Cand se trage vinul de pe drojdie si de cate ori
Cand se trage vinul de pe drojdie si de cate ori

Cand se trage vinul de pe drojdie si de cate ori


Cand se trage vinul de pe drojdie. Afla in ce perioada se face pritocirea vinului, dar mai ales de cate ori este nevoie sa faci aceasta operatiune daca si tu obisnuiesti sa faci licoarea bahica la tine acasa. Iata ce trebuie sa stii!

Pritocitul vinului. Ce reprezinta aceasta operatiune

Struguri striviti
Struguri striviti

In cazul in care nu stiai, pritocitul vinului reprezinta lucrarea care consta in separarea vinului de drojdie. Acest lucru se face pentru a indeparta sedimentele si pentru a preveni aparitia mirosurilor ori a gusturilor neplacute, in special cel de drojdie.

Pritocirea va ajuta si la fermentarea resturilor de zahar rezidual, dar va favoriza si procesul de omogenizare si obtinerea buchetului vinului. Daca nu vei face aceasta lucrare la timp, risti ca vinul sa se strice. Tocmai de aceea, trebuie sa stii cand se trage vinul de pe drojdie.

Bineinteles, vinul nu trebuie tras direct in sticle pentru ca nu va fi foarte limpede. Va fi nevoie sa il tragi in alt vas si sa speli foarte bine vasul sau recipientul in care a fost. Dupa aceea, poti pune vinul la loc.

Cand se trage vinul de pe drojdie

Cand se trage vinul de pe drojdie
Cand se trage vinul de pe drojdie

Cand se trage vinul de pe drojdie. Pritocirea vinului nu se face doar o data, asa ca inarmeaza-te cu rabdare daca vrei sa obtii un vin de calitate. Tocmai din acest motiv va fi nevoie sa faci de 3 ori aceasta operatiune in primul an, iar apoi de 1-2 ori in anii urmatori.

Prima perioada in care se face pritocirea vinului va fi in noiembrie-decembrie. Daca strugurii nu au fost de foarte buna calitate, poti face acest lucru si mai devreme. In general, tine minte ca vinul se trage dupa ce a incetat procesul de fermentatie.

Cel de-al doilea pritoc se face in luna februarie-martie, iar pentru limpezire si stabilizare poti folosi un tratament cu bentonita sau poti adauga dioxid de sulf. Cel de-al 3-lea pritoc se face in luna august-septembrie, iar abia dupa asta poti considera vinul vechi. Dupa cum vezi, va trebui sa stii cand se trage vinul de pe drojdie, pentru ca lucrarea se va face de 3 ori.

Citeste si: Cand se planteaza trandafirii cu sticla si cum sa procedezi

Expertii recomanda sa mai faci asta si in anii ce urmeaza (anul 2 si 3), de 1-2 ori. De obicei, lucrarea se face in lunile noiembrie-decembrie sau in februarie-martie.

Dupa aceea, vinul poate fi tras in sticle, unde isi va continua invechirea si innobilarea. Bineinteles, vorbim de sticle din sticla, ce au un dop de pluta sau de plastic. Sticlele trebuie sterilizate inainte sa tragi vinul in ele, asa ca mare atentie si la acest aspect!

Nu uita nici de faptul ca sticlele nu trebuie umplute pana la refuz, ci va trebui sa lasi un spatiu de aproximativ 2 cm, adica un spatiu de siguranta. Dopurile din pluta trebuie sa fie mai groase decat diametrul interior al gatului sticlei, pentru a se fixa foarte bine.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.