Cand se planteaza narcisele sau bulbii de narcise
Cand se planteaza narcisele sau bulbii de narcise

Cand se planteaza narcisele sau bulbii de narcise


Cand se planteaza narcisele. Iata cand poti sa plantezi aceste flori superbe care ne bucura extrem de mult cand infloresc primavara. De asemenea, o sa iti explicam si cum poti sa plantezi bulbii de narcise si cand se forteaza bulbii.

Cand se planteaza narcisele sau bulbii de narcise – Cuprins:

Cand se planteaza narcisele

Cand se planteaza narcisele
Cand se planteaza narcisele

In primul rand, ar trebui sa stii ca bulbii de narcise pot fi plantati in mai multe perioada, atat primavara cat si toamna. Tocmai de aceea, o sa iti explicam cum sa faci acest lucru si ce avantaje are fiecare perioada.

Bulbii de narcise pot fi plantati toamna, cu aproximativ o luna inainte de sosirea primului inghet, adica in momentul cand ingheata la suprafata. Ca si perioada, vorbim despre mijlocul lunii noiembrie, adica ar trebui sa iei in considerare plantarea acestora in luna octombrie.

In cazul in care nu stiai, bulbii de narcise au nevoie de 14-15 saptamani pentru a ierna, iar apoi de 2-4 saptamani pentru a creste si a inflori.

Daca o sa plantezi bulbii in luna octombrie, atunci te vei bucura de flori in luna martie.

Citeste si: Cand se scot muscatele afara primavara. Cum trebuie sa procedezi?

Desigur, narcisele pot fi plantate si primavara, dupa ce a trecut pericolul de inghet. Totusi, trebuie sa retii faptul ca o sa te bucuri de flori mult mai tarziu, deoarece acestea vor avea nevoie de aproximativ 4 saptamani.

Narcise galbene
Narcise galbene

Dezavantajul plantarii narciselor in sezonul cald este ca florile se vor trece mult mai repede daca temperaturile vor depasi 25 de grade Celsius. Iti sugeram sa plantezi narcisele in lunile martie sau aprilie.

Mare atentie de unde cumparati bulbii! Daca acestia nu au fost pastrati in conditii optime, atunci s-ar putea sa ai o mare surpriza si acele flori care miros extrem de frumos s-ar putea sa nu mai apara.

Tocmai de aceea, iti sugeram sa cumperi bulbii de narcise de la niste producatori in care puteti avea incredere.

Daca alegi sa cumperi de la diverse persoane, este posibil ca acei bulbi sa nu infloreasca sau sa aiba flori foarte urate si slab dezvoltate.

Cand se forteaza bulbii de narcise si in ce consta aceasta metoda

Bulb de narcisa
Bulb de narcisa

Daca inca nu stiai, bulbii de flori precum narcisele, lalelele sau zambilele au nevoie de o perioada de repaus vegetativ. Mai pe intelesul tuturor, bulbii trebuie sa simta ca a venit sezonul rece pentru a intra in perioada de repaus.

Putem sa ii pacalim si sa le inducem ideea de iarna depozitand bulbii in frigider, la temperaturi aflate la limita inghetului. Nu o sa fie o perioada scurta, deoarece bulbii de narcise au nevoie de aproximativ 12-14 saptamani de frig.

O metoda e sa pui ghiveciul cu narcise in frigider, insa pentru ca nu multi dintre noi beneficiaza de atata spatiu, am decis sa va explicam metoda fara pamant.

Bulbii trebuie depozitati intr-o casoleta cu pereti cat mai mici, care sa nu transpire, adica unde sa nu fie umezeala.

Pentru a ajuta un pic bulbii, poti sa ii pui pe cateva prosoape de hartie pentru ca umezeala sa fie absorbita. Trebuie sa mai mentionam ca nu trebuie sa pui capacul la casoleta.

Citeste si: Cand se planteaza tuia. Ce perioada trebuie sa eviti?

Hartia trebuie udata destul de rar la inceput, o data la doua saptamani, insa mare atentie la nivelul de umezeala pentru ca poate aparea mucegaiul.

Cand se planteaza narcisele. Narcise albe
Narcise albe

In cazul in care observi acest lucru, aeriseste bulbii. Un al lucru de mentionat este sa nu pui multi bulbi in recipient, deoarece acestia au nevoie sa respire.

Pe masura ce trece aceasta perioada indusa de iernat, ar trebui sa intensifici si udatul, insa mare atentie sa nu o faci in exces. In ultimele doua saptamani, ar trebui sa uzi bulbii excesiv. O sa observi si micile radacini care vor incepe sa apara.

Alte lucruri importante este sa nu depozitezi bulbii de narcise mai mult de 14 saptamani in frigider si sa nu ii depozitezi langa fruncte precum merele, deoarece gazele pe care le elimina acestea ii pot sufoca.

Dupa ce perioada a trecut, scoate bulbii de narcise din frigider si tine-i timp de cateva zile intr-un loc racoros (aproximativ 10 grade Celsius), unde lumina soarelui nu ajunge.

Dupa aceea, bulbii vor avea nevoie de o temperatura de aproximativ 15-17 grade Celsius pentru a incepe sa se dezvolte.

Desigur, nu este indicat sa fortezi bulbii mai mult de o data pe an. Dupa aceea, trebuie sa il plantezi in gradina, pentru a te putea bucura de flori de-a lungul anilor.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.