Declararea persoanelor la intretinere. Cand trebuie sa faci asta
Declararea persoanelor la intretinere. Cand trebuie sa faci asta

Declararea persoanelor la intretinere. Cand trebuie sa faci asta


Declararea persoanelor la intretinere. Vi s-a intamplat vreodata sa aveti probleme si discutii cu vecinii pe tema trecerii unei persoane in plus la intretinere?! Ei bine, nu sunteti singurii, asemenea probleme apar in orice asociatie de locatari! In cazul in care aveti probleme cu asociatia de proprietari care va are in evidenta trebuie sa stiti ca va puteti adresa in scris asociatiei in cauza. In cazul in care nu vi se ofera un raspuns in cel mult sapte zile, aveti dreptul sa sesizati primaria din localitate, acolo unde exista un serviciu specializat pentru astfel de probleme.

Declararea persoanelor la intretinere. Cand trebuie sa faci asta – Cuprins:

Declararea persoanelor la intretinere. Cand e nevoie sa faci acest lucru

Declararea persoanelor la intretinere
Declararea persoanelor la intretinere

Cele mai multe probleme si discutii de acest fel apar pe tema trecerii persoanelor la intretinere. Nu sunt deloc putini cei care se intreaba cand trebuie, de fapt, trecuta o persoana la intretinere.

O intrebare foarte corecta si care necesita cateva raspunsuri lamuritoare care sa termine toate aceste discutii contradictorii dintre vecini pe aceasta tema. Haideti sa aflam impreuna mai multe detalii despre acest subiect care ne da de multe ori batai de cap, trebuie sa recunoastem! 

Asa cum probabil stii deja, intretinerea pe care o platesti in fiecare luna pentru locuinta in care stai este compusa din contributii calculate pe numar de persoane, respectiv din contributii pentru suprafata utila – cunoscute si sub denumirea de cota parte de proprietate.

Citeste si: Cand se face transplantarea plantelor de apartament

In aceste conditii, numarul persoanelor care locuiesc intr-un apartament este extrem de important pentru un calcul corect in ceea ce priveste intretinerea. Astfel, potrivit HG 1588 din 2007, proprietarii de locuinte au obligatia sa declare numarul de persoane care locuiesc intr-un apartament pe o perioada mai mare de 15 zile intr-o luna. 

Potrivit legii, cheltuielile la intretinere se repartizeaza proportional cu numarul de persoane care locuiesc efectiv intr-o cladire, dar si cu numarul de persoane care locuiesc temporar acolo. Acestea sunt stabilite de catre comitetul executiv, in conformitate cu Art. 17, Alin. (1) s) din HG 1588/2017.

Acelasi comitet executiv stabileste si perioada pentru care proprietarii si chiriasii pot sa solicite in scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoana. Aceasta perioada trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe luna. Pentru a adauga sau scoate persoane de la plata cotelor de intretinere este necesara o declaratie scrisa. 

Trecerea copiilor la intretinere

Trecerea copiilor la intretinere
Trecerea copiilor la intretinere

Discutii despre plata intretinerii apar in dese randuri si cu privire la trecerea bebelusilor la cheltuielile de intretinere. Ei bine, legea este clara si in aceasta privinta. Mai exact, un nou-nascut va fi declarat la administratie si va fi adaugat la plata cheltuielilor de intretinere incepand cu a treia luna de la nasterea lui.

Confuziile cu privire la acest subiect apar dupa ce recent a existat un proiect de lege care propunea exceptarea copiilor mai mici de trei ani de la plata cheltuielilor de intretinere. Desi a primit un vot favorabil in Senat, proiectul a fost respins in cele din urma de Camera Deputatilor, camera decizionala in acest sens. 

Legea Asociatiilor de Proprietari nr. 196/2018 a intrat in vigoare in toamna anului 2018, inlocuind complet Legea nr. 230 din 2007. Actul normativ abrogat includea scutirea copiilor cu varsta de sub trei ani de la plata intretinerii, mai exact a partii de cheltuieli pe numarul de persoane.

Legea nr. 196 din 2018 nu mai contine insa acum o astfel de facilitate pentru familiile cu copii cu varsta de pana in trei ani. De asemenea, nici continutul cadrul al statutului asociatiei de proprietari nu face vreo referire la un asemenea beneficiu pentru copiii cu varsta de sub trei ani! 

In aceste conditii, lucrurile sunt extrem de clare. Copiii mai mici de trei ani nu beneficiaza de nicio facilitate in acest sens, nefiind scutiti de la plata intretinerii. 


Like it? Share with your friends!

Cristian P.