori, asa ca ii poti scoate din pamant.

Atunci cand scoti bulbii din pamant, asigura-te ca lasi o distanta de aproximativ 10 cm fata de planta. Acest lucru este necesar pentru ca nu vrei sa tai bulbii sau sa ii ramesti, deoarece acestia nu vor rezista.

Dupa ce i-ai scos din pamant, arunca bulbii care sunt moi, prezinta taieturi sau mucegai. Bulbii sanatosi trebuie depozitati intr-un loc cald, pentru cateva ore sau pana cand tot pamantul s-a uscat foarte bine.

Curata bulbii de pamant si apoi pune-i intr-o punga sau intr-un sac de plasa, deoarece aerul trebuie sa circule pentru a nu se forma mucegai. Un loc bun este intr-un beci sau intr-un garaj, unde lumina soarelui nu ajunge.

Citeste si: Cand se scot bulbii de lalele si cum se pastreaza

Totusi, ai grija ca bulbii sa nu fie expusi la un mediu cu umezeala ridicata, la temperaturi de sub 0 grade Celsius, caldura excesiva sau in lumina directa a soarelui. Temperatura ideala de pastrare a bulbilor este de 17-20 de grade Celsius.

Bulbii de narcise se planteaza in a doua jumatate a lunii septembrie. Desigur, daca locuiti intr-o zona mai calda, bulbii se pot planta cu 6 saptamani inainte de primul inghet. In general, se pot planta pana la sfarsitul lunii noiembrie.

La plantare, asigurati-va ca ati pus bulbul cu partea alungita in sus. Adancimea de plantare a bulbilor trebuie sa fie de 3 ori inaltimea bulbului. Adica, daca avem un bulb lung de 5 cm, adancimea trebuie sa fie de 15 centimetri.

Distanta de plantare intre bulbii de narcise trebuie sa fie de 10-15 cm. Inainte de plantare, iti mai recomandam sa pui un strat de nisip pe fundul gropii, pentru ca acesta are rol drenant si va impedica mucegairea bulbilor de narcise. Nu ar strica sa adaugi si un pic de fertilizator special.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.