Stropiri la vita de vie iarna. Afla cand se fac tratamentele, dar mai ales ce produse ar trebui sa folosesti pentru a te asigura ca vita de vie este protejata impotriva bolilor sau a daunatorilor, chiar si pe perioada sezonului rece.
Stropiri la vita de vie iarna. Cand trebuie sa faci tratamentele
Stropiri la vita de vie iarna. Daca aveai impresia ca treaba ta s-a terminat dupa ce ai cules strugurii, iti spunem ca te inseli, pentru ca vita va avea nevoie de toata atentia ta. Aceasta trebuie pregatita pentru sezonul rece, pentru a te asigura ca va rezista fara probleme.
Desigur, exista soiuri care pot rezista pana la -28 de grade Celsius, dar chiar si asa, va trebui sa aplici tratamentele la timp si sa elimini formele hibernante ale daunatorilor. Doar asa o sa te poti bucura de aceeasi productie sau chiar mai mare, in anul ce urmeaza.
Cand se aplica aceste stropiri la vita de vie pentru iarna? Ei bine, tratamentele se fac in perioada noiembrie-decembrie, dupa ce au cazut primele 2-3 brume si vita a intrat in perioada de repaus vegetativ. O sa iti dai seama de asta pentru ca atunci vor fi cazut toate frunzele.
Bineinteles, este recomandat sa te ocupi si de taierile de toamna, asta daca este cazul sau te pricepi. In caz contrar, te sfatuim sa apelezi la serviciile unui expert.
Citeste si: Cand se stropeste via. Iata schema de tratamente pentru vita de vie
Daca vrei sa faci tratamentele de iarna, trebuie sa stii ca vit de vie are nevoie de o stropire cu produs cupric sau fungicid pe baza de cupru. Poti folosi zeama bordeleza, Champ 77 WG, Triumf sau Coprantol Duo.
La 14 zile de la aplicarea primului tratament, vita de vie are nevoie si de o stropire cu ulei horticol, pentru a elimina formele hibernante ale daunatorilor. Iti recomandam sa faci un tratament cu Ovipron Top sau Mospilan Oil, dar sa folosesti si un adjuvant precum Toil, pentru ca stropirea sa fie mai eficienta si uleiul sa adere mai bine. Tine minte ca tratamentul se aplica doar in zilele cu temperaturi de peste 5 grade Celsius si fara precipitatii sau vant.
Tot in aceeasi perioada, poti aplica si un fertilizant organic, asa c apoti folosi gunoiul de grajd. Acesta se poate amesteca si cu ingrasaminte care contin fosfor sau potasiu. Sub nicio forma nu trebuie sa folosesti azot, pentru ca vei stimula cresterea vitei de vie, iar mugurii o sa fie afectati de ger.
Poti sa te ocupi si de musuroirea vitei de vie, proces care consta in acoperirea butucilor cu pamant foarte bine afanat. Acesta se pune la baza vitei de vie si trebuie sa aiba aproximativ 40 cm.