Cand se planteaza ridichile. Inainte de toate trebuie sa stiti ca, pe langa gustul foarte bun, ridichile sunt foarte sanatoase pentru ca sunt bogate in vitamina C. Aceasta vitamina previne imbatranirea prematura a celulelor, deoarece produce colagen, iar acest lucru ajuta la prevenirea aparitiei ridurilor.
Beneficii ridichi
Specialistii spun ca ridichiile, in combinatie cu apa, ajuta la eliminarea toxinelor care cauzeaza cancerul, astfel prevenind dezvoltarea celuleor canceroase.
De asemenea sunt legume ce contin foarte putine calorii, asa ca le puteti folosi in curele de slabire. Ridichile au si beneficii terapeutice.
In medicina traditionala chineza ridichile sunt folosite pentru a ameliora febra, durerile in gat, dar si pentru a trata afectiunile bilei.
Persoanele care au probleme cu glanda tiroida nu trebuie sa consume ridichi in exces. Acum sa revenim la plantarea ridichilor.
Cand se planteaza ridichile in gradina ta
Partea cea mai buna in cultivarea ridichilor este ca acestea pot fi plantate oricand doriti datorita perioadei scurte de begetatie.
Poti incepe sa plantezi ridichi de la inceputul lunii aprilie pana la sfarsitul lunii octombrie.
Pregatirea solului. Ca la fiecare recolta, si la cea de ridichi pregatirea solului este foarte importanta.
Cand se planteaza ridichile. In primul rand solul trebuie sa fie foarte bine afanat. Pentru asta trebuie sa sapam terenul atat toamna, cat si primavara.
Citeste si: Calendar agricol. Cum sa ai grija de gradina ta de legume in fiecare luna a anului
Acest lucru este important pentru ca ridichia este o planta firava, iar daca solul nu este afanat, samanta nu poate sa se dezvolte.
Toamna, inainte sa sapati terenul, sa aplicati ingrasamant natural pentru fertilizare. Iar primavara, inainte de a pune samanta, se pune gunoiul de grajd.
Un alt lucru important pentru a obtine o cultura mai bogata tine de ce ati cultivat inainte. Mai exact, daca ati avut o cultura de rosii, castraveti sau ardei, ridichile se vor dezvolta foarte bine.
Cum sa plantezi ridichile
Cand se planteaza ridichile. Inainte de a te apuca sa insamantare, trebuie sa urmaresti temperatura. Daca timp de mai multe zile temperaturile nu au scazut sub pragul inghetului, atunci poti sa te apuci de treaba la sfarsitul lunii martie.
Trebuie neaparat sa tii cont de distantele de semanat! Acestea trebuie sa fie de 15 centimetri intre randuri, iar fiecare samanta trebuie sa fie plantata la o adancime de 1 – 2 centimetri.
Ingrijirea ridichilor dupa plantare. Un factor important pentru o buna dezvoltare este udarea recoltei. Asta pentru ca ridichile sunt iubitoare de apa (dar nici sa fie in exces).
Citeste si: Cand se stropesc rosiile cu urzica si cum sa prepari maceratul
La o temperatura de 10 – 15 grade celsius, ridichile se dezvolta foarte rapid.
Pana la rasarirea plantelor si daca nu ploua afara, fiecare strat trebuie udat la una sau doua zile distanta. Udarea se face in ploaie ca sa evitam tasarea straturilor.
Cand se planteaza ridichile. Dupa ce ridichile au rasarit, poti sa le uzi mai rar. In acest caz udarea se face tot in ploaie, doar dimineata devreme sau seara, dupa ce soarele a apus.
Rarirea ridichilor. Deoarece cultivarea ridichilor se face prin insamantare, plantele vor creste in tufa. Daca sunt prea dese, ridichile nu se vor putea dezvolta si nu vor ajunge la maturitate.
Citeste si: Cand se planteaza rasadurile de rosii in gradina ta
Pentru asta trebuie sa le raresti si sa lasi cate un fir in fiecare cuib, iar plantele sa fie la o distanta de 3 – 4 centimetri una fata de cealalta.
Sa nu uitam de plivitul buruienilor care ne pot imbolnavi ridichia sau ii pot opri dezvoltatrea.
Recoltarea ridichilor. Ridichile se dezvolta foarte repede, iar recoltarea se poate face la 4 – 6 saptamani de la plantare.
Aici nu exista neapara o regula, depinde de preferintele culinare. Daca preferi ridichile mai mici, atunci poti sa faci recoltarea mai repede, in caz contrar le lasi sa se dezvolte mai mult.
Recoltarea se poate face direct cu mana, daca ridichia este mai viguroasa, sau cu ajutorul unei sape mai mici.
Dupa recoltare poti sa pregatesti solul pentru o alta recolta. Asadar este atat de simplu sa obtii propria recolta de ridichi, care este una sanatoasa.