Cand se stropesc ciresii si ce schema de tratamente sa folosesti
Cand se stropesc ciresii si ce schema de tratamente sa folosesti

Cand se stropesc ciresii si ce schema de tratamente sa folosesti


Cand se stropesc ciresii. Care sunt perioadele in care se fac stropirile la ciresi si ce schema de tratament ar trebui sa folosesti impotriva bolilor si daunatorilor. De asemenea, iti explicam si ce produse ar trebui sa folosesti.

Cand se stropesc ciresii si ce schema de tratamente sa folosesti – Cuprins:

Cand se stropesc ciresii. Schema de tratament si produsele pe care sa le folosesti

Cand se stropesc ciresii
Cand se stropesc ciresii

Cand se stropesc ciresii? Este o intrebare la care toata lumea vrea sa afle raspunsul, asa ca o sa iti explicam ce tratamente sa folosesti pentru cires si in ce perioade sa le aplici. Iata ce trebuie sa stii!

Primul tratament care se aplica la ciresi este in perioada de repaus vegetativ, mai exact atunci cand vine toamna si dupa ce 80% din frunze au cazut. Pentru a face aceasta stropire se foloseste un produs cupric, iar aici recomandam zeama bordeleza sau Champ. Amesteca 50 grame de produs cupric cu 10 litri de apa, iar apoi aplica tratamentul la pomii fructiferi.

Citeste si: Cand se stropesc gutuii si ce schema de tratament sa aplici

Urmatorul tratament de care ciresii au nevoie se va aplica in luna februarie sau martie, in ferestrele iernii. Stropirea se face cu ulei horticol si are ca scop combaterea formelor hibernante ale daunatorilor. Pentru acest tratament iti recomandam sa folosesti Midos oil, Fortis mineral, Ovipron sau Toil. Atunci cand se stropesc ciresii o sa ai nevoie de 150 ml de ulei horticol pe care il amesteci cu 10 litri de apa.

Dupa ce ai aplicat acest tratament, va trebui sa faci o pauza pana in momentul cand mugurii se umfla. Aceea este perioada cand se aplica o stropire cu produs cupric, Champ sau zeama bordeleza, pentru a combate diverse putregaiuri si ciuruiri ale frunzelor. Ca si la primul tratament, amesteca 50 grame de produs cupric cu 10 litri de apa, iar apoi aplica o stropire ciresilor.

Cires inflorit
Cires inflorit

Cand se stropesc ciresii. Atunci cand apar primele frunze, adica in faza de dezmugurit, o sa fie nevoie de un tratament cu Score (2 ml de solutie amestecata cu 10 litri de apa). Stropirea are ca scop combaterea si prevenirea bolilor bacteriene si micotice. In faza de buton alb se va aplica un tratament cu Syllit (20 ml la 10 litri de apa).

La scuturarea petalelor se mai aplica inca un tratament cu Score (2 ml de solutie amestecata cu 10 litri de apa). Iti recomandam alternarea produselor, asa ca in urmatorul an aplica doua tratamente folosind Syllit si doar unul cu Score.

Citeste si: Tratamente la piersici. Cand sa le faci si ce produse sa folosesti

Dupa ce au cazut 40% din petalele florilor de cires, adica la scuturarea florilor, aplica un tratament cu Topsin (10 ml la 10 litri de apa). In aceeasi perioada, o sa fie nevoie de o stropire cu Dithane (20 g la 10 litri de apa) si cu Faster/Decis/Fastac ori Regalis plus (3 ml la 10 litri de apa).

Cand se stropesc ciresii in aceasta perioade ai in vedere combaterea moniliozei si uscarea ramurilor, ciuruirea frunzelor si patarea rosie a frunzelor. Totodata, aceste tratamente se aplica pentru a combate afidele, viermele circular, minierul marmorat si alte insecte defoliatore.

Cirese verzi
Cirese verzi

Urmatorul tratament pe care il aplici la cires va fi atunci cand fructele vor avea un diametru de 0.5-1.0 cm. In aceasta perioada se vor aplica mai multe tratamente: Syllit (20 ml la 10 litri de apa), Calypso (4 ml la 10 litri de apa), Score (2 ml la 10 litri de apa). Mai mult, va fi nevoie si de un ingrasamant foliar, iar in acest caz iti recomandam sa folosesti Cropmax, 50 ml la 10 litri de apa. Asadar, este foarte important sa stii cand se stropesc ciresii.

Tratamantele au ca scop combaterea moniliozei, uscarea ramurilor, ciuruirea frunzelor, patarea rosie a frunzelor, combaterea viermelui circular, a afidelor, minierului marmorat si a altor insecte defoliatoare.

Atunci cand fructele au un diametru mai mare de 1.0 cm, se vor aplica urmatoarele tratamente la ciresi: Faster/Fastac/Decis (3 ml la 10 litri de apa), Folpan (20 g la 10 litri de apa), dar si de un ingrasamant foliar (Cropmax – 50 ml la 10 litri de apa). Tratamentele se aplica pentru a combate afidele, dar si insectele defoliatoare.

Cand se stropesc ciresii. Cand fructele sunt in crestere si pana sa intre in stadiul de parga incipienta, va mai fi nevoie de urmatoarele tratamente: Topsin (10 ml la 10 litri de apa), Faster/Fastac/Decis sau Regalis plus (3 ml la 10 litri de apa), Dithane (20 g la 10 litri de apa). Tratamentele au ca scop combaterea afidelor, a viermelui cireselor, dar si a moniliozei.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.