Cand a aparut cea mai noua tara din lume si care este aceasta
Cand a aparut cea mai noua tara din lume si care este aceasta

Cand a aparut cea mai noua tara din lume si care este aceasta


Cand a aparut cea mai noua tara din lume. ONU recunoaste la nivel global nu mai putin de 193 de tari suverane, cea mai noua dintre ele castigandu-si independenta in urma cu doar un deceniu. Nu sunt deloc putine teritoriile care incearca sa isi castige independenta, exemple in acest sens regasind chiar si in apropiere de Romania.

Spre exemplu, ne putem indrepta atentia catre Republica Moldova, acolo unde regimul de la Tiraspol a solicitat recunoasterea independentei Transnistriei chiar in primavara acestui an. Totusi, cand a aparut cea mai noua tara din lume si care este aceasta? Aflam impreuna toate aceste informatii, cat si alte detalii interesante, in randurile urmatoare!

Cand a aparut cea mai noua tara din lume si care este aceasta – Cuprins:

Cand a aparut cea mai noua tara din lume

Cea mai noua tara din lume
Cea mai noua tara din lume

Cea mai noua tara din lume recunoscuta oficial la nivel international vine din Africa. Mai exact, este vorba despre Sudanul de Sud, tara care si-a declarat independenta la 9 iulie 2011.

Sudanul de Sud are capitala la Juba si in urma cu putin mai bine de un deceniu a devenit a 193-a natiune recunoscuta la nivel oficial de Organizatia Natiunilor Unite. Totodata, Sudanul de Sud este cel de-al 54-lea stat membru al ONU din Africa. 

Din punct de vedere teritorial, Sudanul de Sud se invecineaza la nord cu Sudanul, la est cu Ethiopia, la sud cu Kenya, Uganda si Republica Democrata Congo, iar la vest cu Republica Centrafricana.

Sudanul de Sud are o populatie de aproximativ 11 milioane de oameni, marea majoritate dintre ei traind in mediul rural. Spre deosebire de Sudanul cu capitala la Khartoum, marea majoritate a locuitorilor din Sudanul de Sud sunt de religie crestina. 

Referendumul privind independenta Sudanului de Sud a fost organizat de regimul de la Juba in anul 2011, la sase ani de la semnarea acordului de pace de la Naivasa, din anul 2005, dintre guvernul de la Khartoum si Miscarea de Eliberare a Poporului Sudanez.

Acordul de pace din anul 2005 a incheiat practic un razboi lung de aproximativ 50 de ani, razboi extrem de sangeros cunoscut in ziua de astazi drept Razboiul Civil din Sudanul de Sud. 

Referendumul organiat in anul 2011 de regimul de la Juba s-a dovedit a fi doar o simpla formalitate, nu mai putin de 99% dintre locuitorii Sudanului de Sud votand pentru separarea de Sudanul care avea capitala la Khartoum. Imediat dupa, presedintele Omar el-Bechir a ratificat rezultatul referendumului si a declarat independenta Sudanului de Sud.

Independenta castigata cu greu

Steag Sudanul de Sud
Steag Sudanul de Sud

Sudanul de Sud si-a castigat independenta cu pierderi uriase de vieti omenesti, cele doua razboaice civile din aceasta tara reprezentand adevarate tragedii umanitare. Intre 1955 si 1972, guvernul sudanez s-a luptat cu armata rebela Anyanya, iar mai apoi, pentru mai bine de doua decenii, cu Armata Populara de Eliberare a Sudanului.

Al doilea razboi civil dintre cele doua parti ale Sudanului s-a incheiat tragic pentru un numar urias de oameni, peste 2.5 milioane de persoane pierzandu-si viata.

Citeste si: Cand pot fi gasite cele mai ieftine bilete de avion

Cele doua razboaie civile ce s-au intins pe aproape jumatate de secol nu au provocat numai uciderea unui numar urias de oameni, ci si adevarate dezastre la toate capitolele pentru Sudanul de Sud.

Astfel, desi si-a castigat independenta, Sudanul de Sud traieste o adevarata criza umanitara, marea majoritate a oamenilor traind intr-o saracie extrema. Infrastructura este, bineinteles, la pamant, iar gradul de securitate din tara este extrem de redus, Sudanul de Sud fiind la ora actuala una dintre cele mai nesigure tari din intreaga lume. 

Potrivit Constitutiei, Sudanul de Sud are un sistem de guvernare prezidentiala, condusa de un presedinte care este sef de stat, un prim-ministru si un comandant al fortelor armate.

Parlamentul Sudanului de Sud este impartit in doua Camere – una aleasa in mod direct, Adunarea Nationala Legislativa si una formata din reprezentantii statelor, Consiliul Statelor. Sudanul de Sud este impartit in zece state, toate corespunzand celor regiuni istorice ale tarii. 


Like it? Share with your friends!

Cristian P.