Cand a aparut cea mai veche religie din lume. Exista aproximativ 10.000 de religii cunoscute la nivelul intregii planete, marea majoritate dintre ele apartinand de unul dintre cele cinci grupuri mari religioase ale lumii – crestinismul, islamul, hinduismul, budismul si religiile traditionale. Mai exact, 84% dintre toate aceste religii pe care le stim astazi raspandite in toate colturile lumii fac parte din aceste cinci mari grupuri religioase.
Totusi, v-ati intrebat vreodata care este, de fapt, cea mai veche religie a lumii? De asemenea, oare cand a aparut cea mai veche religie din lume si care este aceasta? Aflam raspunsuri la toate aceste intrebari in randurile urmatoare, asa ca va invitam sa ramaneti alaturi de noi!
Hinduismul. Brahman, Sinele suprem
Atunci cand vorbim despre istoria religiei trebuie sa ne indreptam atentia catre anul 3000 i.Hr., adica tot atunci cand a fost inventat si scrisul. Bineinteles, putem vorbi insa si despre religia preistorica, care se refera la un studiu de credinte religioase ce au existat inainte de aparitia primelor inregistrari scrise, cu mai bine de 5.000 de ani in urma.
Indiferent de locul in care asezati, oamenii care traiau in urma cu mii de ani aveau propriile lor credinte, zeitati si religii. Religia s-a dezvoltat odata cu dezvoltarea civilizatiei umane, aparand in timp noi si noi credinte si tendinte. In cele mai multe cazuri, fiecare religie include o serie de norme morale si etice si mai multe reguli de comportament, ritualuri si ceremonii de cult.
De asemenea, religia uneste grupuri intregi de credinciosi intr-o organizatie. Indiferent despre religia despre care vorbim, aceasta are la baza credinta unor oameni in forte supranaturale si relatia acestora cu divinitatea suprema.
Citeste si: Cand a aparut cea mai noua tara din lume si care este aceasta
Revenind la subiectul de la care am plecat, trebuie sa spunem ca exista o serie intreaga de dezbateri cu privire la prima religie care a existat vreodata, ceea ce inseamna ca un raspuns clar nu exista la acest moment. Totusi, marea majoritate a celor care studiaza istoria religiilor s-au pus de acord asupra faptului ca hinduismul este cea mai veche religie din lume.
Hinduismul este o religie care provine din India, fiind de departe cea mai raspandita credinta din aceasta tara. La nivel global avem peste un milion de hindusi, marea lor majoritate traind in tari precum India, Sri Lanka, Nepal, Bangladesh, Mauritius, Indonezia sau Singapore. Asadar, vorbim despre cea de-a 3-a cea mai raspandita si mai importanta religie la nivel global, dupa crestinism si islam.
Cand vorbim despre hinduism avem la baza credinta in Brahman, fiinta impersonala considerata creatoare a Universului. Potrivit hindusilor, Brahman este Sinele suprem, o realitate infinita, omniprezenta, omnipotenta, incorporala si transcendenta. De asemenea, despre Brahman se spune ca exista dintotdeauna si ca va exista pe veci.
Una peste alta, Brahman este sursa divina a tot ceea ce inseamna viata, El fiind in toate lucrurile si transcendand toate lucrurile. Totodata, Brahman este absolutul divin, toate zeitatile religiei hinduse nefiind decat niste fatete si incarnari ale Lui.
Cand a aparut cea mai veche religie din lume
Hinduismul reprezinta o colectie de mai multe credinte religioase, conceptele spirituale ale triburilor ariene nomade ce au invadat continentul indian amestecandu-se cu dogmele ce prevalau in Valea Indusului si formand in cele din urma o religie unica. Astfel, spre deosebire de celelalte religii, hinduismul nu are un intemeietor singular, la baza acestei religii regasindu-se o confederatie intreaga de zeitati locale.
Religia hindusa a aparut in timpul mileniului al doilea precrestin, in jurul anului 1.500 i.Hr. Hinduismul a fost fondat de casta brahmanilor, formata din preoti. Potrivit credintei hinduse, casta reprezinta un atribut innascut, fara acesta o persoana neputand sa isi gaseasca locul in societate si neputand sa se casatoreasca.
Potrivit credintei, destinul unui hindus este determinat de toate actiunile sale si de consecintele acestora de-a lungul fazelor succesive ale existentei. Destinul unei persoane este numit Karma, crezandu-se ca o viata corecta in prezent asigura garantia unei existente mai bune mai tarziu.
Hinduismul crede in reincarnare, oamenii ce apartin acestei religii sustinand ca o viata plina de vicii va avea ca si consecinta reincarnarea intr-un animal inferior. Ciclul reincarnarii este incheiat numai atunci cand sufletul atinge o stare de perfectiune.