Cand este Sfantul Andrei si care sunt traditiile
Cand este Sfantul Andrei si care sunt traditiile

Cand este Sfantul Andrei si care sunt traditiile


Cand este Sfantul Andrei si care sunt obiceiurile practicate in aceasta zi. Iata de ce Sfantul Andrei este apostolul romanilor si de ce acea noapte este una magica. Ce trebuie sa stii si ce spune traditia?

Cand este Sfantul Andrei si care sunt traditiile – Cuprins:

Cand este Sfantul Andrei

Cand este Sfantul Andrei
Cand este Sfantul Andrei

Sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei, celebrata in fiecare an in data de 30 noiembrie, este una dintre cele mai importante zile din calendarul crestin ortodox, acesta fiind cel care L-a facut cunoscut pe Hristos pentru prima data, spunand fratelui sau Petru ca L-a aflat pe Mesia (Ioan 1, 41, 41).

Din acest motiv, Sfantului Andrei i se mai spune si Apostolul cel dintai chemat al Domnului. Incepand cu acele zile, Sfantul Apostol Andrei a urmat Mantuitorului, insotindu-L pe drumurile Tarii Sfinte. La inceput, Sfantul Andrei a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul, de la acesta afland de intruparea Mantuitorului Iisus Hristos.

Misiunea de crestinare pe care a avut-o Sfantul Apostol Andrei a inceput dupa Inaltarea Domnului la cer si dupa Cincizecime, atunci cand Sfintii Apostoli au tras la sorti si au mers in totala lumea pentru propovaduire.

Sfantului Andrei i-a cazut la sorti sa mearga in Bitinia, Bizantia, Tracia si Macedonia, in tinuturile din jurul Marii Negre, pana la Dunare si in Dobrogea (Scitia) si pana in Crimeea. Sfantul Apostol Andrei a fost rastignit la Patras, langa Corint, cu capul in jos, pe o cruce in forma de X, care a ramas cunoscuta sub numele de “Crucea Sfantului Andrei”.

Sfantul Andrei – Apostolul romanilor. In urma cu peste doua decenii, in anul 1995, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat ca ziua praznuirii Sfantului Apostol Andrei sa fie trecuta in calendarul bisericesc cu cruce rosie. Astfel, Sfantul Andrei intra in randul marilor sfinti ai Ortodoxiei.

Doi ani mai tarziu, in anul 1997, Sfantul Apostol Andrei a fost procolamat Ocrotitorul Romaniei, ziua praznuirii sale devenind sarbatoare bisericeasca nationala. Totodata, Sfantul Apostol Andrei a fost ales cu aceasta ocazie si Ocrotitorul Mantuirii Neamului. In acest context, in ziua de 30 noiembrie nu se lucreaza in Romania, fiind o sarbatoare legala la nivel national.

Obiceiuri practicate de Sfantul Andrei

Traditii de Sfantul Andrei
Traditii de Sfantul Andrei

Conform traditiei, noaptea de Sfantul Andrei este o noapte magica, spunandu-se ca in ajun circula strigoi. Potrivit celor spuse in folclor, strigoii sunt suflete pedepsite din cauza unei vieti nepotrivite sau luata prin violenta. Pentru a alunga strigoii si alte spirite rele, in noaptea de Sfantul Andrei este folosit peste tot usturoiul, incepand de la grajdurile animalelor si pana la cruciulitele facute pe mainile celor mici.

De asemenea, se mai spune ca spiritele rele nu vor putea patrunde in casele oamenilor daca gospodinele vor intoarce toate canile si vasele cu gura in jos in noaptea de Sfantul Andrei. Tot pentru alungarea spiritelor rele se mai agata usturoi la intrarea in casa, in timp ce animalelor li se pun in mancare busuioc si in apa cateva picaturi de apa sfintita.

Citeste si: Cand nu se fac botezuri si care este motivul

O alta traditie practicata cu ocazia Sfantului Apostol Andrei spune ca fetele care vor sa se marite trebuie sa ascunda sub perna un fir de busuioc, pentru a isi visa iubitul. De asemenea, la miezul noptii, fetele trebuie sa intoarca un ulcior de lut cu gura in jos si sa puna pe fundul vasului trei carbuni incinci, in felul acesta reusind sa cucereasca inima baiatului iubit.

In noaptea de Sfantul Apostol Andrei, cei care vor sa afle dezlegarea unor mistere sau enigme din trecut trebuie sa participe la un ritual destul de bizar organizat intr-un cimitir. Potrivit obiceiului, acestia vor vedea tot ce s-a intamplat intr-un vas cu apa descantata.

Nu in cele din urma, se mai spune ca vremea din noaptea de Sfantul Andrei ne spune cum va fi iarna care urmeaza. Astfel, daca cerul este senin inseamna ca vom avea parte de o iarna destul de blanda. In cazul in care afara este urat in aceasta noapte, se spune ca este foarte probabil ca iarna ce urmeaza sa fie una aspra si friguroasa.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.