Cand se taie ficusul. Afla care este cea mai buna perioada si de ce este necesar sa faci aceasta operatiune. Vorbim despre una dintre cele mai populare plante de apartament, asa ca daca si tu ai una, ar trebui sa stii cum sa o ingrijesti.
Cand se taie ficusul
Dupa cum bine stiti, ficusul este una dintre cele mai intalnite plante de apartament, datorita faptului ca este usor de intretinut si creste foarte repede.
Totusi, aceasta planta uraste sa fie mutata, asa ca poti sa o tunzi doar dupa ce stii ca nu ii mai schimbi pozitia.
Este necesar sa tai ficusul atunci cand planta creste stramb sau cand este aproape sa atinga tavanul. De multe ori, este necesar sa taiem planta deoarece creste mult prea repede si nu mai are loc sa se dezvolte.
Citeste si: Cand se scot bulbii de narcise din pamant
Ficusul intra in perioada de vegetatie in sezonul cald, adica primavara si vara. Atunci cand vine toamna, ficusul va creste mult mai greu, iar cand vine iarna acesta va intra in perioada de repaus vegetativ.
Drept urmare, iarna este perioada ideala sa tai ficusul. De asemenea, poti indeparta frunzele sau ramurile care s-au uscat pe toata perioada anului.
Un alt avantaj este ca pe perioada iernii cantitatea de seva pierduta este mai scazuta. Si daca tot am vorbit de seva, trebuie sa mai stii ca aceasta este foarte toxica, asa ca actioneaza cu mare atentie!
Cum sa tai ficusul si ce trebuie sa iei in considerare
Pentru a taia ficusul, o sa ai nevoie de o foarfeca bypass si o pereche de manusi. Dupa cum spuneam, seva este toxica si in acelasi timp poate irita pielea, asa ca ai mare grija cand faci aceasta operatiune.
Acum ca stii cand se taie ficusul, ar trebui sa stii si cum sa faci aceasta operatiune. Primul pas este sa indepartezi ramurile rupte sau care s-au uscat. In acest fel, iti vei da seama mai bine ce taieri sunt necesare.
Citeste si: Cand se face transplantarea orhideelor in alt ghiveci
Taierea ramurilor trebuie sa se faca deasupra nodurilor de crestere, deoarece ficusul va creste mai repede si taietura va fi acoperita.
De asemenea, se recomanda taierea lastarilor subtiri sau a celor bolnavi. Totodata, trebuie taiate si ramurile mai lungi care devin in timp foarte grele. O ramura poate sustine 4-6 frunze sanatoase, asa ca te sfatuim sa tii cont de aceasta recomandare.
Daca nu vrei sa arunci varfurile pe care tocmai le-ai taiat, iti recomandam sa le replantezi. Foloseste si un stimulent de inradacinare, iar in ghiveciul in care urmeaza sa il plantezi, punt un amestec de turba si perit ori nisip.