Cand incepe Postul Mare al Pastelui
Cand incepe Postul Mare al Pastelui

Cand incepe Postul Mare al Pastelui in 2021


Cand incepe Postul Pastelui in 2021. Iata ce trebuie sa stii daca si tu vrei sa tii Postul Mare al Pastelui. Iti spunem cand pica Pastele in 2021, dar si ce nu ai voie sa faci pe perioada postului.

Cand pica Pastele in anul 2021?

Cand pica Pastele
Cand pica Pastele

Cand incepe Postul Mare al Pastelui. Pastele ortodox pica in acest an in data de 2 mai, in timp ce Pastele catolic vine cu o luna mai devreme, in data de 4 aprilie.

Postul Sfintelor Pasti va incepe in acest an in data de 15 martie, urmand sa se incheie in prima zi a lunii mai.

Postul dureaza 40 de zile si, fiind si cel mai lung post din timpul anului, este cunoscut printre crestini si sub denumirea de “Postul Mare”.

Pastele ortodox aduce romanilor si o minivacanta de patru zile, Vinerea Mare fiind la randul ei o zi libera pentru cei care muncesc.

Citeste si: Cand este echinoctiul de primavara in 2021?

De asemenea, si a doua zi a Pastelui este zi libera pentru cei mai multi dintre romani.

In aceste conditii, minivacanta de Paste in 2021 va incepe in data de 30 aprilie si se va termina in data de 3 mai.

Atunci cand vorbim despre Postul Mare al Pastelui ne ducem imediat cu gandul la postul de 40 de zile si 40 de nopti tinut de Mantuitorul Iisus Hristos inainte de a incepe propovaduirea Evangheliei.

Postul Mare este impartit in doua perioade: Postul Paresimilor, care se incheie in Duminica de Florii, respectiv Postul Pastelui, care reprezinta de fapt ultima saptamana a postului – cunoscuta sub numele de “Saptamana Mare”.

Cand incepe Postul Pastelui in 2021

Cand incepe Postul Pastelui
Cand incepe Postul Pastelui

Putem spune insa ca perioada de post debuteaza inca din data de 7 martie, atunci cand este lasata secului de carne – Duminica Infricosatoarei Judecati. Lasata secului de carne este una dintre cele doua lasate ale secului.

Timp de inca o saptamana, crestinii mai au voie sa consume branza. Apoi, in data de 14 martie este lasata secului de branza – Duminica Izgonirii lui Adam din Rai.

Asa cum poate ca stiti deja, in anumite rituri apusene si rasaritene, lasatul secului de branza si lasatul secului de carne au loc in aceeasi zi, in martea inainte de miercurea cenusii, care este si ziua de intrare in post.

Citeste si: Cand se stropesc pomii fructiferi cu ulei horticol

Cand incepe Postul Mare al Pastelui. Potrivit randuielii bisericesti, crestinii vor renunta la carne in duminica izgonirii lui Adam din Rai. Aceasta zi de duminica este precedata de saptamana carnii, perioada in care se mananca produse din carne in fiecare zi.

In aceasta saptamana nu se vor face liturghii in zilele de miercuri si vineri. Similar, lasatul secului de branza este precedat de o saptamana in care se consuma in fiecare zi lactate, oua si peste. In aceasta saptamana, potrivit tipicelor bisericesti, nu are loc euharistia.

Ce nu se face in Postul Mare al Pastelui

Postul Pastelui
Postul Pastelui

Cand incepe Postul Mare al Pastelui. In primul si primul rand, trebuie sa stim ca in Postul Mare nu se organizeaza nunti si botezuri.

De asemenea, nunti si botezuri nu vor fi tinute nici in Saptamana Luminata si nici in saptamana lasatului secului de carne despre care vorbam in randurile anterioare.

Bineinteles, in aceasta perioada a postului nu se canta si nu se danseaza, aceasta perioada de 40 de zile amintind de suferintele Mantuitorului Iisus Hristos pe cruce.

Citeste si: Cand se stropesc rosiile cu urzica si cum sa prepari maceratul

Lasand la o parte faptul ca in aceasta perioada credinciosii se abtin de la consumarea anumitor alimente, precum carnea, ouale, pestele, branza sau laptele, in Postul Mare trebuie adoptata o atitudine spirituala, credinciosii fiind indemnati la rugaciune si purificare sufleteasca.

De asemenea, in aceasta perioada, fumatul si consumul de bauturi alcoolice nu sunt permise.

Important de mentionat, conform invataturilor crestinesti, in Saptamana Mare se mananca numai seara, iar in Vinerea Mare se tine post negru.

Cand se mananca peste in Postul Mare

Peste la gratar
Peste la gratar

Pe parcursul celor 40 de zile de post exista si anumite dezlegari la peste, atunci cand cei care postesc au voie sa manance produse sau mancaruri din peste.

Zilele in care au loc aceste dezlegari la peste sunt de Praznicul Bunei Vestiri si de Florii, in duminica dinaintea Pastelui.

Asadar, acum stii tot ce trebuie despre Postul Mare al Pastelui si ce nu ai voie sa faci in toata aceasta perioada.

Trebuie sa recunoastem ca acesta este mult mai usor de tinut, avand in vedere aparitia verdeturilor in piete.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.