Cand se pune gunoi de grajd in gradina si de ce este necesar
Cand se pune gunoi de grajd in gradina si de ce este necesar

Cand se pune gunoi de grajd in gradina si de ce este necesar


Cand se pune gunoi de grajd in gradina, dar mai ales ce contine acesta. Iata de ce este necesar sa administrezi un ingrasamant organic pentru plantele sau pomii fructiferi din gradina ta si in ce perioada se pune.

Cand se pune gunoi de grajd in gradina si de ce este necesar – Cuprins:

Ce contine gunoiul de grajd

Gunoi de grajd fermentat
Gunoi de grajd fermentat

Cand se pune gunoi de grajd in gradina. Daca inca nu stiai, trebuie sa iti spunem ca gunoiul de grajd are in compozitia sa toate macroelementele si microelementele de care plantele sau pomii fructiferi au nevoie pentru crestere. Bineinteles, vorbim de gunoiul de grajd provenit de la animalele crescute in gospodarii.

Conform specialistilor, gunoiul de grajd provenit de la bovine are in compozitia sa 0.5% azot, 0.25% fosfor si 0.6% potasiu. Totodata, acesta mai contine 0.05% sulf, 0.2% magneziu, 0.5% calciu, 2 g de cupru la tona si 4 grame de bor la tona.

Citeste si: Cand se aplica ingrasamant foliar Cropmax la rosii

Desigur, componentele gunoiului de grajd variaza in functie de specia animalelor pe care le cresti, de modul de alimentare al acestora, de calitatea furajelor si de gradul de fermentare.

Mai trebuie sa stii si ca gunoiul de pasari este cel mai nutritiv, urmat de cel provenit de ovine, iar apoi de la cabaline. Gunoiul provenit de la bovine are cele mai mici concentratii de nutrienti. Acum, haide sa vedem cand se pune gunoi de grajd in gradina.

Cand se pune gunoi de grajd in gradina

Cand se pune gunoi in gradina
Cand se pune gunoi in gradina

Cand se pune gunoi de grajd in gradina. Cea mai buna perioada de a aplica gunoiul de grajd pe pamantul din gradina este toamna. Totodata, ia in considerare faptul ca in ziua in care imprastii gunoiul trebuie sa fie nor, nu trebuie sa ploua si nu trebuie sa bata vantul. Nu se recomanda sa imprastii gunoiul in zilele insorite.

Gunoiul de grajd trebuie sa fie bine fermentat si incorporat in pamant la 10-15 adancime. Daca vorbim despre un gunoi mai putin germentat, acesta trebuie sa ajunga in pamant pana la o adancime de 18-20 cm.

In acelasi timp, trebuie sa stii ca gunoiul de grajd trebuie sa fie bine maruntit si sa nu aiba bulgari cu un diametru mai mare de 5 centimetri. Umiditatea trebuie sa fie moderata, iar uniformitatea trebuie sa fie de minimum 75%.

Citeste si: Cand se stropesc pomii fructiferi. Dimineata sau seara?

Si daca tot am vorbit despre gunoiul de grajd fermentat, ar fi bine sa stii ca exista 4 tipuri de gunoi: proaspat, semifermentat, fermentat si foarte bine fermentat, adica mranita. Acum ca stii cand se pune gunoi de grajd in gradina, ar fi bine sa stii si cum sa recunosti tipurile de gunoi.

O sa recunosti foarte bine gunoiul proaspat, deoarece paiele din acesta sunt tari si extractul apos are o culoare galbena. In cazul gunoiului semifermentat, paiele au o culoare gruna, sunt semiputrezite si se vor rupe usor.

Daca gunoiul este fermentat, nu vei mai observa paiele deoarece acestea au putrezit, iar gunoiul se transforma usor intr-o masa negricioasa. In cazul mranitei sau a gunoiului de grajd bine fermentat observam o masa pamantoasa de culoare neagra, iar greutatea fata de cea initiala a scazut la 25%.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.