Cand se stropesc cartofii de mana si ce produse sa folosesti
Cand se stropesc cartofii de mana si ce produse sa folosesti

Cand se stropesc cartofii de mana si ce produse sa folosesti


Cand se stropesc cartofii de mana si ce produse ar trebui sa folosesti. Iata ce trebuie sa stii daca si tu ai intampinat aceasta problema la tine in gradina. Cum sa recunosti mana cartofului si care sunt primele semne.

Cand se stropesc cartofii de mana si ce produse sa folosesti – Cuprins:

Cum sa recunosti mana cartofului

Mana cartofului
Mana cartofului

Cand se stropesc cartofii de mana. Inainte de toate, trebuie sa stii ca mana cartofului este produsa de ciuperca Phytophthora infestans. Este bine sa mai stii faptul ca ciuperca poate ataca vinetele, tomatele si mai multe tipuri de solanacee.

Pentru ca pagubele produse de aceasta ciuperca pot fi insemnate, este bine sa stii si care sunt primele semne ale unui atac. Primele simptome vor aparea pe frunzele cartofului, inainte de perioada infloririi.

Acestea au o nuanta galbena, iar in timp se brunifica. In acelasi timp, pe partile inferioare ale frunzelor vei vedea un puf fin de culoare alba, care reprezinta miceliul ciupercii. Daca vremea este ploioasa si exista o umiditate ridicata, boala se extinde extrem de rapid.

Bineinteles, mana cartofului se extinde si pe tulpini, iar daca este lasata netratata acestea ajung sa se usuce in totalitate. Desigur, mana ataca si tuberculii, asa ca pe acestia se vor observa pete de culoare brun-cenusiu.

Mana cartofului afecteaza culturile mai ales in zonele de deal si de munte, unde pe timp de vara ploua mai mult si umiditatea este mai ridicata, iar temperaturile mai scazute. Mare atentie, deoarece netratarea bolii duce la pierderea in totalitate a culturilor.

Cand se stropesc cartofii de mana

Cand se stropesc cartofii de mana
Cand se stropesc cartofii de mana

Pentru tratarea bolii iti recomandam sa folosesti fungicidele Polyram DF sau Acrobat MZ 69 WG de la BASF. De asemenea, mai poti folosi urmatoarele fungicide: Triumf 40 WG, Champ 77 WG, Cuproxat Flowable, Carial Star, Revus, Ridomil Gold MZ 68 WG, Lieto, Equation Pro sau Nando 500 SC.

Totusi, ia in considerare si folorirea unor tuberculi sanatosi atunci cand ii plantezi, respecta o distanta de 10-15 cm la plantare pentru a se evita riscul infectarii si evita irigarea atunci cand exista un atac asupra culturii de cartofi.

Citeste si: Gandaci de Colorado. Cand se aplica tratamentele la cartofi

Cand se stropesc cartofii de mana. Ei bine, Polyram DF este un tratament care se aplica preventiv, la inceputul perioadei de vegetatie, adica la cresterea lastarilor sau la rasfirarea inflorescentelor. In functie de intensitatea atacului, tratamentul poate fi repetat la un interval de 2 saptamani.

Mai trebuie sa stii ca in perioada de crestere rapida a tulpinii este recomandat sa aplici produse sistemice pentru a proteja plantele. In acest caz poti folosi Ridomil Gold MZ 68 WG de la Syngenta.

Si perioada de dezvoltare completa a tufei este necesara aplicarea unui tratament deoarece se va atinge suprafata maxima a frunzei. Pe masura ce tulpina va creste si se va maturiza, poate creste si productia de spori provenita de la o leziune a plantei. In acest stadiu este recomandata folosirea unui fungicid de contact.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.