Cand se pune graul la incoltit de Sfantul Andrei
Cand se pune graul la incoltit de Sfantul Andrei

Cand se pune graul la incoltit de Sfantul Andrei


Cand se pune graul la incoltit de Sfantul Andrei. Afla ce spune traditia si cum trebuie sa faci acest lucru. Ce trebuie sa stii si de ce se pune, de fapt, graul la incoltit atunci cand celebram ziua Sfantului Apostol Andrei, ocrotitor al romanilor.

Cand se pune graul la incoltit de Sfantul Andrei – Cuprins:

Cand se pune graul de Sfantul Andrei si ce simbolizeaza

Cand se pune graul de Sfantul Andrei
Cand se pune graul de Sfantul Andrei

Cand se pune graul de Sfantul Andrei? Conform traditiei, graul se pune la incoltit de Sfatul Andrei in noaptea dintre 29 si 30 noiembrie, mai exact la miezul noptii. Practic, acesta se pune la incoltit dupa ce s-a terminat ziua de 29 noiembrie, mai exact la 00:01.

Bineinteles, este mult mai comod sa il pui in ziua de 30 noiembrie, adica de Sfantul Andrei, asa ca nu o sa fie o mare problema. Totusi, ar fi bine sa stii si ce simbolizeaza acest obicei, pentru a intelege intregul procedeu.

Traditia spune ca graul simbolizeaza belsugul si prosperitatea, iar din grau se face paine. Tocmai de aceea, graul este vazut ca si o sursa a vietii, pentru ca furnizeaza mancarea de baza a oamenilor, adica painea.

Desigur, din punct de vedere religios, lucrurile se schimba un pic pentru ca graul este simbolul vietii. Asadar, acesta este vazut ca un biruitor al mortii, adica este vazut ca si un semn al divinitatii.

Citeste si: Cand este Sfantul Andrei si care sunt traditiile

Atunci cand se pune grau la incoltit de Sfantul Andrei, ia in vedere faptul ca ai nevoie de un vas mai larg sau chiar un ghiveci. Totusi, te sfatuim sa alegi un vas cu desdhidere mai mare.

Pentru ca acesta sa incolteasca, ai nevoie de pamant, vata sau chiar un burete. Traditia spune ca fiecare membru al familiei trebuie sa puna o mana de pamant pe fundul recipientului in care graul va fi plantat, iar apoi le acopera cu un alt strat de pamant.

De asemenea, pentru ca graul sa incolteasca, trebuie sa pui recipientul pe pervazul geamului sau intr-un loc unde beneficiaza de multa lumina. Bineinteles ca si temperatura este importanta, asa ca pune-l undeva unde beneficiaza si de caldura.

Dupa ce graul va fi rasarit, traditia spune ca acesta se verifica in noaptea de revelion si daca a incoltit si crescut, atunci persoana care l-a pus va avea parte de mult belsug si impliniri in anul ce urmeaza. Traditia spune ca daca graul a crescut des si inalt, atunci anul care va veni va fi unul de succes.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.