Cand se da ora de vara in 2021 si ce trebuie sa stii despre acest lucru
Cand se da ora de vara in 2021 si ce trebuie sa stii despre acest lucru

Cand se da ora de vara in 2021 si ce trebuie sa stii despre acest lucru


Cand se da ora de vara. Afla cand se da ora inainte in anul 2021, dar si ce ar mai trebui sa stii despre acest lucru. De ce obisnuim sa dam ora inainte atunci cand vine primavara si la ce ne ajuta.

Cand se da ora de vara in 2021 si ce trebuie sa stii despre acest lucru – Cuprins:

De ce se schimba ora?

De ce se schimba ora
De ce se schimba ora

Stim cu totii ca schimbarea orei se face de doua ori pe an, mai exact in ultimele zile de duminica in lunile martie si octombrie.

In luna martie se trece la ora de vara, iar ceasul se va da cu o ora inainte. In luna octombrie, ati ghicit, ceasul se da cu o ora inapoi si se trece la ora de iarna.

Daca te intrebi de ce a aparut ora de vara sau DST (Daylight Saving Time) o sa iti explicam mai pe larg. Ei bine, acest lucru s-a intamplat deoarece oamenii voiau sa se bucure mai mult timp de lumina si caldura soarelui pe timp de vara.

Drept urmare, aceasta miscare a adus mai multa lumina pentru toate activitatile pe care le facem in timpul zilei. Dupa ce vara se termina, se revine la ora de iarna, atunci cand ceasul se da cu o ora inapoi.

Prima persoana care a propus aceasta schimbare a fost Benjamin Franklin, iar acest lucru se intampla in anul 1784. Abia in 1907, Wiliam Willett a propus parlamentului trecerea la ora de vara pentru ca oamenii sa beneficieze mai mult de lumina soarelui.

Citeste si: Cand se deschide Transfagarasanul in 2021

In timpul Primului Razboi Mondial, Germania a adoptat ora de vara pentru a salva energia pe care o puteau utiliza in lupte. Statele Unite ale Americii au adoptat ora de vara abia in anul 1966.

Totusi, trebuie sa mentionam faptul ca ora de vara este benefica mai ales celor care locuiesc la o distanta mai are de Ecuator, deoarece ziua are mai multe ore vara decat iarna. In cazul in care nu stiai, la Ecuator, durata unei zile este aproximativ la fel pe toata perioada anului.

Mai mentionam faptul ca trecerea la ora de vara are si efecte benefice, deoarece incidenta crimelor scade, la fel si numarul accidentelor rutiere.

De asemenea, protejam si planeta pentru ca pe timpul verii consumam mai putina energie electrica. Desigur, atunci cand trecem la ora de iarna, aceasta energie se „recupereaza”, deoarece tindem sa folosim mult mai multa.

Cand se da ora de vara in anul 2021

Cand se da ora
Cand se da ora

Vestea buna este ca telefoanele inteligente, adica smartphone-urile, vor schimba ora automat. Totusi, trebuie sa te asiguri ca dispozitivul tau cu sistem de operare iOS sau Android are bifata optiunea care sincronizeaza ora cu cea a retelei.

Romania a trecut la ora de vara pentru prima data abia in anul 1932, iar intre anii 1943 si 1979 schimbarea orei a fost suspendata. Abia in anul 1997 tara noasta s-a sincronizat cu celelalte tari europene care aderau la ora de vara in ultima duminica din luna martie.

Citeste si: Cand este echinoctiul de primavara in 2021?

Ora de vara in anul 2021 se va da in noaptea de 27 spre 28 martie, mai exact in ultima duminica din aceasta luna. Ora 3 va deveni ora 4, ceea ce inseamna ca vom dormi cu o ora mai putin.

Nu se stie inca daca vom mai trece la ora de iarna, insa ramane sa vedem. Daca se va intampla, trecerea la ora de iarna se va intampla in noaptea de 30 spre 31 octombrie 2021, cand ora 4 va deveni ora 3.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.