Cand se deschide Transfagarasanul
Cand se deschide Transfagarasanul

Cand se deschide Transfagarasanul in 2022


Cand se deschide Transfagarasanul in 2022. Transfagarasanul este fara doar si poate una dintre cele mai mari atractii ale tarii noastre, acesta fiind considerat unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din intreaga lume.

Afla incepand cu ce data vei putea conduce masina pe acest drum si care sunt motivele pentru care Transfagarasanul este inchis in fiecare an. Iata ce trebuie sa stii!

Transfagarasan, cel mai frumos drum din lume

Transfagarasan
Transfagarasan

Mai mult decat atat, celebra emisiune auto Top Gear a catalogat Transfagarasanul drept cel mai frumos drum din lume.

De asemenea, jurnalistii CarsRoute au ajuns la concluzia ca Transfagarasanul este cel mai provocator drum din lume, in functie de cat de complicat este traseul, numar de viraje si linii de viteza. Asadar, avem cu ce ne mandri!

Citeste si: Cand pot fi gasite cele mai ieftine bilete de avion

Supranumit “Bulevardul Carpatilor”, Transfagarasanul are o lungime de 151 de kilometri si uneste practic Transilvania cu Muntenia, strabatand in acelasi timp Muntii Fagaras, cel mai inalt lant muntos din tara noastra.

Din punct de vedere al altitudinii la care ajunge, Transfagarasanul se claseaza pe locul secund in Romania, dupa Transalpina.

Cel mai inalt punct al Transfagarasanului este atins in apropierea tunelului de langa Lacul Balea, acolo unde altitudinea ajunge la un nivel de 2.042 de metri.

De unde incepe si unde se termina Transfagarasanul

Unde incepe si unde se termina Transfagarasanul
Unde incepe si unde se termina Transfagarasanul

Transfagarasanul, cunoscut si sub numele de DN7C, a fost inaugurat in urma cu aproape jumatate de secol. Drumul se deschide in comuna Bascov de langa orasul Pitesti si continua in directia orasului Curtea de Arges.

DN7C se incheie la intersectia cu DN1, intre Sibiu si Brasov, in apropiere de comuna Cartisoara din judetul SIbiu. Transfagarasanul trece peste nu mai putin de 830 de podete si 27 de viaducte.

Pentru a putea fi dus la bun sfarsit proiectul acestui drum a fost necesara dislocarea mai multor milioane de tone de roca.

In aceste conditii, nu este de mirare ca Transfagarasanul a devenit un obiectiv turistic in sine atat pentru turistii romani, cat mai ales pentru cei veniti de peste granite.

Spectaculosul DN7C atrage anual zeci de mii de turisti care se bucura de serpentinele sale si de obiectivele presarate de-a lungul drum.

Cand se deschide Transfagarasanul in 2022

Cand se deschide Transfagarasanul
Cand se deschide Transfagarasanul

Turistii care isi doresc insa sa ajunga pe Transfagarasan trebuie sa tina cont de faptul ca acest drum nu este deschis decat patru luni pe an.

Zona montana inalta a DN7C este deschisa circulatiei rutiere in fiecare an incepand cu data de 1 iulie si pana pe data de 1 noiembrie.

Evident, drumul devine impracticabil odata cu venirea iernii, Transfagarasanul ramanand inzapezit chiar si pana in mijlocul verii. In plus, riscul caderilor de pietre si al avalanselor este crescut pe timpul iernii!

Citeste si: Cand se schimba anvelopele de iarna la masina

Iarna, drumul este deschis in mod normal pe versantul sudic pana la complexul Piscul Negru (kilometrul 104), iar pe cel nordic pana la Cabana Balea-Cascada (kilometrul 131).

Restrictiile continua chiar si in timpul verii, pe timpul noptii, intre orele 21.00 – 07.00, traseul devenind extrem de periculos datorita numarului foarte mare de viraje si curbe in ac de par.

In aceste conditii, riscul caderii in gol este extrem de ridicat! Limita de viteza recomandata de autoritati este de 40 km/h.

Peisaj Transfagarasan
Peisaj Transfagarasan

Asa cum spuneam si in randurile anterioare, deschiderea traditionala a Transfagarasanului are loc in fiecare an in prima zi a lunii iulie, acesta fiind si cazul anului 2020.

Acest lucru depinde insa de conditiile meteo din fiecare an. In 2020, lucrurile nu au fost deloc prea simple pentru drumari, primavara aducand cu sine ninsori semnificative in aceasta zona. Totusi, in anul 2021, Transfagarasanul s-a deschis oficial pe data de 28 iunie, cu cateva zile mai devreme decat era asteptat.

In unele zone, stratul de zapada a atins chiar si 5 sau 6 metri. Nici data de inchidere, stabilita in mod normal pe 1 noiembrie, nu este batuta in cuie, aceasta putand fi schimbata in cazul in care conditiile meteo se inrautatesc.

Si totusi, cand se deschide Transfagarasanul in 2022? Ei bine, autoritatile promit ca cel mai spectaculos drum din Romania sa se deschida in luna iunie, insa inca nu a fost anuntata data oficiala la care vom putea conduce pe aceasta sosea printre nori. Oficial, Transfagarasanul este inchis pana la data de 30 iunie 2022, insa daca vremea va tine cu noi, drumul va fi deschis mai devreme.

Soferii care ajung pe Transfagarasan sunt sfatuiti de autoritati sa circule prudent si sa adapteze viteza la conditiile de trafic.

De asemenea, autoritatile avertizeaza ca instabilitatea atmosferica duce la aparitia unor fenomene meteorologice spontane care afecteaza vizibilitatea.

Soferii trebuie sa mai fie atenti si la ursi, prezenta acestora pe sosea fiind semnalata din ce in ce mai des in ultimii ani.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.