Cand se planteaza tuia. Ce perioada trebuie sa eviti?
Cand se planteaza tuia. Ce perioada trebuie sa eviti?

Cand se planteaza tuia. Ce perioada trebuie sa eviti?


Cand se planteaza tuia. Iata ce trebuie sa stii daca si tu iei in considerare sa plantezi acesti arbusti chiar la tine in curte. Iti mai explicam si cum sa plantezi tuia, dar si cum sa ingrijesti aceste conifere din familia Cupressaceae.

De cate tipuri este tuia si pe care ar trebui sa il alegi?

Tuia occidentalis
Tuia occidentalis

Cand se planteaza tuia. Exista mai multe tipuri de tuia (thuja) asa ca le amintim pe cele mai cunoscute si anume: tuia koraiensis (specifica in nordul extrem al Chinei, Coreea de Sud si de Nord), tuia plicata (specifica America de Nord), tuia standishii (specifica sudul Japoniei), tuia sutchuenensis (specifica China) si tuia occidentalis (speficica estul Canadei, dar si in nordul si nord-estul Statelor Unite ale Americii).

Dintre toate aceste specii, tuia occidentalis este cea mai intalnita la noi in tara. Acest tip poate fi gasit sub forma de lumanare sau glob ori sfera. Dintre acestea, tuia occidentalis smaragd este cea mai intalnita, cea mai vanduta si cea mai cautata in Romania.

O sa mai gasesti tuia smaragd si sub denumirea de cedru alb, iar aceasta este una dintre cele mai populare specii de arbori ornamentali. Avantajul este ca poate fi plantata in toate tipurile de sol si are o crestere rapida.

Cand se planteaza tuia

Cand se planteaza tuia
Cand se planteaza tuia

Trebuie sa stii ca tuia are nevoie de un loc insorit sau cu semiumbra, iar solul ar trebui sa fie unul fertil. Foarte multi se intreaba cand se planteaza tuia, asa ca ar trebui sa stii si aceste lucruri, pentru ca este necesar daca iei in considerare achizitia acestor arbori ornamentali.

Citeste si: Cand se planteaza nucii si cum sa o faci folosind nuca pe post de samanta

Tuia se poate planta oricand, exceptand perioada de iarna si cu 4-6 saptamani pana la venirea primului inghet. Practic, poti cultiva tuia incepand de la finalul lunii martie pana la jumatatea lunii noiembrie. Desigur, nu si in zonele montane, unde frigul vine mai devreme.

Ar mai trebui sa ai grija atunci cand alegi sa plantezi tuia in lunile iulie sau august, pentru ca temperaturile sunt deosebit de ridicate si va fi nevoie de mai mult efort pentru ca aceasta sa se prinda. Nu uita ca tuia are nevoie de multa apa, asa ca aceasta trebuie udata foarte bine.

Cum sa plantezi tuia la tine in curte

Cum sa plantezi tuia
Cum sa plantezi tuia

Primul pas este sa sapi groapa, iar aceasta trebuie sa fie cu aproximativ 3 centimetri mai lata decat balotul de canepa care imbraca radacinile.

Nu ti face griji, pentru ca balotul de canepa o sa putrezeasca, iar radacinile nu vor fi afectate. Iti mai recomandam sa folosesti turba pentru a pune in groapa in care urmeaza sa plantezi tuia. Tocmai de aceea ti-am spus cand se planteaza tuia, asa ca alege o zi din acea perioada.

Desigur, balotul nu trebuie imbracat mai mult decat nivelul sau, pentru ca in acest fel risti sa strici tuia. Dupa ce ai ingropat radacinile, va trebui sa le oferi acestora si apa. Uda pana ce solul afanat se va transforma intr-o pasta, pentru ca nu trebuie sa existe goluri de aer intre balot si sol. Astfel, cresti sansele ca tuia sa se prinda.

Citeste si: Cand se stropesc pomii fructiferi cu ulei horticol

In cazul in care alegi sa plantezi tuia intr-o perioada caniculara, retine ca aceasta trebuie udata in fiecare zi. De asemenea, solul trebuie mentinut in permanenta umed dupa plantare, timp de 4-6 saptamani. Nu spunem ca apa trebuie sa balteasca, ci sa uzi planta foarte bine.

Primele semen ca tuia nu are apa sau are prea multa le vei observa atunci cand frunzisul se ingalbeneste din exterior spre interior. Daca acest lucru se intampla imediat dupa plantare, e ceva normal. S-ar putea sa mai observi ingalbenirea frunzelor atunci cand iarna isi intra in drepturi si temperaturile scad.

Bineinteles, tuia mai poate avea probleme cu lipsa mineralelor, asa ca iti recomandam sa folosesti un fertilizator special. Totodata, mai pot aparea probleme din cauza unor ciuperci, asadar vorbim si despre boli fungice. Daca vei folosi o solutie pe baza de cupru cu care vei stropi planta, o sa rezolvi destul de repede problemele.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.