Cand trebuie chemat veterinarul la taierea porcului
Cand trebuie chemat veterinarul la taierea porcului

Cand trebuie chemat veterinarul la taierea porcului


Cand trebuie chemat veterinarul la taierea porcului. Sacrificarea porcilor dupa metoda traditionala este un obicei des intalnit in multe gospodarii din tara noastra, reprezentand de multe ori un adevarat eveniment de familie.

Taierea porcului in propria ograda nu mai impune in prezent prezenta unui medic sau a unui tehnician veterinar, insa exista cateva situatii in care medicul trebuie sa fie prezent.

Daca nici tu nu stii exact care sunt situatiile cand trebuie chemat veterinarul la taierea porcului, randurile urmatoare iti vor oferi toate lamuririle de care ai nevoie!

Sacrificarea porcului dupa metoda traditionala

Porci
Porci

In primul si primul rand, trebuie stiut faptul ca sacrificarea porcului dupa metoda traditionala este inca permisa in tara noastra, autoritatile romane obtinand o derogare in acest sens. Astfel, autoritatile isi doresc ca acest obicei specific gospodariilor romanesti sa nu se piarda.

Atentie insa, dezlegarea este doar pentru porcul traditional destinat consumului propriu. In cazul in care vorbim despre consum colectiv sau despre vanzarea carnii, nu poate fi vorba despre o sacrificare a porcului dupa metoda traditionala. In aceste cazuri trebuie respectate normele in vigoare, fiind nevoie de mai multe formulare si documente de sanatate si asa mai departe!

Citeste si: Cand au aparut micii si de unde i-am imprumutat

Situatia focarelor de pesta porcina africana este tinuta sub control pentru moment, insa lucrurile pot escalada rapid in aceasta privinta. Nu ar fi pentru prima data cand s-ar intampla asa ceva, tocmai din acest motiv autoritatile dorindu-si sa stabileasca niste norme pentru prezenta medicilor veterinari in anumite situatii specifice la taierea porcilor dupa metoda traditionala.

Potrivit specialistilor, cel mai mare risc cu privire la escaladarea situatiei legate de pesta porcina africana se inregistreaza in timpul primaverii, atunci cand incepe repopularea micilor exploatatii. 

Cand trebuie sa chemi veterinarul la taierea porcului

Veterinarul la taierea porcului
Veterinarul la taierea porcului

Revenind acum la intrebarea de la care am pornit, dr. Radu Iordache, director executiv in cadrul DSVSA Hunedoara, a oferit recent mai multe lamuriri celor interesati de acest subiect. Potrivit spuselor acestuia, medicul veterinar trebuie sa fie prezent la sacrificarea porcului numai atunci cand porcul prezinta anumite semne de boala.

Astfel, in cazul in care aceste semnalmente de boala sunt observate, proprietarul are obligatia de a anunta medicul veterinar concesionar cu o zi inainte de taierea porcului. Apoi, medicul oficial ii va face porcului o analiza ante-mortem si una post-mortem. Astfel, sunt recoltate probe pentru laborator incat lucrurile sa fie gestionate si controlate. 

Prezenta medicului veterinar la sacrificarea porcului dupa metoda traditionala mai este necesara si atunci cand evenimentul este organizat in cadrul unui punct gastronomic sau intr-o pensiune turistica. 

Lucrurile sunt insa mult mai simple in cazul in care vorbim despre porcii sanatosi, care mananca regulat, care nu prezinta semne de febra sau alte semnalmente care ar putea indica prezenta unei boli.

In aceste cazuri, porcii sunt sacrificati, sunt recoltate probe de trichina care sunt duse mai apoi la medicii veterinari concesionari si lucrurile sunt in regula. Medicii veterinari concesionari sunt instruiti in acest sens si organizati astfel incat sa fie prezenti la si la indemana oamenilor pentru a face testul de trichina in timp util. 

Taierea porcului de Ignat

Porc
Porc

In multe gospodarii din mediul rural, sarbatorile de iarna incep oficial in data de 20 decembrie, atunci cand este sarbatorit Ignatul. In traditia populara, ziua de 20 decembrie este cunoscuta si sub numele de “Ignatul porcilor”.

Potrivit unei vechi traditii, in aceasta zi, multi romani aleg sa sacrifice un porc pentru masa de Craciun si celelalte sarbatori care urmeaza pana la Sfantul Ion. 

Obiceiul sacrificarii porcului in ziua de Ignat aminteste de jertfele de animale practicate de popoarele vechi in perioadele de trecere de la un an sau de la un anotimp la altul.

Practic, vorbim despre un obicei pagan care a ajuns de-a lungul timpului sa fie asociat unei sarbatori crestine. In credinta vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al divinitatii intunericului, care slabea puterea Soarelui in cea mai scurta zi a anului, la solstitiul de iarna. 


Like it? Share with your friends!

Cristian P.