Cand s-a nascut Iisus Hristos
Cand s-a nascut Iisus Hristos

Cand s-a nascut Mantuitorul Iisus Hristos


Cand s-a nascut Iisus Hristos. Asa cum bine stim deja cu totii, Craciunul este celebrat in fiecare an in data de 25 decembrie conform calendarului gregorian, respectiv in data de 7 ianuarie conform calendarului iulian. Totusi, Biblia nu mentioneaza o data exacta la care s-a nascut Iisus Hristos, acest lucru fiind confirmat si in mai multe lucrari de specialitate precum “New Catholic Encyclopedia” sau “Encyclopedia of Early Christianity”.

Cand s-a nascut Mantuitorul Iisus Hristos – Cuprins:

Cand s-a nascut Iisus Hristos

Cand s-a nascut Mantuitorul Iisus Hristos
Cand s-a nascut Mantuitorul Iisus Hristos

Desi Biblia nu ofera un raspuns exact la aceasta intrebare, mentioneaza totusi doua evenimente petrecute in preajma nasterii Sale. Analizand aceste mentiuni, unii specialisti au ajuns la concluzia ca Iisus Hristos nu s-ar fi nascut de fapt in data de 25 decembrie.

Tocmai din acest motiv s-a ajuns la situatia din ziua de astazi, cand anumite culte, precum ar fi cele neoprotestante, nu sarbatoresc Nasterea Domnului sau Craciunul, sustinand ca nu exista nicio dovada biblica clara care sa ateste ca Mantuitorul s-ar fi nascat pe aceasta data. Mai mult decat atat, unele culte sustin ca exista dovezi care arata chiar contrariul, ca Iisus s-a nascut pe alta data.

Citeste si: Cand nu se fac botezuri in 2021 si care este motivul

Descrierea nasterii lui Iisus Hristos apare in Evanghelia dupa Luca si in cea dupa Matei. Ambele Evanghelii il descriu pe Mantuitor ca fiind nascut in Bethleem, Iudeea, din mama fecioara. In relatarea pe care o regasim in Evanghelia dupa Luca, Iosif si Maria calatoresc de la Nazaret la Bethleem pentru recensamant, Iisus fiind nascut acolo si pus mai apoi intr-o iesle.

Langa iesle apar mai apoi ingeri, care il declara pe Iisus Hristos un salvator al intregii omeniri. In Evanghelia dupa Matei, magii urmeaza o stea pana la Bethleem pentru a aduce darul lui Iisus, nascut ca regele iudeilor. Regele Irod ordona mai apoi masacrul tuturor baietilor din Bethleem care au mai putin de doi ani, insa familia lui Issus fuge in Egipt, iar mai tarziu reuseste sa se restabileasca in Nazaret.

Facand referire la Regele Irod, cel in timpul caruia s-a nascut Iisus si care murise in luna aprilie a anului 4 i.Hr., arhimandritul Teofil Lefter sustine ca Nasterea Domnului a avut loc cel mai probabil in toamna anului 5 i.Hr.

Doua evenimente mentionate in Biblie

Biblie
Biblie

Revenind la cele doua evenimente mentionate in Biblie in preajma nasterii lui Iisus Hristos, din Evanghelia dupa Luca mai aflam ca “pastorii traiau sub cerul liber si faceau noaptea de straja langa turmele lor” (Luca 2:8). Stim ca oile stateau sub cerul liber incepand “saptamana dinaintea Pastelui” si “pana la jumatatea lunii noiembrie”, dupa care “oile stateau iarna in staule”. In acest context, putem spune destul de clar ca Iisus Hristos nu s-a nascut intr-o luna de iarna, ci in toamna.

Apoi, cel de-al doilea eveniment mentionat in Biblie este recensamantul pe care l-a ordonat Caesar Augustus inainte ca Iisus Hristos sa se nasca. Fiecare persoana trebuia sa se inregistreze “in orasul lui”, ceea ce aducea cu sine efectuarea unei calatorii de o saptamana sau chiar mai mult (Luca 2:1-3).

Cel mai probabil, Caesar Augustus ordonase aceasta porunca pentru a se afla care era numarul locuitorilor in vederea strangerii impozitelor si a efectuarii stagiului militar. O astfel de porunca este extrem de putin probabil sa fi fost data in timpul iernii, atunci cand distantele mari erau foarte greu de parcurs, ceea ce ar fi provocat o rascoala in randul iudeilor. In acest context, se crede ca porunca a fost data cel mai probabil tot in timpul toamnei.

Analizand si datele oferite de astronomia moderna, unii specialisti sustin ca Nasterea Domnului a avut loc totusi in iarna dintre anii 5 si 4 inaintea erei crestine, inainte de moartea Regelui Irod. Unii istorici sunt insa de parere ca Nasterea Domnului Iisus Hristos a avut loc spre anii 7 – 6 inaintea erei crestine.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.